Obavijesti

News

Komentari 18

Silovali je i ubili: U parku našli tijelo bugarske novinarke (30)

Silovali je i ubili: U parku našli tijelo bugarske novinarke (30)
1

Bugarska istraživačka novinarka koja je istraživala navodnu korupciju koja uključuje korištenje europskih fondova ubijena je u podunavskom gradu Ruse, objavile su u nedjelju tamošnje vlasti.

VIDEO

Po navodima tužitelja, tijelo 30-ogodišnje Viktorije Marinove pronađeno je u gradskom parku u subotu. Njen identitet tužiteljstvo je objavilo samo inicijalima.

"Riječ je o silovanju i ubojstvu", kazao je novinarima ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov. Po njegovim riječima, nema dokaza da je ubojstvo povezano s novinarkinim istraživačkim radom i nema informacija da joj se eventualno ranije prijetilo.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je kako je "uvjeren da je otkrivanje ubojice pitanje vremena". Najbolji kriminalisti poslani su u Ruse, a tamo je pronađena velika količina DNA, kazao je premijer zatraživši da se ne vrši pritisak na istražitelje.

Očekuje se da će policija u ponedjeljak ponuditi više detalja o slučaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Njezinu smrt izazvali su udarci u glavu i gušenje, a nedostaju njen mobitel, ključevi od automobila, naočale i nešto njezine odjeće", kazao je regionalni državni tužitelj Georgi Georgiev.

Marinova, koja je radila za tv postaju TVN iz Rusea, jednu od najpopularnijih u sjeveroistočnoj Bugarskoj, treći je novinar ubijen u Europskoj uniji u godinu dana. Lokalni mediji izvijestili su da je Marinova bila uključena u istragu skupine bugarskih novinara o infrastrukturnim projektima koje financira EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti.

Prošle godine u listopadu ubijena je Daphne Caruana Galizia, najbolja malteška istraživačka novinarka, koja je poginula u eksploziji bombe koja je raznijela njen automobil, a potom je u veljači ubijen slovački novinar Jan Kuciak

"S velikom boli i neizmjernom tugom tim TVN-a doživljava gubitak naše drage kolegice Victorije Marinove i molimo za sućut s njezinom obitelji i kolegama", objavila je tv postaja u kratkoj izjavi.

Bugarska zauzima 111 mjesto među 180 zemalja na ovogodišnjem indeksu slobode medija u svijetu organizacije Reporteri bez granica, što je najniže mjesto koje zauzima jedna zemlja Europske unije, kao i niže od bilo koje zemlje zapadnog Balkana, od kojih su neke kandidati za članstvo u EU.

U listopadu 2017. stotine bugarskih novinara prosvjedovalo je u središtu glavnog grada Sofije zbog prijetnji koje je najvećim medijskim tv kućama uputio zamjenik premijera Valeri Simeonov optužujući ih da vode kampanju protiv njega. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...