Obavijesti

News

Komentari 42

Sinčić, Lovrinović, Esih, Bulj i Aleksić ujedinili se protiv eura

Sinčić, Lovrinović, Esih, Bulj i Aleksić ujedinili se protiv eura
1

Deklaraciju o položaju kune, čiji inicijator je europarlamentarac i lider Živog zida Ivan Sinčić, potpisalo je 40-ak eurozastupnika i 15-ak njih u Saboru. Potpisnici su protiv uvođenja eura i gubitka nacionalne valute

VIDEO

Europarlamentarac Živog zida Ivan Sinčić te saborski zastupnici Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku), Goran Aleksić (Snaga), Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) i Miro Bulj (Most) ujedinili su se u borbi protiv uvođenja eura i potpisali Deklaraciju o položaju kune. Uz njih je ovu Deklaraciju, čiji je inicijator lider Živog zida Sinčić, potpisalo još 15-ak zastupnika u Saboru.

- Deklaracija je to koju je pisala struka i pozivamo sve zastupnike da ju potpišu. U europskom parlamentu potpisalo ju je 40-ak zastupnika, od naših su to Mislav Kolakušić i Ruža Tomašić. Ostale naše  eurozastupnike smo pitali žele li potpisati, nisu htjeli - istaknuo je Sinčić naglašivši kako će nam uvođenje eura eliminirati alate izlaska iz krize. 

Zagreb: Konferencija za medije o temi: "Položaj kune"

- To su monetarni i fiskalni alati. Od monetarnih alata gubimo politiku tečaja i eskontnih kamatnih stopa i tu monetarnu politiku određivat će u Frankfurtu Vijeće guvernera, gdje ćemo, naravno, biti preglasani. Pokazalo se za vrijeme krize eura da su zemlje članice eurozone pretrpjele gospodarski pad te su stagnirale dok je gospodarstvo SAD-a raslo u sedam, osam godina 15 posto. Ne postoje nikakvi alati, fondovi, koji bi u slučaju krize nekoj zemlji pomogli - poručio je Sinčić istaknuvši slučaj Grčke koja je izgubila četvrtinu svog gospodarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sinčić je naglasio kako je među potpisnicima i Miro Bulj, ali ga je ispričao zbog nedolaska na konfereciju zbog drugih obveza.

Iako se po stavovima i ideologijama sve ove stranke itekako razlikuju, kako je istaknula je Bruna Esih, ovo je vrlo važno nacionalno pitanje oko kojeg treba postići konsenzus.

- Kao Neovisni za Hrvatsku bili smo potpuno jasni da ćemo učiniti sve kako bismo stali u obranu hrvatske kune. Plenković nema nikakvog legitimiteta da pristupi uvođenju eura jer niti u programu HDZ-a niti u njegovoj kampanji nije bilo niti jedne jedine riječi. Za razliku od ove Vlade, mi smo sposobni čuti glas javnosti i struke - istaknula je. 

Zagreb: Konferencija za medije o temi: "Položaj kune"

Goran Aleksić svjestan je da smo pristupanjem u Europsku uniju obavezni ući i u eurozonu te uvesti euro. No, smatra da još nije vrijeme za to. 

- Mi imamo vremena to odgađati dokle god to želimo. Nisu provedene nikakve javne rasprave, provode se određeni kružoci po hotelima gdje guverner i kompanija uvjeravaju javnost kako je to sve dobro, ali to je čisti PR. Guverner Vujičić, ukoliko uđemo u eurozonu, će se tamo baškariti s ostalim guvernerima, a on to nije zaslužio jer je glavni krivac, uz Rohatinskog, za nepoštene kredite u valuti CHF i nepoštenu kamatnu stopu u svim valutama  - istaknuo je Aleksić naglasivši kako prije uvođenja eura najprije treba provesti javnu raspravu, a banke vratiti opljačkani novac.

Zagreb: Konferencija za medije o temi: "Položaj kune"

Ivan Lovrinović istaknuo je kako je nacionalna valuta najvažnije obilježje suvereniteta pored Ustava, himne i zastave.

- Ona je najvažniji instrument održavanja i ispravljanja tzv. neravnoteže u međunarodnim ekonomskim odnosima - istaknuo je navevši Mađarsku i Češku koje još nisu uvele euro.

Upitao je novoizabranog predsjednika države Zorana Milanovića, koji je u kampanji rekao da je "kuna naša valuta, kakva je, takva je, naša je", hoće li uistinu aktivno raditi na održanju kune.

- U slučaju krize domaća valuta ostaje ključni element spasa - naglasio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović