Obavijesti

News

Komentari 9

Sin nekad moćnog stečajnog suca priznao da je za oca prao novac i dobio rad za opće dobro

Sin nekad moćnog stečajnog suca priznao da je za oca prao novac i dobio rad za opće dobro

Sina Mihaela Kovačića Patrika teretili su da je pomagao ocu prikriti novac izvučen s računa stečajnih dužnika. Za dan zatvora radit će dva sata, a ukupno mora odraditi devet mjeseci

VIDEO

Patrik Kovačić, sin nekadašnjeg moćnog stečajnog suca Mihaela Kovačića, priznao je da je za oca prao novac izvučen s računa tvrtki čiji su stečajni postupci vođeni na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Nagodio se s tužiteljstvom te dobio devet mjeseci zatvora što je zamijenjeno radom za opće dobro tako da mu se jedan dan zatvora zamjenjuje za dva dana rada za opće dobro.
Izrečena mu je i novčana kazna u iznosu od 8.435 eura (63.550 kuna) te mu se oduzima imovinska korist u iznosu od 9.834,76 eura (74.100 kuna). 

Podsjetimo, Mihaela Kovačića terete da je od srpnja 2008. do veljače 2021. kao predsjednik i sudac Trgovačkog suda u Sisku, a potom sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, uz pomoć dvoje stečajnih upravitelja i još devet ljudi, među kojima su njegov sin, snaha, suradnici i prijatelji, izvlačio novac iz stečajnih masa poduzeća. 

Uskok je okrivljenike teretio da su takvim postupanjem ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 3.094.337 eura, dok su stečajni dužnici oštećeni za najmanje 3.540.848 eura. Kovačiću je isplaćeno najmanje 573.156 eura, dok je u korist preostalih okrivljenika i s njima povezanih pravnih i fizičkih osoba isplaćeno ukupno najmanje 2.521.180,84 eura.
Od tog iznosa je 1.413.251,54 eura isplaćeno u korist sedam društava koja su osnovana, preuzeta ili korištena kako bi se isplatama preko njihovih računa prikrilo nezakonito porijeklo novčanih sredstava nezakonito isplaćenih na teret imovine stečajnih dužnika.
Ukradenim novcem kupovali su se nekretnine, automobili i vrijednosni papiri, a kroz razna ulaganja čak je i uvećano nezakonito stečeno bogatstvo, tvrdio je Uskok.

Patrika Kovačića teretili su da je zajedno s Vlastom Jagarčec Gajdom, direktoricom tvrtke Seget najam plovila, osnovao udrugu Piko. Od veljače do rujna 2019. na račun tvrtke Seget najam plovila sjeo je iznos od 105.514 eura izvučen iz tvrtke Tempo d.d. u stečaju. Tim je novcem kupljena nekretnina u stambeno-poslovnoj zgradi na zagrebačkom Vrbiku, a potom ga je Seget najam plovila ugovorom o donaciji darovala Udruzi Piko.

Još je jedan okrivljenik, Andrija Mažić, u četvrtak priznao krivnju te se nagodio s Uskokom na rad za opće dobro. On će jedanaest mjeseci zatvora također odrađivati po principu jedan dan zatvora dva dana rada. Izrečena mu je i novčana kazna u visini 1.012 eura (7.626 kuna).

Njega su teretili da je pomagao sucu Kovačiću primajući neosnovane isplate na teret stečajnih dužnika. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca