Obavijesti

News

Komentari 171

Šibenski kiborg: 'Napao me lik, kaže da me čip štiti od korone'

Šibenski kiborg: 'Napao me lik, kaže da me čip štiti od korone'
7

Denis Periša, haker koji si je ugradio čip u ruku, otkriva nam kako uz pomoć suradnice Ane Bogdanović planira isprintati 300 vizira, ali i zašto se zbog epidemije koronavirusa našao na meti mahnitog sugrađanina

VIDEO

Prvi hrvatski kiborg i najpoznatiji šibenskih haker, Denis Periša, sa svojom ekipom već danima, u tri smjene, neumorno printa vizire za zdravstvene djelatnike. Do sada su ih isprintali 100-ak vizira, a imaju materijala za još oko 200 komada. Kako nam kaže, nada se da će s tom količinom uspjeti zadovoljiti sve narudžbe koje su dobili. Rade volonterski i besplatno, kao mnogi diljem Hrvatske koji su se uključili u akciju printanja vizira na 3D printerima. Oni doslovno žive za svoju misiju, i za ovu svrhu izolirali su se preseljenjem u prostore Narančaste zgrade u krugu bivšeg TEF-a u Šibeniku, a ekipa im donosi hranu i ostale potrepštine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:17


- Imamo narudžbi iz Knina, Drniša, Šibenika, Murtera... Traže nas vizire za liječnike opće prakse, stomatologe, odjele radiologije i ginekologije, za Hitnu pomoć... Prve verzije su nam bile nešto lošije, ovo što sada radimo je već deseta, poboljšana verzija pa ćemo one kojima smo dali prve primjerke, opet dati ove bolje, s debljom plastikom – kaže nam Periša uz kojega je u projektu i prijateljica i suradnica Ana Bogdanović.

Prvi hrvatski kiborg ima čip u ruci: 'Njime ću plaćati račune'
Prvi hrvatski kiborg ima čip u ruci: 'Njime ću plaćati račune'


U početku su radili na dva printera, no Periša je uspio osposobiti još jedan koji je bio pokvaren. Njihova misija ih na neki način 'spašava' od nametnute karantene i zabrane kretanja koja je već nekima pomutila zdrav razum. Periša nam tako smijući se prepričava epizodu koja ga je nedavno zadesila zbog čipa kojega je ugradio ispod kože na dnu palca, u listopadu prošle godine. 


- Znači, nedavno mi je lik prijetio, napao me, i nije se šalio. Bio je mrtav ozbiljan, govorio mi da sam ja znao što se sprema, da sam ja čip ugradio u suradnji s vojskom. Uvjeren je da sam zbog čipa zaštićen od koronavirusa. Ljudi su poludili, ne znam što da kažem – smije se Periša kojemu čip veličine zrna služi za pohranjivanje važnih podataka, a omogućuje i plaćanje računa jednim zamahom ruke preko POS-a, no taj dio s bankom još nije uspio usuglasiti. Bio je najavio ugradnju još jednog čipa, no za sada će s tim pričekati.
- Neka prođe ova epidemija pa ćemo vratiti starim planovima – zaključuje Periša. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 171
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa