News

Komentari 169

Ravnateljica Štampara: 'Rastu asimptomatski slučajevi, možda ćemo testirati i cijepljene'

Ravnateljica Štampara: 'Rastu asimptomatski slučajevi, možda ćemo testirati i cijepljene'

Puno je manja vjerojatnost da cijepljene osobe šire bolest. Ako imate antitijela u sebi i kada se zarazite niste toliko rizični za ostale, rekla je Sanda Šikić iz Zavoda za javno zdravstvo " dr.Andrija Štampar"

Stanje po pitanju pandemije u Hrvatskoj i dalje se ne poboljšava, brojke novozaraženih veće su nego ikada. No, ravnateljice Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo " dr.Andrija Štampar", Sanda Šikić istaknula je za HRT kako je upravo sve većim testiranjem i otkrivanje asimptotskih bolesnika smanjena još veća katastrofa.

- Dobro je da se ti ljudi detektiraju, zato što će se tako spriječiti širenje infekcije COVID bolesti, asimptomatsko znači da zaraženi nema nikakve tegobe, ni respiratorne smetnje, ali bolest može prenijeti drugoj osobi - rekla je Šikić.

- Osobu koju zarazi asimptomatski bolesnik, može dobiti teži simptomatski oblik bolesti, ako ima slabiji imunitet - objašnjava.

- COVID potvrde se mogu dobiti cijepljenjem, preboljenjem bolesti i testiranjem, to je doprinijelo otkrivanju asimptomatskih slučajeva - nastavlja Šikić.

 Puno je manja vjerojatnost da cijepljene osobe šire bolest

- Puno je manja vjerojatnost da cijepljene osobe šire bolest. Ako imate antitijela u sebi i kada se zarazite niste toliko rizični za ostale, naglašava te ističe da ako brojke zaraženih budu ovako rasle, nije isključeno da se testiraju i cijepljeni - rekla je.

- Žao mi je što se društvo toliko polariziralo na cijepljene i ne cijepljene. Uvjerena sam da svi imamo isti cilj a to je da se vratimo normalnom životu, ali jedini je put tome cijepljenje. To je najučinkovitiji alat do normalnog života - nastavlja Šikić.

Cijepljenje sprječava teže oblike bolesti

Istaknula je da je nedvojbeno da cijepljenje sprječava teže oblike bolesti, što je ključno za održavanje normalnog funkcioniranja zdravstvenog sustava i to ne samo za COVID bolesnike, već i za sve druge bolesnike.

U splitskom KBC-u i dalje je alarmantna situacija, a to je potvrdio i Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije je rekao kako je jučer u splitskom KBC-u bilo 192 hospitalizirane osobe, čak 40 osoba je na respiratoru, a 9 na post COVID respiratoru.

- Tračak svjetlosti je da posljednjih dana brojevi zaraženih u županiji ne rastu, ali je stanje u KBC-u Split zabrinjavajuće - rekao je i dodao kako su jučer preminule dvije osobe srednje životne dobi te da je to upozorenje za sve.

- Važno je naglasiti da se cijepljeni ne smiju opustiti. Potrebno je držati se osnovnih mjera jer jedino tako možemo sačuvati zdravstveni sustav, govori i dodaje kako je to najveći cilj, a put k tome je cijepljenje - rekla je Šikić te dodala da je izrazito bitno da svi koji su se cijepili unatrag šest mjeseci prime i treću dozu cjepiva.

Najčitaniji članci