Obavijesti

News

Komentari 3

Sindikati zdravstva iznijeli nove i veće zahtjeve Vladi

Sindikati zdravstva iznijeli nove i veće zahtjeve Vladi
1

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić izjavio je nakon pregovora kako su novi zahtjevi sindikata "teški" 2 milijarde kuna te da vlada na njih ne može pristati

VIDEO

Povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost od 10 do 20 posto, ovisno o radnim mjestima, novi je zahtjev zdravstvenih sindikata koji su iznijeli vladi u petak na pregovorima u Ministarstvu zdravstva, koji su trajali više od pet sati.

Sindikati sada traže više u odnosu na dogovoreno 7-postotno povećanje koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u prethodnom Kolektivnom ugovoru (KU), a koji vlada nije prihvatila.

U odnosu na prethodnih 400 milijuna godišnje, novi prijedlog povećanja dodataka na uvjete rada i odgovornost raste na 900 milijuna kuna, izjavio je nakon pregovora predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak.

"Tražili smo ono što smo tražili i prije tri mjeseca, a to je 10 posto povećanja na uvjete rada linearno, izjednačavanje u dodacima na uvjete rada u pojedinim djelatnostima i izjednačavanje po u odgovornosti. Prošli smo sve članke KU, vladi smo predočili zahtjeve, a do idućeg sastanka u petak vlada bi trebala napraviti izračune i iznijeti svoje prijedlog", kazao je Stjepan Topolnjak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prašnjak: Zdravstveni radnici zaslužuju veću cijenu rada

Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara ističe kako sindikati podizanjem svojih traženja ne žele kazniti vladu što je nije prihvatila iznose već im dati do znanja da zdravstveni radnici zaslužuju veću cijenu rada.

"Iznenadili smo ih, sigurno smo ih iznenadili, jer su očekivali da će naši zahtjevi biti identični onima iz parafiranog ugovora. Našim povećanim zahtjevima dali smo im do znanja da mi vrijedimo više i da moraju razmisliti što su učinili nama i sebi", kazala je.

Najavila je kako će sindikati poduzeti u idućem razdoblju određene sindikalne aktivnosti koje će biti korak prema štrajku.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić izjavio je nakon pregovora kako su novi zahtjevi sindikata "teški" 2 milijarde kuna te da vlada na njih ne može pristati.

Danas je sindikat postavio svoje malo veće zahtjeve, a mi ćemo napraviti izračune i idemo u daljnje pregovore", rekao je Dulibić dodavši kako vlada na te zahtjeve sigurno neće moći pristati.

"Na te zahtjeve sigurno nećemo moći pristati ali ćemo sigurno iznijeti svoju ponudu pa ćemo dalje razgovarati. Dat ćemo ponudu u skladu s našim fiskalnim mogućnostima, na pregovorima idući petak", rekao je Dulibić.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.