News

Komentari 7

Sever: Kupci i proizvođači uvijek najgore prođu, svi ostali se ipak snađu. Svatko se tu nabere...

Sever: Kupci i proizvođači uvijek najgore prođu, svi ostali se ipak snađu. Svatko se tu nabere...

Kada su rasle cijene goriva, rasla je i cijena hrane, no kada cijena goriva pada, kaže Sever, onda trgovci govore da nemaju razloga spuštati cijene. Smatra kako cijene hrane neće tako skoro pasti...

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever komentirao je u Dnevniku HTV-a cijene, plaće i druge gospodarske teme. O trgovačkim lancima koji se oglušuju na Vladine pozive da dostavljaju cijene određenih proizvoda, Sever kaže da je Vlada to mogla napraviti već odavno. 

- Nakon što nisu htjeli, trebalo je odmah krenuti popisivati cijene sa svojim popisivačima, baš kao što rade u susjednoj Sloveniji - rekao je Sever. 

- To su strani lanci koji žele time očito pokazati nekakvu svoju snagu utjecaja i da im nitko ništa ne može, ali mogu kupci jer mogu birati gdje će kupovati - rekao je Sever i poručio kako trgovci "jedni drugima dobro gledaju u cijene". 

'Vlada može uvjetovati potpore koje daje' 

Na pitanje zašto Vlada odbija kažnjavati one koji neopravdano dižu cijene, Sever je rekao da bi Vlada mogla uvjetovati potporu koja dolazi iz javne blagajne. 

- Nismo dobili jasan odgovor zašto se to ne događa, a trebalo i se događati, jer ta odgovornost treba postojati. No ne samo prema njima, jednako tako trgovci prema dobavljačima i tako na kraju krajeva prema proizvođačima - rekao je. 

Sever je istaknuo kako na kraju uvijek "najgore prođu proizvođač i kupac", no da se ostali dobro snađu. 

Komentirao je i cijene povrća te rekao kako se boji da mu cijena neće značajno padati ni kasnije. 

- Dakle istovremeno dok zadnji podatak o inflaciji kaže da smo imali inflaciju od 12 posto, cijene hrane su rasle za 17,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine - rekao je. 

Naveo je da se proizvođači muče s troškovima. 

'Cijene hrane neće tako skoro pasti' 

- Onda se između toga pojave prekupci, nakupci, prerađivači i na kraju dođe do trgovaca. Svatko se tu nečega nabere. Ali istovremeno doista najlošije prođe proizvođač i mi kao krajnji kupci. Barem da se to onda poslije na plaćama svih onih koji su u ovom lancu između - rekao je. 

Iako cijene energenata na tržištu padaju već neko vrijeme, Sever smatra da se to neće dogoditi s hranom tako skoro. 

- Iskustvo nam govori da i ranije kada god su rasle cijene goriva i cijene transporta, uvijek su svi onda opravdavali to da dižu cijene zato što dižu cijene goriva. Međutim, kada su te iste cijene padale i to drastično, kao što padaju sada, tada su opravdavali da im nije tako visok udio transporta u njihovim ukupnim cijenama i troškovima, pa zbog toga nemaju razlog spuštati - objasnio je.