Obavijesti

News

Komentari 1

Šimunić: Dežurne službe izašle su na teren nakon što sam ih nekoliko sati molio da to učine

Šimunić: Dežurne službe izašle su na teren nakon što sam ih nekoliko sati molio da to učine

Šimunić je na svom Facebook profilu još i poručio vatrogascima koji su bili izloženi da se odmah jave svom liječniku ako počnu osjećati bilo kakvu nuspojavu radijacije

VIDEO

Civilna zaštita utvrdila je da nema opasnost za stanovništvo od ionizirajućeg zračenja u Oroslavju gdje se u požaru urušio radioaktivni gromobran, a gradonačelnik je ustvrdio da su na njegovo moljenje i uvjeravanje izašle dežurne službe, pa i inspekcija za radiološku sigurnost.

Inspekcija za radiološku i nuklearnu sigurnost utvrdila je da ne postoji opasnost za stanovništvo od ionizirajućeg zračenja nakon što je uslijed požara na krovištu poslovnog objekta u Oroslavju došlo do urušavanja radioaktivnog gromobrana, priopćili su iz Ravnateljstva civilne zaštite u subotu.

Ogromni požar u Zagorju: Cijelu noć se borili s vatrom na zgradi u Oroslavju. Pod kontrolom je
Ogromni požar u Zagorju: Cijelu noć se borili s vatrom na zgradi u Oroslavju. Pod kontrolom je

Naime, u četvrtak je došlo do požara na zgradi bivše tvornice „Oroteks” uslijed kojeg je propao ionizirajući gromobran koji se nalazio na krovištu tvornice o čemu se na društvenim mrežama priopćenjem u subotu oglasio i gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić.

„Nakon višesatnog moljenja i uvjeravanja s moje strane da bi to bilo potrebno, na teren su izašle dežurne službe, između ostalih i Sektor za radiološku i nuklearnu sigurnost pri čemu je privremeno bilo zaustavljeno gašenje požara", napisao je Šimunić.

"Nakon njihove inspekcije utvrđena je povećana razina radijacije na drugom i trećem katu zgrade "Oroteksa" te je sa zapadnog stepeništa ograđen i zabranjen pristup. Prema riječima inspekcije, kućanstva i građani su sigurni. Objašnjeno mi je da radijacija zbog debljine zidova ne "probija" van zgrade”, objasnio je Šimunić.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju kako je odmah po dojavi na lokaciju poslane djelatnik Inspekcije za radiološku i nuklearnu sigurnost kako bi izvršio mjerenje brzine zračenja.

„Mjerenjima na lokaciji utvrđene su povišene brzine zračenja unutar objekta te su vatrogascima dane upute za siguran pristup za gašenje požara. Inspektor je utvrdio kako ne postoji opasnost za stanovništvo od ionizirajućeg zračenja”, priopćili su iz Ravnateljstva te zaključili kako će se daljnje mjere poduzimati kada požar bude u potpunosti ugašen.

Civilna zaštita: U Oroslavju ne postoji opasnost za stanovnike od ionizirajućeg zračenja...
Civilna zaštita: U Oroslavju ne postoji opasnost za  stanovnike od ionizirajućeg zračenja...

Gradonačelnik Šimunić pojasnio je kako civilna zaštita navodi da bi rizik od ozračivanja bio povećan kad bi osoba dugo bila izložena radijaciji, odnosno dulje vrijeme boravila na 3. ili 4. katu zgrade Oroteksa.

„Primarni je zadatak da se sanira požar do kraja kako bi se omogućio pristup ovlaštenim osobama da lociraju i uklone gromobran. Nakon toga slijedi očevid i istraga”, rekao je Šimunić te dodao kako je dogovoreno da civilna zaštita kontinuirano motri situaciju, kao i razinu radijacije.

Šimunić je na svom Facebook profilu još i poručio vatrogascima koji su bili izloženi da se odmah jave svom liječniku ako počnu osjećati bilo kakvu nuspojavu radijacije, a uputio je apel i ovlaštenim osobama da svim vatrogascima koji su potencijalno bili izloženi radijaciji omoguće adekvatne stručne preglede.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"