Obavijesti

News

Komentari 0

Šibenski veterinari u korak s trendovima: 'Prvi snimamo kućne ljubimce magnetnom'

Šibenski veterinari u korak s trendovima: 'Prvi snimamo kućne ljubimce magnetnom'
3

Veterinarska ambulanta More prva radi magnetsku rezonancu na životinjama

VIDEO

Sve je podnijela mirno i s najmanje stresa. U sigurnim rukama je prvo uspavana, a onda je sat vremena provela u neobičnom stroju, i to prvom u Hrvatskoj. Šibenska Veterinarska ambulanta More ide u korak sa svjetskim trendovima, pa je tako moguće naručiti kućne ljubimce na pregled magnetskom rezonancom. Nakon sat vremena koje je provela na obradi, mački je dijagnosticiran polip u unutrašnjem uhu, ali je ustanovljeno da nema potrebe za najgorom mogućom intervencijom, i to onom u kojoj bi ostala bez uha. Magnet u najveću privatnu ambulantu u našoj zemlji stigao je prije dva mjeseca.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

- Mi smo zapravo na početku rada s magnetskom rezonancom. Iako smo stručni, pred nama je dugi put jer krećemo doslovno ispočetka. Od pisanja nalaza do same dijagnoze, nije to nimalo lako, zapravo za našu zemlju to je pionirski posao. Glavna prednost suvremene dijagnostike je ta da vas ona prisili da konstantno učite, stajanja nema - objašnjava veterinar Emil Ofner.

Prije tri godine prvi slični strojevi instalirani su u Postojni i Ljubljani, i kod njih su najčešće išli hrvatski ljubimci na pregled, a onda je, konačno, Šibenik probio led. Cijena pregleda za pse i mace svugdje u svijetu zbog skupoće same napredne dijagnostike, ali i skupoće uređaja nije mala.

- Magnet je bolji za neke stvari, CT je bolji, primjerice, za kosti, a magnet je bolji za glavu i živce. Najčešće snimamo isto kao i kod ljudi. To je kralježnica, i to hernije diskova, neke specifične bolesti te tumor leđne moždine ili infarkt leđne moždine koji se ne može vidjeti na CT-u. Tu su i puknuća križnog ligamenta te meniska. MR služi i za glavu, detektira tumore, hidrocefaluse, zapravo sve što se ne može ustanoviti standardnom metodom. Prednost je što smo dobili novo mjesto za učenje, naravno mi smo to i željeli - kaže Emil Ofner. Zadnjih dvadeset godina veterina napreduje golemim koracima, kućne ljubimce poodavno se smatra članovima obitelji i vlasnici ne žale novca kako bi im se pomoglo kad su bolesni.

- Mi nismo tu da prosuđujemo emocije, mi smo tu da pomognemo. Pretraga magnetom nije jeftina, stoji 850 eura. Ali i dalje tvrdim da je najjeftinija u EU - zaključuje veterinar Ofner dok kroz praksu prolaze mačke i psi u nevolji. Cilj je što prije i efikasnije zaliječiti bol. Tako i na magnet ne može životinja koja je u svjesnom stanju.

- No ni revolucionarni magnet nije svemogući. CT pretraga je, recimo, prvenstveno za trbušnu i grudnu šupljinu, a magnet je odličan za mozak, kičmu, dobar je za zglobove, to su stvari koje ćete teško vidjeti na CT-u ili rendgenu. Magnet ipak daje puno bolju sliku nego kod CT-a, odnosno puno bolju i precizniju sliku područja koje obrađuje - kaže Ukić.

Ne šaljemo na MR pošto poto, prvo napravimo dijagnostiku

Za pregled MR-om životinja mora u totalnu anesteziju. Spaja se na aparat i sve to traje otprilike jedan sat, nakon toga se životinja budi. Imamo mahom pse, i to strance, a dolaze nam mnogi čupavci iz Splita i Zadra. Sve njih je poslao njihov veterinar s preporukom da se napravi određena pretraga. Mi još jednom pogledamo životinju da vidimo je li pretraga magnetom indicirana. Mi ne guramo pošto poto tu pretragu jer nije jeftina, govori veterinar Ivica Ukić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...