Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
22 komentara

Silvio je naš kralj traktora: U kolekciji ima Ferrari, Porsche...

Silvio Legović je traktore zavolio još kao dijete, a osnovna ideja njegovog muzeja je, kaže, sačuvati sjećanje na strojeve i alate korištene u Istri u prošlom stoljeću

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
22 komentara

Strastveni sakupljač traktora i radnih strojeva Silvio Legović (63) u svojoj bogatoj kolekciji ima više od 50 traktora i raznih poljoprivrednih strojeva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve traktore i strojeve spojio je u jedinstvenu izložbu pod nazivom “Traktor story” na području istarske Nove Vasi.

- U svojoj kolekciji imam traktore marki: Ferrari, Porsche, Steyr, Fiat, a najstariji traktor koji imam je Fordson iz 1923.godine. To je prvi traktor koji je došao u naš kraj i vezan je uz moje djetinjstvo. Traktore sam volio još kao dijete, a osnovna ideja mojeg muzeja je sačuvati sjećanje na strojeve i alate korištene u Istri u prošlom stoljeću, kako bih pokazao put proizvodnje od zrna žita do kruha - ispričao je Legović dok su njemački turisti oduševljeno slušali priču i svojim fotoaparatima slikali svaki traktor na imanju.

BAREDINE-TRAKTORI | Autor: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime Najstariji traktor: Vlasnik ponosno ističe kako je Fordson iz 1923. prvi traktor koji je došao u njegov kraj

Legović kaže da turisti uživaju u razgledavanju, a neke strojeve mogu i upaliti te promatrati kako se nekad radilo.

- To im je zanimljivo, a posebno djeci, koja se znaju i tri dana zaredom vraćati kako bi razgledavali traktore - rekao nam je Legović.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime Hit: Parni stroj koji se koristio u poljoprivredi privlači pozornost

Na oko 800 četvornih metara ima pravo blago, a kaže kako više od 90 posto traktora i strojeva još radi iako su mnogi iz prošlog stoljeća.

- Kao dijete se sjećam dok smo vršili žito u selu, traktor i vršilica koju imam u kolekciji mogla je u sat vremena napraviti oko 800 kg žita, a danas jedan sat kombajna napravi oko 80 tona - kazao je strasveni kolekcionar.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime Sreća za djecu: Starim strojevima i traktorima najviše se raduju mališani, koji ih rado gledaju

Na ulazu u izložbeni prostor stoji valjak Bubba iz 1939.

- Upravo je taj valjak radio na prvoj cesti Pula - Trst. To je jedinstven stroj i ponosan sam što ga imam. Osim njega tu je parni stroj za žito iz 1926. Svaki od traktora priča svoju priču, a za mene imaju neprocjenjivu vrijednost. Uz Fordson iz 1923. veliko zanimanje pobuđuje Porsche iz 1954. godine, koji ima 22 konjske snage - zaključio je.     

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message