Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
93 komentara

Sin mu radio zakon, pa je Uhlir odlučio dati stanove državi...

Uhlirov otac Krsto je vlasnik trećine stana od 34,5 kvadrata i trećine stana od 17 kvadrata u kojima su zaštićeni najmoprimci. Uhlir ne smatra da je u sukobu interesa

Foto: Marko Prpic/PIXSELL/Privatni album
93 komentara

Nakon objave u 24sata, otac Željka Uhlira, državnog tajnika, odlučio je darovati po jednu trećinu od dva stana u centru Zagreba državi.

- Ta imovina nije niti tako velika niti tako bitna da bi se bacila ljaga na naše prezime i sjena na izmjene zakona kojim rješavamo problem star desetljećima – objasnio je Željko Uhlir zašto su se o otac odlučili darovati po trećinu oba stana državi koja je
ionako većinski vlasnik.

Podsjetimo, Uhlir je u ministarstvu zadužen za izmjene Zakona o najmu stanova kojime se rješava problem star desetljećima. U Hrvatskoj,  postoji 3734 stana u kojima žive zaštićeni najmoprimci koji plaćaju plaćaju niske, netržišne najamnine, a vlasnici nemaju pravo raspolaganja stanovima.

Novi zakon predviđa da će se najamnine postupno povećavati, a nakon pet godina, najmoprimci moraju napustiti stanove i vratiti ih vlasnicima.

SUKOB INTERESA? Državni tajnik Uhlir napisao je novi zakon po mjeri svoga oca

Uhlirov otac Krsto je vlasnik trećine stana od 34,5 kvadrata i trećine stana od 17 kvadrata u kojima su zaštićeni najmoprimci. Uhlir ne smatra da je u sukobu interesa jer je uz njegova oca, suvlasnik druge dvije trećine oba stana - država, a sada joj je odlučio darovati i preostali dio.

- I prvi puta sam rekao da se zakon ne odnosi na državne stanove, a nakon ovog poteza, vjerujem da više nema sumnje u dobronamjernost i veliki trud koj su uloženi u izmjene zakona. Suosjećam se i sa zaštićenim najmoprimcima i vlasnicima i zaista želimo najbolje moguće rješiti taj državni problem – poručio je Uhlir.

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić

- Izmjene zakona se ne odnose na stanove koje su u vlasništvu države ili lokalnih jedinica, a upravo takvi su stanovi u kojima je suvlasnik moj otac. Da sam zaista htio pogodovati njemu, onda bi i takvi stanovi bili predmet zakona – rekao je Uhlir.

Kako država inače prodaje takvu imovinu, podsjetili smo ga da njegov otac može otkupiti te državne udjele i onda će se zakon odnositi na njega, a bez zaštićenih najmoprimaca će nekretninama skočiti cijena. 

- Ne, moj otac neće otkupiti te udjele. On želi prodati državi svoje  - rekao je Uhlir.

Ne smatra niti da je se trebao izuzeti od odlučivanja i pripreme zakona. Napominje da je prvi prijedlog zakona pripremljen još dok on nije bio u Ministarstvu, u vrijeme HDZ-ova ministra Lovre Kuščevića. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message