Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
136 komentara

Sindikat učitelja: Ako Franjo dobije otkaz, idemo u prosvjed

Iako mu je žao što je morao fizički reagirati u obračunu s dva svoja učenika, Dragičević kaže da bi to ponovio da mora. Neki su osudili događaj, a neki ga podržavaju

Foto: Željko Hladika/24sata
136 komentara

Društvene mreže zatrpane su komentarima s heštegom - I ja sam Franjo. Krenulo je sve s profesorom iz Čakovečke škole koji se fizički obračunao s dvojicom učenika koji su ga ranije gađali kredom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Ispovijesti povezane uz hešteg su stravične. Nitko ne bi očekivao da profesori takvo nešto proživljavaju. Neka od njih su: "Učenik mi je stavio nož na vrat uz prijetnje ubojstvom." "Učenik mi je držao ruke na leđima dok su ostali kopali po mom osobnom računalu. " Sindikat nasilje ne odobrava ali kaže - nastavnike se treba bolje zaštititi. 

Duško Jaramaz/PIXSELL UČITELJI U PETICIJI 'Trujemo se tabletama jer nam nitko ne može ili neće pomoći'

Naime, Franjo Dragičević iz Tehničke škole Čakovec nakon obračuna s učenicima je izjavio: "Tako sam reagirao da sam ga gurnuo nogom, da ne kažem, nisam ga ozlijedio. Onda sam ga u kabinetu, nisam ga mlatio, ali sam gurnuo, isto tako i drugog učenika. Ja sam to napravio i da mora, opet bih to napravio, iako me sram činjenice da sam to morao napraviti"

Pučka pravobraniteljica na Facebooku opravdavanje nasilja prema djeci osuđuje, a pravobraniteljica za djecu poručuje - nikakvom nasilju nije mjesto u školi.

Posljedice za Franjin postupak i dalje nisu poznate, no bude li otpušten njegovi kolege će stati uz njega i održati prosvjed podrške Franji u Čakovcu. 

- U kaznenom zakonu puno preciznije treba odrediti sankcije za svako ometanje posla u školi. Sada se nadamo da će poslije ovog slučaja neki progledati i stvoriti zakonske pretpostavke da učitelji na poslu budu zaštićeniji - rekao je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u školstvu Preporod.

PORUKE ZGROŽENIH PROFESORA 'Učenik mi je poslao sliku svog penisa i napisao da bi me j***'

- Odrasli trebaju biti primjer ili model ponašanja prema djeci pa čak i kada su izloženi provokacijama i moraju pokazati kako se nenasilno ponašati u takvim situacijama - poručila je pravobraniteljica za djecu Helena Pirnat Dragičević. 

Ministrica Blaženka Divjak danas nije bila dostupna za izjave, a na pobunu nastavnika protiv nasilnih učenika iz ministarstva su reagirali priopćenjem: 

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja izrazito ozbiljno shvaća situaciju nasilja u školama. Trenutno analizira sve dostupne podatke i prijave kako bi u što kraćem roku pokrenulo novi akcijski plan za suzbijanje nasilja uz postojeće programe  prevencije koji su trenutno na snazi - stoji u priopćenju. 

KOLEGE STALE UZ PROFESORA 'Učenik me naguravao i vikao: Marš u pi** mat**! Jedi gov**'

Kako doznaje RTL, učitelji, nastavnici i profesori okupljani u Sindikatu čije je čakovečki profesor član ne planiraju stati na društvenim mrežama. Ako njihov kolega dobije otkaz spremni su čak i na prosvjed podrške Franji u Čakovcu. 

Profesor fizike Igor Šarić koji predaje već 28 godina prijetnje je doživljavao od učenika ali i od roditelja. Nakon popravnih ispita od roditelja je dobivao i prijetnje smrću koje je prijavio DORH-u i policiji, ali nažalost nije bilo dovoljno dokaza. Takva iskustva su rijetka, a ostavljaju posljedice, govori Šarić.  

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message