Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
622 komentara

Sindikati izviždali Mrsića, traže da se održe prijevremeni izbori

Oko tisuću prosvjednika okupilo se u srijedu na Markovom trgu. Traže da se povuče prijedlog ZOR-a te da opet počnu pregovori o njemu. Pratili su raspravu u Saboru

Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
622 komentara

Oko tisuću prosvjednika, predvođenih sindikalnim čelnicima, okupilo se u srijedu na Markovom trgu kako bi prosvjedovali protiv Zakona o radu. S transparentima u rukama na kojim je pisalo: " Jedan svijet, jedna borba", "Tko laže, taj krade", "Zajedno smo jači", "Njima ZOR! A nama ZOR(njak)" prosvjednici su na video zidu pratili saborsko zasjedanje.

Podsjetimo, sindikati traže povlačenje novog prijedloga ZOR-a i ponovne pregovore socijalnih partnera o njemu. Tvrde da će prihvaćanje prijedloga izmjena ZOR-a u sadašnjem obliku i sadržaju imati ozbiljne negativne posljedice za razvoj učinkovite politike zapošljavanja i radne odnose. 

U Saboru rasprava o Zakonu o radu

Istovremeno u Saboru je započela rasprava o ZOR-u tijekom koje je ministar rada Mirando Mrsić predstavio Zakon. 

Mrsić je poručio radnicima kako se novim Zakonom neće otvoriti nova radna mjesta, ali da će se zadržati postojeća. Dodao je i da prilikom donošenja ZOR-a nije bilo dogovora 'ispod stola'.

- Cilj nam je poboljšavanje poslovne klime i povećanje investicija i da padne broj nezaposlenih. Nitko ne može reći da nismo za socijalni dijalog. Želimo donijeti zakon kojim ćemo pomoći dobrim poslodavcima koji još bolje posluju - rekao je Mrsić.

- Lažete - čulo se iz dvorane kada je ministar Mirando Mrsić počeo predstavljati ZOR. Prosvjednici su na Trgu pratili njegov govor uz zviždanje i negodovanje.

Oporba tražila da se rasprava o ZOR-u odgodi

 U Sabornici su bili i sindikalni čelnici, no napustili su zasjedanje nakon što im nije bilo dopušteno da rašire transparent i govore. Njima su se pridružili i oporbeni zastupnici koji su prije toga zatražili da se rasprava odgodi.

- Nije vrijeme za ovakvo silovanje Zakona o radu. Vrijeme je za pregovore i razgovore - rekao je HDZ-ovac Šuker u ime Kluba HDZ-a u Saboru.

U Saboru se ostale članice Ženske fronte za radna i socijalna prava koje su donijela 'crnu kutiju s eksplozivom' u kojoj su svi nevaljali zakoni koji su doneseni ili se tek trebaju donijeti. Nisu je uspjele pokazati zastupnicima.

Sindikatima prekipjelo, traže prijevremene izbore

Nakon što su izašli iz Sabora sindikalni čelnici su se obratili prosvjednicima. Krešimir Sever je najavio skupljanje potpisa za peticiju za prijevremene izbore. 

- Danas su ušli u Sabor na mala vrata, ali uskoro će izaći iz njega na velika - poručio je Sever.

– Na izborima za Europski parlament nema glasa za SDP, njima nema mjesta među eurosocijalistima – rekao je Branimir Mihalinec.

Oporba se nakon uvodnog izlaganja ministra Mrsića vratila u Sabornicu. Prosvjed na Markovom trgu završio je oko 11.20 sati uz pjevanje "Lijepe naše" i "Moje domovine". U Saboru se čeka zaključak rasprave o ZOR-u.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message