Obavijesti

News

Komentari 10

Siju strah: Ovo je već deveti napad u Turskoj u ovoj godini

Siju strah: Ovo je već deveti napad u Turskoj u ovoj godini
36

Jučerašnji napad na treći najprometniji aerodrom u Europi jedan je od najsmrtonosnijih u seriji samoubilačkih napada u Turskoj. Samo u 2016. bilo je 9 napada u kojima su poginuli ljudi

VIDEO

U trostrukom samoubilačkom atentatu izvedenom u utorak navečer u međunarodnoj zračnoj luci Atatürk u Istanbulu ubijena je 41 osoba, a ozlijeđeno je 239 ljudi.

Trojica bombaša samoubojica otvorila su najprije nasumičnu vatru, a potom se raznijeli na ulazu u zračnu luku. Među ubijenima velika većina su Turci, ali ima i državljana drugih zemalja. Zasad nema podataka o kojim se državama radi. 

Iako postoje dokazi da iza napada stoji Islamska država, satima nakon napada koji je počeo nešto prije 21 sat, nijedna skupina nije preuzela odgovornost. Napad međutim nosi obilježja onih koje je već izveo ISIL, poput bruxelleskog napada u ožujku.

Napad na treći najprometniji aerodrom u Europi jedan je od najsmrtonosnijih u seriji samoubilačkih napada u Turskoj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Forensic experts work outside Turkey

Donosimo kronologiju teroristički napada u Turskoj u prvoj polovici 2016. godine:

8. lipnja 2016. u eksploziji autobombe u blizini policijske postaje u gradu Midyatu, na jugoistoku zemlje ubijeno je 11 osoba, među kojima je i šest policajaca. Radikalna skupina bliska pobunjenicima Radničke stranke Kurdistana (PKK), Kurdistanski sokolovi slobode (TAK)  preuzela je odgovornost za napad.

Plainclothes police officers sit at the scene after a car bomb attack on a police station in Midyat in the southeastern Mardin province

7. lipnja u eksploziji automobila bombe u središtu Istanbula ubijeno je 11 osoba, a ranjeno najmanje 36. Od 11 ubijenih sedam je policajaca.

Kad je naišao policijski autobus, eksplodirala je bomba skrivena u jednom parkiranom automobila, koja je aktivirana daljinskim upravljačem. Sve se odigralo preko puta jednog hotela koji je omiljen među turistima koji borave u Istanbulu.

Forensic experts and firefighters stand beside a Turkish police bus which was targeted in a bomb attack in Istanbul

31. ožujka u napadu autobombom u Diyarbakiru ubijeno je šest policajaca i 23 osobe. Od 23 ranjenih najmanje osam njih su policajci.

Snažna eksplozija je odjeknula blizu kolodovora, nekoliko kilometara od središta grada tijekom prolaska autobusa koji je prevozio policajce. Napad je izveden uoči rijetkog posjeta premijera Ahmeta Davutoglua, koji se trebao sastati sa stanovnicima Diyarbakira.

19. ožujka 2016. u samoubilačkom napadu u velikoj trgovačkoj i turističkoj četvrti u središtu Istanbula poginulo je najmanje pet osoba, a deseci su ranjeni, među kojima i 12 stranih državljana.

Eksplozija se dogodila u ulici Istiklal, tri kilometra dugačkoj pješačkoj zoni koju u dane vikenda posjeti 3 milijuna ljudi. Ona je puna trgovina, restorana, kina, umjetničkih galerija, kafića i pubova. Istanbulski napadač planirao je napad na lokaciji na kojoj je bilo više ljudi i to u drugo vrijeme, ali ga je u tome spriječila policija pa je "zbog straha" odmah detonirao eksploziv. Za napad je najvjerojatnije odgovoran PKK.

13. ožujka 2016. u eksploziji autobombe u Ankari ubijeno je 37 ljudi, a preko 100 ih je ozlijeđeno.

Eksplozija se dogodila kraj parka Güvenpark u dijelu grada Kizilay, a prema izjavama očevidaca izgorjelo je više automobila. Prema riječima očevidaca, osim eksplozije čuli su se i pucnjavi iz vatrenog oružja. Dim koji se širio gradom bio je vidljiv i do 2.5 kilometara od mjesta eksplozije.

Počinitelji napada bili su pripadnici PKK-a.

17. veljače u eksploziji autobombe u Ankari poginulo je 28 ljudi, a preko 60 ih je ranjeno. 

Vozilo je eksplodiralo u trenutku kad su pored njega prolazili vojni autobusi. Nakon eksplozije buknuo je požar koji se proširio na nekoliko okolnih vozila.  Turska je potvrdila da su meta bili vojni dužnosnici. 

Napad je izveo Kurd Salih Necar, rođen 1992. godine, pripadnik Narodne zaštitne jedinice YPG.

14. siječnja u eksploziji autobombe blizu policijske postaje u Diyabakiru, većinski kurdskoj pokrajini u jugoistočnoj Turskoj, poginulo je najmanje šest osoba, a ranjeno više od 30. 

Među poginulima je i petomjesečna beba i još dvoje djece u dobi od četiri i 12 godina. Lokalne vlasti su za napad optužile zabranjenu Radničku partiju Kurdistana (PKK).

12. siječnja u samoubilačkom napadu na središnjem trgu Sultanahmet u Istanbulu poginulo je najmanje 10 ljudi, od koji su devetero njemački turisti.

Sultanahmet je jedan od turistički najposjećenijih dijelova Istanbula jer su u blizini Aja Sofija i Plava džamija. Napad je izveo 28-godišnji Sirijac, povezan s ISIL-om.

REUTERS

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a