Obavijesti

News

Komentari 13

Sindikati najavili prosvjed: 'Ova reforma vodi u rad do smrti...'

Sindikati najavili prosvjed: 'Ova reforma vodi u rad do smrti...'
4

Protiv najavljene mirovinske reforme ministra Pavića pobunili su se predstavnici triju sindikalnih središnjica i najavili prosvjed. Predložena mirovinska reforma je perverzija koja vodi u rad do smrti...

VIDEO

Prosvjed protiv mirovinske reforme bit će 20. listopada točno u podne na Europskom trgu u Zagrebu. Ako ni to ne poluči rezultate, idemo u referendumsku inicijativu, poručili su u srijedu predstavnici triju sindikalnih središnjica, Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić i naveli zašto predložena reforma od strane ministra rada Marka Pavića nije dobra. 

Prvo, ne slažu se s produljenjem radnog vijeka do 67. godine te predlažu da se vrati odlazak u starosnu mirovinu na dob od 65 godina. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Mi smatramo da je za građane Hrvatske, u uvjetima koje mi imamo i očekivano trajanje života u Hrvatskoj, kao i očekivano životno trajanje u zdravlju, apsolutno neprihvatljivo produljivanje radne dobi - poručili su sindikati dodavši kako je očekivano trajanje života u Hrvatskoj, kao i života u zdravlju nakon 65. godine znatno ispod prosjeka EU. 

Naime, istaknuli su, očekivano trajanje života hrvatskih građana je  77,9 godina dok je u EU 80,6 godina, a naši građani su nakon 65. godine zdravi u prosjeku pet godina, a europski još 10 godina. 

- Apsolutno sve zemlje nove Europe, bivše tranzicijske države i dalje imaju uvjet od 65 godina. Mi smo prva među njima koja je uopće krenula prema 67 godina, iako za to nemamo nikakvih objektivnih razloga  osim da želimo udovoljiti zahtjevima Europske komisije - istaknuli su dodavši kako je Hrvatska još devedesetih počela povećavati radni vijek.

- Scenarij produljenja radnog vijeka koji je zacrtala još Milanovićeva vlada nije sramota otkazati i promijeniti. Vidjet ćemo koliko je mogućnost da građani umru još za vrijeme radnog vijeka pa onda najbolje da uopće zabranimo odlazak u prijevremenu mirovinu, a država može uštedjeti na način da da 10.000 kuna svakome tko je umro za vrijeme radnog vijeka jer toliko otprilike iznose troškovi sprovoda - sarkastično je poručio Sever.

'Prijedlog mirovinske reforme je nepravedan i stvara razlike'
'Prijedlog mirovinske reforme je nepravedan i stvara razlike'

Novosel je istaknuo kako je sadašnje stanje mirovinskog sustava rezultat promašenih politika prethodnih Vlada.

- Europska komisija sustavno Hrvatsku, od ulaska u Europsku uniju, gura u reformu na takav način, stvarajući osjećaj beznađa kako bi potaknula hrvatske građane na iseljavanje i dobila kvalitetnu radnu snagu za potrebe Njemačke ili Irske. A što nama nudi naša Vlada? Budućnost da ćemo moći preživjeti u mirovini s radom. Znači, kada bolesni i izraubani odemo u mirovinu, moći ćemo još i raditi kada odemo u mirovinu - poručio je.

Pozvao je sve građane na prosvjed. 

- Što je nama kao sindikatima drugo preostalo u političkoj klimi gdje nema oporbe, gdje najveća oporbena stranka bavi sa sobom, kada ova Vlada misli da doista može činiti što hoće nego da se građani dignu i da zajedno pokažemo zube Vladi - poručio je Novosel dodavši kako žele da u Hrvatskoj radnici rade za pristojne plaće, za pristojne mirovine i da u mirovini budu što duže živi i zdravi, a ne da ih netko tjera dodatno raditi.

sindikati
Ministar Pavić: 'Prostora za kompromis oko reforme ima'
Ministar Pavić: 'Prostora za kompromis oko reforme ima'

Ribić je poručio kako se ovom reformom potiče rad do smrti dodavši kako je vrijeme za plakanje.

- Jedna je varijanta da radimo do smrti, a druga je da shvatimo kao društvo što se zemljom događa, gdje Hrvatska jest. Nešto je pokrenula predsjednica, a više ni ona ne govori. Moramo naći opciju koja će zaustaviti propadanje zemlje, a u tom propadanju je uključeno i da radimo do smrti - poručio je Ribić. 

'Mirovinsku reformu pokušat će na juriš progurati u Saboru'
'Mirovinsku reformu pokušat će  na juriš progurati u Saboru'

Protive se sindikati, nadalje, i povećanju starosne dobi za ostvarivanje prijevremene mirovine na 62 godine, ali su spremni o tome razgovarati uz uvjet da Vlada pristane na snižavanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina. Protive se i dodatnoj penalizaciji prijevremene mirovine i predlažu zadržavanje postojećeg modela. 

- Odlazak u prijevremenu mirovinu najčešće nije dobrovoljni izbor radnika. Umjesto kažnjavanja radnika predlažemo sankcioniranje poslodavaca koji potiču radnike na ranije umirovljenje - kažu. 

Za dugogodišnje osiguranike smatraju da treba zadržati postojeće zakonsko rješenje jer je 41 godina staža, ističu, sasvim dovoljna za ostvarivanje mirovine bez penalizacije. 

I posljednji prijepor između sindikata i Vlade po pitanju mirovinske reforme je drugi mirovinski stup. Naime, Vlada predlaže jačanje drugog stupa, a sindikati se s tim ne slažu. 

- Protiv smo povećanja izdvajanja za drugi stup na način da se time umanjuju izdvajanja u prvi stup međugeneracijske solidarnosti. Stoga tražimo da se preispita postojeći model mirovinske štednje u drugom stupu. Mogućnost prelaska iz drugog u prvi stup je nešto što mi smatramo da će omogućiti adekvatnije mirovine za velik broj naših građana, posebno za one sa smanjenim primanjima u odnosu na prosječne mirovine, a takvih danas ima preko 300.000 - istaknuli su sindikati dodavši kako trošak uvođenja drugog stupa generira jednu trećinu našeg ukupnog javnog duga u zadnjih 16 godina.
- Ovakav drugi stup nije dio europskog socijalnog modela - dodali su.

'Mirovine su rekordno rasle za naše Vlade, a 69 kn nije malo'
'Mirovine su rekordno rasle za naše Vlade, a 69 kn nije malo'

Naglasili su i kako mirovine po posebnim propisima uopće nisu spomenute u ovoj reformi.

- Naš stav je da je to nešto što je apsolutno vezano uz održivost cjelokupnog mirovinskog sustava. EK se jasno referira na to da treba riješiti problem mirovina po posebnim propisima. Od 17 milijardi kuna manjka u stupu međugeneracijske solidarnosti, više od 5,5 milijardi otpada upravo na mirovine po posebnim propisima, a Vlada uporno ignorira preporuku EK-a da ih racionalizira.Naš prijedlog je da se te mirovine izdvoje u zaseban stup unutar HZMO-a i da se u dijelu koje nisu pokrivene doprinosima financiraju direktno iz državnog proračuna, a ne da se sve vadi iz iste posude - kažu. 

- Vlada prihvaća zahtjeve Bruxellesa i ne suprotstavlja se ekonomskoj politici koja nas očito guši i ne omogućava nam veći gospodarski rast. Problem mirovinskog sustava generira velik broj umirovljenika koji primaju mirovine po posebnim propisima, kao i onih iz veteranske populacije - poručio je Ribić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag