News

Komentari 42

Sinčić, Lovrinović, Esih, Bulj i Aleksić ujedinili se protiv eura

Sinčić, Lovrinović, Esih, Bulj i Aleksić ujedinili se protiv eura

Deklaraciju o položaju kune, čiji inicijator je europarlamentarac i lider Živog zida Ivan Sinčić, potpisalo je 40-ak eurozastupnika i 15-ak njih u Saboru. Potpisnici su protiv uvođenja eura i gubitka nacionalne valute

Europarlamentarac Živog zida Ivan Sinčić te saborski zastupnici Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku), Goran Aleksić (Snaga), Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) i Miro Bulj (Most) ujedinili su se u borbi protiv uvođenja eura i potpisali Deklaraciju o položaju kune. Uz njih je ovu Deklaraciju, čiji je inicijator lider Živog zida Sinčić, potpisalo još 15-ak zastupnika u Saboru.

- Deklaracija je to koju je pisala struka i pozivamo sve zastupnike da ju potpišu. U europskom parlamentu potpisalo ju je 40-ak zastupnika, od naših su to Mislav Kolakušić i Ruža Tomašić. Ostale naše  eurozastupnike smo pitali žele li potpisati, nisu htjeli - istaknuo je Sinčić naglašivši kako će nam uvođenje eura eliminirati alate izlaska iz krize. 

- To su monetarni i fiskalni alati. Od monetarnih alata gubimo politiku tečaja i eskontnih kamatnih stopa i tu monetarnu politiku određivat će u Frankfurtu Vijeće guvernera, gdje ćemo, naravno, biti preglasani. Pokazalo se za vrijeme krize eura da su zemlje članice eurozone pretrpjele gospodarski pad te su stagnirale dok je gospodarstvo SAD-a raslo u sedam, osam godina 15 posto. Ne postoje nikakvi alati, fondovi, koji bi u slučaju krize nekoj zemlji pomogli - poručio je Sinčić istaknuvši slučaj Grčke koja je izgubila četvrtinu svog gospodarstva.

Sinčić je naglasio kako je među potpisnicima i Miro Bulj, ali ga je ispričao zbog nedolaska na konfereciju zbog drugih obveza.

Iako se po stavovima i ideologijama sve ove stranke itekako razlikuju, kako je istaknula je Bruna Esih, ovo je vrlo važno nacionalno pitanje oko kojeg treba postići konsenzus.

- Kao Neovisni za Hrvatsku bili smo potpuno jasni da ćemo učiniti sve kako bismo stali u obranu hrvatske kune. Plenković nema nikakvog legitimiteta da pristupi uvođenju eura jer niti u programu HDZ-a niti u njegovoj kampanji nije bilo niti jedne jedine riječi. Za razliku od ove Vlade, mi smo sposobni čuti glas javnosti i struke - istaknula je. 

Goran Aleksić svjestan je da smo pristupanjem u Europsku uniju obavezni ući i u eurozonu te uvesti euro. No, smatra da još nije vrijeme za to. 

- Mi imamo vremena to odgađati dokle god to želimo. Nisu provedene nikakve javne rasprave, provode se određeni kružoci po hotelima gdje guverner i kompanija uvjeravaju javnost kako je to sve dobro, ali to je čisti PR. Guverner Vujičić, ukoliko uđemo u eurozonu, će se tamo baškariti s ostalim guvernerima, a on to nije zaslužio jer je glavni krivac, uz Rohatinskog, za nepoštene kredite u valuti CHF i nepoštenu kamatnu stopu u svim valutama  - istaknuo je Aleksić naglasivši kako prije uvođenja eura najprije treba provesti javnu raspravu, a banke vratiti opljačkani novac.

Ivan Lovrinović istaknuo je kako je nacionalna valuta najvažnije obilježje suvereniteta pored Ustava, himne i zastave.

- Ona je najvažniji instrument održavanja i ispravljanja tzv. neravnoteže u međunarodnim ekonomskim odnosima - istaknuo je navevši Mađarsku i Češku koje još nisu uvele euro.

Upitao je novoizabranog predsjednika države Zorana Milanovića, koji je u kampanji rekao da je "kuna naša valuta, kakva je, takva je, naša je", hoće li uistinu aktivno raditi na održanju kune.

- U slučaju krize domaća valuta ostaje ključni element spasa - naglasio je.

Najčitaniji članci