Obavijesti

News

Komentari 3

Sindikati: Kažnjavanje radnika zbog izolacije je neprihvatljivo

Sindikati: Kažnjavanje radnika zbog izolacije je neprihvatljivo

Iz sindikata navode da su već prije upozoravali da se te naknade moraju povećati kako ne bi došlo do skrivanja kontakata ili izbjegavanja samoizolacije

VIDEO

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) poručio je u srijedu kako je kažnjavanje radnika kojima je izrečena mjera samoizolacije radi suzbijanja epidemije koronavirusa neprihvatljiva i protuzakonita.

Sindikat se osvrnuo na vijest u medijima u kojoj je direktor međimurske tvrtke Tehnix odlučio kazniti radnike oduzimanjem 10 posto plaće ako im bude određena mjera samoizolacije te da će ih izolirati u hotelu koji je u vlasništvu tvrtke.

Kupili kineske respiratore za 40 mil. kuna, dio uopće ne radi
Kupili kineske respiratore za 40 mil. kuna,  dio uopće ne radi

- Savez samostalnih sindikata Hrvatske upozorava da su ovakvi potezi neprihvatljivi i protuzakoniti, te poziva radnike da im se usprotive, a državne institucije da ispitaju i po potrebi sankcioniraju ova i slična ponašanja poslodavaca - stoji u priopćenju SSSH.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smatraju da ovakvi primjeri ukazuju da kod nekih poslodavaca postoji ozbiljno nerazumijevanje propisanih epidemioloških mjera te s njima povezanim radničkim pravima, a možda i svjesna namjera da se trenutna situacija zloupotrijebi.

- Samoizolacija je posebna mjera zdravstvene zaštite koju određuje nadležno tijelo temeljem jasno propisanih pravila iz područja javnog zdravstva. Jasno da poslodavac nije na nijedan način ovlašten da procjenjuje stupanj osobne odgovornosti radnika za to što mu je određena samoizolacija, niti je to uopće moguće - navode iz sindikata.

Objašnjavaju kako se radi o neprihvatljivom stigmatiziranju radnika.

- Poslodavac ne smije jednostrano umanjiti ugovorenu plaću radnicima, a penaliziranje radnika zbog završavanja u samoizolaciji je pak potpuno neprihvatljivo, tim više jer su radnici već penalizirani time preniskim naknadama za vrijeme trajanja samoizolacije - stoji u priopćenju.

Pandemija nam remeti san, no postoje načini da si pomognemo
Pandemija nam remeti san, no postoje načini da si pomognemo

Iz sindikata navode da su već prije upozoravali da se te naknade moraju povećati kako ne bi došlo do skrivanja kontakata ili izbjegavanja samoizolacije.

Smatraju kako je namjera direktora Tehnixa, da radnike smjesti u vlastite kapacitete, grubo ograničavanje osobnih sloboda.

Sindikat je stoga podnio tužbu Pučkoj pravobraniteljici zbog diskriminacije, te su upozorili Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, uz zahtjev da reagiraju.

- Radnicima Tehnixa stavljamo se na raspolaganje oko pružanja podrške u sindikalnom organiziranju - stoji u priopćenju SSSH.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a