Obavijesti

News

Komentari 537

Mljekari nisu stigli do premijera pa su se povukli u krizni stožer

Mljekari nisu stigli do premijera pa su se povukli u krizni stožer
32

Stotinjak mljekara je nakon razgovora s Josipovićem krenulo na Markov trg. Tražili su sastanak s Milanovićem. Najavljuju da će obustaviti isporuku mlijeka Dukatu

VIDEO

Mljekari su se oko 19.30 sati počeli razilaziti ispred Kamenitih vrata gdje ih je blokirala policija na putu prema Markovom trgu. Glavni pregovarač mljekara Darko Pavičević rekao je kako je neozbiljno što ih je premijer Zoran Milanović odbio primiti. Prosvjednici su najavili da se vraćaju u svoje krizne stožere te istaknuli kako ne znaju što će biti sutra.

Stotinjak mljekara je nakon sastanka kod predsjednika Ive Josipovića, oko 17.40 sati, krenulo na Trg svetog Marka. Prošli su Radićevom ulicom kroz Kamenita vrata, gdje su ih dočekale policijske barikade. Policija se, naime, dobro pripremila te su postavili četiri 'marice' još dok su mljekari bili kod predsjednika.

Okupljeni mljekari pjevali su: "Kad si tužan i kad želiš s drugim dijelit tugu svu, ti poviči iz sveg glasa: Mu-mu-mu!" Nije zabilježen ni jedan incident, a bunili su se jedino susjedi kojima policija nije dopuštala prolaz. Ispred kordona policije prosvjednici su zapalili 10-ak lampaša.

- Tražimo sastanak s premijerom Milanovićem jer više ne vjerujemo ministru Jakovini koji je na strani Lactalisa (vlasnik Dukata). Ako nas premijer ne primi u ponedjeljak idemo u Dukat i tražimo otkupnu cijenu 3,30 kn za litru. Ako ne pristanu, od utorka im više nećemo isporučiti mlijeko - rekao je Darko Pavičević. On tvrdi da mljekari koji prosvjeduju zastupaju 80 posto mlijeka, odnosno 450 milijuna litara te da je Jakovina danas potpisao sporazum sa šačicom anonimusa koji ne predstavljaju nikoga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predsjednik i dopredsjednik Hrvatskog saveza proizvođača mlijeka, Igor Rešetar i Branko Zorić, stigli su oko 19 sati na Kamenita vrata.

- Nisam ni znao da će se ići na Markov trg, ali je to reakcija naroda - rekao je Rešetar.

Zorić je kazao kako ovime pokazuju da i oni imamo cipele te dodao da se ne boje novih uhićenja.

Podsjetimo, trenutna ponuda za litru mlijeka iznosi 2,43 kune + 50 lipa po litri državnih poticaja. Prema računici prosvjednika, takva je situacija neodrživa. Tvrde da proizvođaču treba 3,30 kune da bi proizveo litru mlijeka što znači da su u minusu 37 lipa po svakoj litri.

Pavičević: Jakovina je manipulator

- Prije dvije noći su odvodili ljude, a sinoć su pokušavali podvaliti nešto što po danu ne prolazi. Oni koji su potpisali sporazum nisu članovi Savjeta za mlijeko i na to nisu imali pravo, rekao je na konferenciji na novinare Darko Pavičević, službeni pregovarač u ime Kriznog stožera za obranu cijena mlijeka HSUPM-a. 

 - Moćnik ima 20 krava i tvrdi da predstavlja sve proizvođače KIM-a, što nije istina, gospođa Elvira Sterle zastupa interese Agrokora, Nexe-a i Belja, a Miketek je potpisao jer se nada da će mu država otpisati neke dugove. Mi ne želimo takve prljave igrice, želimo da sve bude transparentno - rekao je Pavičević. 

Također, mljekari kažu kako u sporazumu piše da oni koji nisu potpisali moraju pristati na Dukatovu cijenu. Iz Udruge velikih proizvođača mlijeka Mliko izašle su četiri udruge. Agro Bovis iz Gorjana, B.I.J.A.F. iz Vuke, Grube iz Đakova te Krndija su se pridružile prosvjednicima. 

