Obavijesti

News

Komentari 87

Sijao strah i trepet: Zloglasni vojvoda postrojio je četnike...

Sijao strah i trepet: Zloglasni vojvoda postrojio je četnike...
1

Pripadnici četničkog pokreta okupili su se danas u Višegradu kako bi odali počast Draži Mihailoviću. Nakon toga otišli su u selo Draževinu gdje ih je postrojio zloglasni vojvoda sa sarajevske Grbavice - Slavko Aleksić

VIDEO

Stotine pripadnika četničkog pokreta iz Bosne i Hercegovine i Srbije okupilo se danas u Višegradu kako bi odali počast Draži Mihailoviću, osuđenom ratnom zločincu pod čijim su zapovjedništvom u II. svjetskom ratu počinjeni progoni i pokolji tisuća muslimana-Bošnjaka i Hrvata.

Slavili Dražu Mihailovića: 200 četnika skupilo se u Višegradu
Slavili Dražu Mihailovića: 200 četnika skupilo se u Višegradu

Nakon postrojavanja u Višegradu četnici su nastavili svoj fašističko-nacistički folklor i u Draževini, selu koje se nalazi nadomak Višegrada. Četnike je u Draževini postrojio zloglasni vojvoda s Grbavice - Slavko Aleksić, donosi radiosarajevo.ba

Sijao strah i smrt 

Slavko Aleksić poznat je kao jedan od najvećih zločinaca za vrijeme rata u Sarajevu. On je bio zadužen za srpske trupe raspoređene oko sarajevskog Jevrejskog groblja. Od tamo je svakodnevno terorizirao građane Sarajeva. 

Do 1992. godine bio je skromni zaposlenik sarajevske pošte, a početkom rata postao je jedan od lidera pokreta na širem području Sarajeva. Zajedno s Vojislavom Šešeljom i još jednim nikad procesuiranim vojvodom Branislavom Gavrilovićem Brnetom, sijao je strah i smrt među građanima okupiranih područja. Po okončanju agresije, napustio je grad u kojem je proveo najveći dio života.

Mirno živi u rodnom mjestu

Zajedno s tisućama Srba iz sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići, Aleksić je iz Sarajeva otišao u ožujku 1996. godine. U godinama koje su uslijedile, rijetko se pojavljivao u javnosti. Pritajio se negdje u šumama u okolini rodne Bileće. Kako se neslužbeno može saznati, često se "spušta" u sam grad, a redovito sudjeluje u svim četničkih manifestacija u vrletima istočne Bosne i zapadne Srbije.

Premda je njegova uloga u višegodišnjem maltretiranju Sarajlija kao dan jasna, nikad nigdje nije odgovarao ni za što. Baš kao i većina četničkih vojvoda koji su sarajevskim brdima gospodarili u najtežim danima

Nikada nijedna institucija Bosni i Hercegovini  nije pokrenula postupak protiv vojvode s Grbavice. Tako će vjerojatno i ostati, piše radiosarajevo.ba.

Slavko Aleksić uredno putuje kao i svi drugi državljani Bosne i Hercegovine. 

BiH: Oštre osude četničkog okupljanja u Višegradu

Ovo okupljanje osudili su visoki državni dužnosnici poput predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i ministra sigurnosti Dragana Mektića a riječi osude stigle su i iz veleposlanstava Velike Britanije i SAD-a u BiH te iz delegacije Europske unije u Sarajevu.

Zvizdić je postrojavanje četnika nazvao "besprizornim" istaknuvši kako je riječ o osobama koje otvoreno zagovaraju mržnju prema nesrbima.

"To predstavlja eklatantan vid zakonski kažnjivog širenja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i namjernog i planskog zastrašivanja povratnika, posebno Bošnjaka, kojima se ponovo prijeti na najbrutalniji način. Riječ je o još jednom pokušaju krivotvorenja povijesnih činjenica i glorifikaciji ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata kao i iz razdoblja agresije na BiH koja je upravo u Višegradu ali i u brojnim drugim mjestima obilježena brutalnim ubojstvima, mučenjima, silovanjima", stoji u Zvizdićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ministar sigurnosti Mektić također je kazao kako je za njega ovo neprihvatljivo ponašanje na koje valja smjesta reagirati.

"Javno pozivam Tužiteljstvo BiH i policijske agencije da reagiraju i da to uvijek čine kada netko poziva na nasilje", kazao je Mektić kako ga citira portal Klix.

Podsjetio je kako je Ravnogorski četnički pokret zapravo zakonski registriran kao nevladina udruga u BiH i postavio pitanje kako je moguće da je Ministarstvo pravosuđa takvo što dopustilo.

Iz veleposlanstva SAD reagirali su komentarom na službenom Twitter nalogu.

"Užasnuti smo izvještajima o nacionalističkoj retorici tijekom današnjeg zbivanja u Višegradu. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da poduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost", stoji u izjavi.

Britanski veleposlanik u BiH također je na Twitteru objavio kako je šokiran prizorima postrojavanja četnika u Višegradu te je pozvao tijela vlasti da djeluju kako bi se spriječilo širenje jezika mržnje.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je kako je okupljanje u Višegradu bilo čin mržnje i pozivanja na nasilje što je nespojivo s vrijednostima europskih demokracija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca