Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
35 komentara

Sinovi su joj se zvali Niko, Ivo, Mijo i Mato: Sve ih je pokopala

Kata Šoljić, simbol patnje i hrabrosti hrvatske majke, umrla je na današnji dan prije 11 godina. U Domovinskom ratu izgubila je četiri sina i zeta, a nakon II. svjetskog rata ubijena su joj četiri brata...

Foto: PIXSELL
35 komentara

Ona je bila majka koja je za Hrvatsku dala sve - sve ono najviše što jedna majka može dati. Dala je četvoricu svojih sinova. Kata Šoljić umrla je na današnji dan 2008. godine u 85. godini s četiri velika ožiljka na srcu. Njezini ožiljci su se zvali: Niko, Mijo, Ivo i Mato.
Uvijek je bila ponosna na djelo i snagu svojih sinova. Kazala je jednom prilikom: 

- Ostali su da brane svoj grad, takvi su bili moji sinovi. A od rata se ne može očekivati nešto drugo nego smrt. Koliko majka pati i kako majku boli, samo majka može znati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Stravične smrti Katinih sinova

Kao da joj nije bilo teško što je ostala bez svojih sinova nego je za njihovim posmrtnim ostacima godinama tragala.

- Ni jednog tijela, ni jednog groba nad kojim bih zaplakala - govorila je Kata prije nego ih je pronašla. A tek je nakon 12 godina uspjela pronaći i prikupiti njihove ostatke svojih te ih dostojanstveno sahraniti. 

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Najstariji sin Niko imao je 49 godina kad je zarobljen u borbama prije pada Vukovara. Odveden je u koncentracijski logor Srijemska Mitrovica. Tamo je zvjerski mučen i ubijen udarcem u glavu u prosincu 1991. Za njim su ostala tri sina. 

Drugi sin Mijo, tri godine mlađi od Nike uspio je skloniti svoju obitelj u Zadar, a on se vratio u Srijemske Čakovce vidjeti što mu je s kućom. Njegovi susjedi Srbi su ga zarobili, a zatim i ubili u kukuruzištu na dan pada Vukovara 18. studenoga.

Treći Katin sin Ivo, zapovjednik na Mitnici poznatiji kao "Veliki Joe" imao je 43 godine kad je poginuo. Krenuo je u proboj iz Vukovara, upao u zasjedu četnika te je pokušavajući izvući se iz zasjede. Skočio je u Dunav te se utopio u hladnoj i nabujaloj rijeci. Iza sebe je ostavio troje malodobne djece.

NAJMLAĐA ŽRTVA RATA 'Imao je tek 3 mjeseca, ubio ga je geler. Umro mi je na rukama'

Četvrti sin Mato poginuo je još na početku rata pri pokušaju zauzimanja vojarne JNA u Vukovaru 19. rujna 1991.

Posljednje tijelo, najstarijeg Nike, pronađeno je 2003. godine u neoznačenoj grobnici na groblju u Srijemskoj Mitrovici. Njegova smrt bila je strašna, a Kata nije mogla zadržati suze gledajući fotografije posmrtnih ostataka. Tijelo mu je pronađeno je gotovo slučajno jer nije položeno u masovnu grobnicu već je nakon mučenja pokopan u zabačenoj, neoznačenoj grobnici.
Sin Mijo izvađen je iz bunara bez glave dok su Ivu izvukli iz Dunava nakon četiri godine.

zatvorska bolnica | Autor: Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

Niku je pokopala pored braće u Vukovaru. 

Zet joj poginuo, a kćer s obitelji završila u logoru

Kata je tugovala i plakala i sa svojom kćeri Anom  čiji je muž Ivan Vukojević poginuo, a borio se u Vukovaru od prvog dana. I Katina starija kći Marija i njezin suprug Stjepan Barišić, zajedno sa sinovima Tonijem i Zoranom, branili su Vukovar. Nakon njegova pada bili su zarobljeni i odvedeni u logor u Srijemsku Mitrovici. Tamo su prošli pravi pakao.

Iako je ostala bez sva četiri sina, Kata Šoljić nikad nije klonula duhom već je naprotiv u javnosti pozivala na mir i staloženo objašnjavala kako njezini sinovi nisu poginuli uzalud. Kata Šoljić postala je živući simbol stradanja u Domovinskom ratu i dobila nadimak "vukovarska Majka hrabrost"

No Kati je život prije rata bio težak i mukotrpan.  Po završetku Drugog svjetskog rata 1945. komunisti su joj ubili četiri brata. Katina majka proživljavala je tako istu sudbinu kao i Kata 45 godina poslije.

Anto Magzan/PIXSELL | Autor: Anto Magzan/PIXSELL Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Kata, djevojačkog prezimena Tikvić, rođena je 1923. u Donjem Vukšiću kod Brčkog u Bosni i Hercegovini. Oca je izgubila kad joj je bilo 13 godina. Ni majka joj nije dugo živjela. A kako i bi kad je četiri sina pokopala.

U komunizmu maltretirani i proganjani

- Neposredno nakon Drugog svjetskog rata Kata je izgubila četiri brata – Ivu, Martina, Ivana i Petra – koji su bili pripadnici vojske NDH. Dvojica braće ubijena su 1945. na Bleiburgu u Austriji, a dvojica su se iz rata uspjela živi vratiti kući. Prvi je bio odmah strijeljan od nove partizanske vlasti, a drugi je nešto kasnije ubijen kod Našica. Obitelj nikada nije saznala točno tko ih je ubio i gdje su im grobovi, niti je o tome smjela govoriti i pitati tadašnju vlast - navodi Mladen Pavković  u svojoj knjizi "Kata Šoljić - Junakinja hrvatskog Domovinskog rata".

Kata se sa 18 godina udala za Antu Šoljića u selo Vulice. Tamo su živjeli do 1956. godine i tamo su se rodila sva njihova djeca. četiri sina i dvije kćeri.  Teškom mukom majka je podizala djecu i uvijek ih odgajala u hrvatskom nacionalnom i vjerskom duhu. 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

- Njezin suprug koji je također prošao pakao Bleiburga i Križni put, ostao je srećom živ, ali je nakon rata stalno bio maltretiran, saslušavan, zatvaran i proganjan. Državni posao nikako nije mogao dobiti pa je živio teško kao seljak-nadničar. Da bi izbjegli česta maltretiranja, obitelj Ante Šoljića napušta selo Vulice u rodnom kraju i 1956. seli se u Srijemske Čakovce. Međutim, ni tu nisu imali mira, iako su živjeli bolje, i tu su bili proganjani i maltretirani - navodi u svojoj knjizi Pavković.

RANE KOJE NE ZACJELJUJU 'Sinovi su mi ubijeni, srela sam četnika koji ih je odveo u smrt'

Suprug joj je umro 1981. godine. Kata je potom preselila u Vukovar gdje je živjela s najmlađom kćerkom Anom i zetom Ivanom Vukojevićem. Tu je živjela sve do početka Domovinskog rata, a zatim se privremeno sklonila u Mađarsku. Majka tako svoje sinove nije mogla ni ispratiti u posljednju životnu borbu. 

U progonstvu je Kata bila po mnogim mjestima u Hrvatskoj. Od države je dobila mali jednosobni stan u Zagrebu, gdje je živjela svojim teškim uspomenama i bolešću, uz pomoć i brigu svojih kćeri te mnogih unuka i praunuka. Smrt ju je zatekla u umirovljeničkom domu u Gajnicama.

kata soljic | Autor: Krunoslav Petric/PIXSELL Foto: Krunoslav Petric/PIXSELL

Umrla je 8. srpnja u bolnici Sv. Duh u Zagrebu, a pokopana na vukovarskom Novom groblju.

Škola ljubavi i žrtve za bližnje

Prigodom Dana državnosti 1995. godine Franjo Tuđman odlikovao je Katu Šoljić redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrednota. Također, 2004. je od Udruge branitelja a na poticaj Mladena Pavkovića dobila je nagradu "Junakinja hrvatskog Domovinskog rata." Prije četiri godine na Majčin dan park na zagrebačkoj Trešnjevci dobio je ime po hrabroj majci.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Majka Hrabrost za života je kazivala ovako:

“Ja sam Kata Šoljić, Hrvatica, majka iz Vukovara. Imam 79 godine, rodila sam i odgojila šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje Domovine Hrvatske od srpskog agresora u ovom Domovinskom ratu 1991. godine. Od istih neprijatelja stradala su mi četiri nedužna brata u Drugom svjetskom ratu, a suprug mi je čudom ostao živ. Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj”.
 

Tema: Domovinski rat

Možda vas zanima i ovo:
Message