Obavijesti

News

Komentari 8

Sindikat policije o slučaju iz Osijeka: 'Pustimo odvjetništvo i sudstvo da odrade svoj posao'

Sindikat policije o slučaju iz Osijeka: 'Pustimo odvjetništvo i sudstvo da odrade svoj posao'

Sindikat policije Hrvatske oglasio se vezano za tragediju u Osijeku

VIDEO

Sindikat policije Hrvatske uputio je priopćenje, vezano za ubojstvo djevojke u Osijeku, koje prenosimo u cijelosti.

- U svjetlu tragičnog događaja koji je potresao našu zemlju, gdje je život izgubila 21-godišnjakinja iz Osijeka, želimo izraziti duboku sućut obitelji i prijateljima stradale djevojke. Svjesni smo boli i tuge koju osjećaju, te im želimo pružiti svu potrebnu podršku. Nastavno na brojne medijske upite, u Sindikatu policije Hrvatske želimo naglasiti da smo uvjereni kako nije bilo zataškavanja cijelog slučaja, već je možda postojala nespretna komunikacija u početku, ali naša je dužnost djelovati transparentno i odgovorno.

Glavni razlog otvorenim pitanjima u javnosti je složena procedura predkaznenog i kaznenog postupka u kojem policija nakon prijave ili otkrivanja kaznenog djela isključivo služi kao pomoć državnom odvjetništvu na način da prikuplja dostupne dokaze, provodi očevid na mjestu događaja te obavlja ispitivanja i razgovore sa svim osobama koje su uključene ili se povezuju s navedenim događajem. Temeljem prikupljenih raspoloživih činjenica i dokaza, sve prosljeđuje državnom odvjetništvu s prijedlogom kvalifikacije kaznenog djela. Nakon toga državni odvjetnik zadužen za konkretni slučaj na osnovu dostavljenih dokaza donosi odluku postoji li razlog za pokretanje istrage ili podnošenje kaznene prijave prema sudu. Također, državni odvjetnik po potrebi može od policije, drugih sudionika i svjedoka tražiti dodatne informacije ili provođenje dodatnih dokaznih radnji. U tom pogledu, policija i državno odvjetništvo oduvijek surađuju, a njihovu suradnju definiraju Zakon o kaznenom postupku koji detaljno propisuje pokretanje i sam tijek kaznenog postupka, kao i Kazneni zakon koji opisuje kaznena djela i propisuje moguće zapriječene kazne. 

Božinović o slučaju Osijek: 'Ne vidim tu pogodovanje. Policija je sve radila kako je i trebala'
Božinović o slučaju Osijek: 'Ne vidim tu pogodovanje. Policija je sve radila kako je i trebala'

Bitno je podsjetiti da se slučaj sada nalazi u rukama Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, koje će, s obzirom na same okolnosti tragičnog događaja te veliki interes javnosti, kao i uvijek, s posebnom pažnjom provesti kvalitetnu istragu te podnijeti optužni prijedlog sukladno kvalifikaciji kaznenog djela koje se utvrdi nakon istrage. Nakon svega, konačnu odluku donosi sud koji će sagledati sve dokaze, kao i svjedočenja svih uključenih te svjedoka.

Zbog zaštite i same specifičnosti takvih kaznenih djela u pravilu su takve istrage i postupci tajni, sve s ciljem onemogućavanja sekundarne viktimizacije žrtava, njihovih obitelji i prijatelja, te i potencijalnih počinitelja temeljem načela presumpcije nevinosti sukladno našim i europskim zakonima te Ustavu RH. 

Sindikat policije Hrvatske u ovom slučaju mora reagirati zbog pokušaja stvaranja dojma kako policija svjesno želi zataškati pojedine slučajeve, te poručiti kako takva praksa kod nas ne postoji, osobito ona nije sustavna. Ako je pojedinih pokušaja i bilo u prošlosti, vjerujemo da su isti i sankcionirani kada su se uspjeli dokazati. Pokušaj generalizacije i stigmatizacije policije i policijskih službenika u cjelini može imati negativan učinak po sigurnost građana, a i samih policijskih službenika čiji je ključni zadatak štititi živote naših sugrađana, kao i njihovu imovinu i sigurnost. 

FOTO Ovo je policajac koji je pucao u Mihaelu (21). Hoće li biti nadzora u osječkoj policiji?
FOTO Ovo je policajac koji je pucao u Mihaelu (21). Hoće li biti nadzora u osječkoj policiji?

U Hrvatskoj radi oko 20 tisuća policijskih službenika i ovakvi događaji su izuzetno rijetki i nikako ne mogu biti odraz i slika cijele hrvatske policije. Unatoč brojnim testiranjima koje prolaze policijski službenici, sukladno europskim praksama koje se primjenjuju i kod nas, uistinu je nemoguće unaprijed predvidjeti sva potencijalna odstupanja u ponašanju i u konačnici, nažalost, i eventualne zločine koje bi svaki pojedinac mogao napraviti. Zbog toga se zalažemo za konstantne edukacije i jačanje svijesti svakog pojedinca, a posebice policijskih službenika o odgovornosti rukovanja službenim oružjem. 

Na kraju, želimo naglasiti da je svaki život dragocjen. Svaka tragedija nas podsjeća na važnost našeg posla i odgovornost koju nosimo. Pozivamo na smirivanje situacije, pustimo odvjetništvo i sudstvo da odrade svoj posao u miru kako bi se utvrdile sve činjenice koje su rezultirale tragičnim stradavanjem mlade djevojke u Osijeku. Pozivamo građane da imaju povjerenja u pravosudni sustav i policiju i da ne donose ishitrene zaključke dok se ne utvrde sve činjenice - navode iz Sindikata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...