Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
93 komentara

Sin mu radio zakon, pa je Uhlir odlučio dati stanove državi...

Uhlirov otac Krsto je vlasnik trećine stana od 34,5 kvadrata i trećine stana od 17 kvadrata u kojima su zaštićeni najmoprimci. Uhlir ne smatra da je u sukobu interesa

Foto: Marko Prpic/PIXSELL/Privatni album
93 komentara

Nakon objave u 24sata, otac Željka Uhlira, državnog tajnika, odlučio je darovati po jednu trećinu od dva stana u centru Zagreba državi.

- Ta imovina nije niti tako velika niti tako bitna da bi se bacila ljaga na naše prezime i sjena na izmjene zakona kojim rješavamo problem star desetljećima – objasnio je Željko Uhlir zašto su se o otac odlučili darovati po trećinu oba stana državi koja je
ionako većinski vlasnik.

Podsjetimo, Uhlir je u ministarstvu zadužen za izmjene Zakona o najmu stanova kojime se rješava problem star desetljećima. U Hrvatskoj,  postoji 3734 stana u kojima žive zaštićeni najmoprimci koji plaćaju plaćaju niske, netržišne najamnine, a vlasnici nemaju pravo raspolaganja stanovima.

Novi zakon predviđa da će se najamnine postupno povećavati, a nakon pet godina, najmoprimci moraju napustiti stanove i vratiti ih vlasnicima.

SUKOB INTERESA? Državni tajnik Uhlir napisao je novi zakon po mjeri svoga oca

Uhlirov otac Krsto je vlasnik trećine stana od 34,5 kvadrata i trećine stana od 17 kvadrata u kojima su zaštićeni najmoprimci. Uhlir ne smatra da je u sukobu interesa jer je uz njegova oca, suvlasnik druge dvije trećine oba stana - država, a sada joj je odlučio darovati i preostali dio.

- I prvi puta sam rekao da se zakon ne odnosi na državne stanove, a nakon ovog poteza, vjerujem da više nema sumnje u dobronamjernost i veliki trud koj su uloženi u izmjene zakona. Suosjećam se i sa zaštićenim najmoprimcima i vlasnicima i zaista želimo najbolje moguće rješiti taj državni problem – poručio je Uhlir.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

- Izmjene zakona se ne odnose na stanove koje su u vlasništvu države ili lokalnih jedinica, a upravo takvi su stanovi u kojima je suvlasnik moj otac. Da sam zaista htio pogodovati njemu, onda bi i takvi stanovi bili predmet zakona – rekao je Uhlir.

Kako država inače prodaje takvu imovinu, podsjetili smo ga da njegov otac može otkupiti te državne udjele i onda će se zakon odnositi na njega, a bez zaštićenih najmoprimaca će nekretninama skočiti cijena. 

- Ne, moj otac neće otkupiti te udjele. On želi prodati državi svoje  - rekao je Uhlir.

Ne smatra niti da je se trebao izuzeti od odlučivanja i pripreme zakona. Napominje da je prvi prijedlog zakona pripremljen još dok on nije bio u Ministarstvu, u vrijeme HDZ-ova ministra Lovre Kuščevića. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message