- Mi predstavljamo 450 milijuna litara mlijeka,a oni nas pokušavaju ucijeniti - istaknuo je Pavičević.

Nazvao je ministra Jakovinu manipulatorom te pozvao premijera Milanovića da se sastane s njima. Mljekari su najavili i spontane blokade koje, kako kažu, više neće moći kontrolirati.

Mladen Šolčić, predstavnik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka rekao je kako se protiv njih vodi medijski rat. Isto je prozvao premijera Milanovića te se osvrnuo na njegovu izjavu. Rekao je kako "hrvatski seljaci imaju traktore za oranje hrvatske zemlje i proizvodnje hrvatske zdrave hrane, a on ima cipele da ih hapsi". 

Jedan od glavnih pregovarača, Branko Zorić osvrnuo se na medijske napise o tome da je lagao o poticajima koje dobiva.

- U minuti nisam uspio izračunati koliko dobivam poticaja, ali pozivam inspekciju da dođe na moj posjed i provjeri moje poslovanje - rekao je Zorić. Tvrdi kako se stvara jaz u narodu i da se seljake proziva lopovima i prevarantima zbog subvencija, dok je to u Europi posve normalno. 

Sinjski mljekari pričekali sunce da traktorima blokiraju ceste

Udruga Dalmatinskih mljekara u petak je blokadom državne prometnice D1 podržala kolege iz ostatka Hrvatske u borbi za veće cijene mlijeka. Predsjednik udruge Ivan Putnik i devet njegovih kolega blokirali su cestu na predjelu Kukuzovac, nedaleko od Sinja. Promet se odvijao neometano, jer je policija preusmjeravala vozila preko odmorišta s obje strane ceste. 

Putnik je kasni odaziv prosvjedu opravdao lošim vremenskim uvjetima. 

- Ljudi su traktorima čistili sela i zaseoke od snijega, a nekoliko ih zbog toga ni danas nije uspjelo doći - kazao je Putnik. Proizvodnja mlijeka u Dalmaciji u konstantnom je opadanju, pa svi mljekari dnevno proizvedu 10.000 litara, koliko i neka jača farma u Slavoniji. Blokadu jednog traka ili dežurstvo uz prometnicu dalmatinski mljekari će provoditi dok se ne postigne dogovor. 

- Naš uvjet je 2,70 kuna po litri i od toga ne odustajemo. Prvo to dogovorimo, a onda sjednimo za stol i pregovarajmo dugoročno - ustrajan je Putnik.

Jakovina: Oni koji su za radikalizaciju neće prihvatiti niti jedan model

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina komentirajući sinoć potpisan sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka rekao je da je ministarstvo poljoprivrede napravilo maksimalno što je moglo, da su stavili su i jednu i drugu stranu za stol da se korektno i na kvalitetan način dogovore.

Podsjetimo, prema sporazumu koji vrijedi iduća tri mjeseca i kojega je potpisao samo dio mljekara, cijena mlijeka bit će 2,43 kune po litri.

- Našli smo model da uzmemo pet zemalja EU, radi se tromjesečni prosjek njihove cijene i srednji tečaj HNB-a i dolazimo do cijene po kojoj se isplaćuje za taj mjesec, rekao je Jakovina novinarima ispred Sabora. Stručni savjet, predstavnici udruga mljekara i predstavnici mljekarske industrije, dodao je Jakovina, pratit će kretanje cijene i nakon toga će vidjeti je li potrebno korigirati taj model ili postaviti nekakav drugi.

- Smatramo da je prvotni prijedlog da mljekari isključivo na tržišnoj bazi pregovaraju pojedinačno sa svojim kooperantima neravnopravan odnos i da bi tu primarni proizvođači mlijeka bili u lošijoj situaciji - rekao je ministar i dodao kako prosvjeda nije trebalo biti. Ministar je uvjeren da se oni koji žele radikalizaciju i cestu ne bi složili bez obzira koji model se ponudi.

Prema najnovijim informacijama, kod benzinske postaje na Slavonskoj u Zagrebu policija nije htjela pustiti autobus pun prosvjednika iz Bjelovara koji su došli podržati mljekare. Napokon su ih pustili, pa će se pridružiti drugim prosvjednicima u Čavićevoj ulici, ali pod pratnjom policije. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 537
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti