News

Komentari 2

Sindikat novinara Hrvatske uspješno financira svoje projekte europskim novcem

Sindikat novinara Hrvatske uspješno financira svoje projekte europskim novcem

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) počeo je uspješno projektno financirati svoje aktivnosti europskim novcem, istaknuto je u subotu na 34. redovitoj sindikalnoj skupštini

U protekloj godini s novinarima iz susjednih zemalja proveden je projekt Lokalni mediji za bolje društvo, a u tijeku je i projekt u suradnji s Europskom federacijom novinara i Europskom konfederacijom sindikata za oporavak sindikata.

Jedna od glavnih aktivnosti u tom projektu je i pokretanje razgovora o nacionalnom kolektivnom ugovoru.

Na skupštini je istaknuto da je u proteklom razdoblju okupljen tim sindikalnih pregovarača u kojem su uz SNH, Sindikat grafičara i medijskih radnika i Sindikat obrazovanja, kulture i medija, utvrđeni su planovi i pozvani predstavnici poslodavaca kao druge strane u socijalnom dijalogu.

Sindikalni povjerenici izvijestili su o situaciji u svojim podružnicama, problemima s poslodavcima, a podržane su i promjene Stauta SNH kojima je otvorena mogućnost zasebnog odbora za studente i mlade novinare kojima su otvorena i vrata u sindikalna radna tijela kako bi aktivno mogli sudjelovati u donošenju odluka i radu.

Takva mogućnost otvorena je i za atipične radnike u medijima i slobodne novinare.

Predsjednica SNH Maja Sever naglasila je da su u protekloj godini otvoreni razgovori i sa studenticama, studentima i mladim novinarima radi pokretanja njihovog većeg angažmana i aktivnosti.

SNH se aktivno zalagao na europskoj i nacionalnoj razini za zaštitu prava atipičnih radnika i freelancera te će i promjenama statuta nastaviti pa i ojačati rad na zaštiti njihovih prava, zaključila je Sever.