Obavijesti

News

Komentari 56

Siniša Hajdaš Dončić otvoreno o stanju u aviokompaniji i HŽ-u

Siniša Hajdaš Dončić otvoreno o stanju u aviokompaniji i HŽ-u
1

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić otkriva kome će dati zrakoplovnu tvrtku Croatia Airlines i zašto će u HŽ-u morati otpustiti trećinu ljudi

VIDEO

Express: Iza vas je osmodnevni štrajk u CA tijekom kojeg ste ‘prijetili’ štrajkašima stečajem ili bankrotom tvrtke. Je li to bila realna opcija, je li tvrtka zaista u takvu stanju?

Moglo je doći do toga da štrajk nije završen u razumnu razdoblju. Da se štrajk produljio, postojala je realna opasnost da CA ode u likvidaciju, morali bismo početi rasprodavati zrakoplove. Plan restrukturiranja je prihvaćen u skladu s preporukama Agencije za zaštitu tržišnog nadmetanja, ali, nažalost, i od radnika zahtijeva određeni doprinos. Kod CA više nisu moguće državne subvencije, ali je moguć javni ugovor za pružanje usluga te sukladno praksi EK CA može dobiti 110 milijuna kuna za povezivanje regija, odnosno, hrvatskih aerodroma. To je sad novi model kojim se može pomoći nacionalnim kompanijama.

Express: Je li sada, kada je štrajk završen, CA spašen, ili će se od zaposlenih tražiti nova odricanja?

CA je sada spašen, jer smo postigli milijunske uštede. U ovom poslu možete utjecati na samo 25 posto troškova, jer je ostalih 75 posto fiksno, primjerice, rutne naknade, naknade zračnih luka, gorivo i slično, što kompanija mora plaćati. Od rečenih 25 posto oko 70 odlazi samo na plaće i zato se u restrukturiranju moralo zadirati i u primanja zaposlenika. No, za CA je karakteristična visoka sezonalnost i tvrtka može biti profitabilna europska kompanija. Prema planu restrukturiranja, CA će iduće godine stvarati veći operativni prihod od troška, s tim da aktivno razgovaramo s potencijalnim partnerima za kupnju 49 posto dionica CA. Razgovarali smo s četirima kompanijama kojima je zanimljiv CA zbog nekih europskih linija.

>>> Cijeli intervju pročitajte u novom Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.