News

Komentari 0

Širi se delta soj na Karibima

Širi se delta soj na Karibima

Primjećujući da sezona uragana na Karibima dolazi u trenutku kada se izbijanje zaraze pogoršava iz PAHO-a su pozvali da opreme bolnice i prošire skloništa kako bi se smanjio potencijal za prijenos koronavirusa.

Slučajevi zaraze koronavirusom možda se smanjuju u Sjevernoj Americi, ali u većini Latinske Amerike i Kariba kraj pandemije koronavirusa "ostaje daleka budućnost", priopćila je u srijedu Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO).

Dok zaraza u SAD-u, Kanadi i Meksiku opada, u Latinskoj Americi i na Karibima broj zaraženih raste, a cijepljenje jako zaostaje. Tek je svaka deseta osoba potpuno cijepljena, što je direktorica PAHO-a Carissa Etienne nazvala "neprihvatljivom situacijom".

Primjećujući da sezona uragana na Karibima dolazi u trenutku kada se izbijanje zaraze pogoršava, Etienne je pozvala zemlje da opreme bolnice i prošire skloništa kako bi se smanjio potencijal za prijenos koronavirusa. Socijalno distanciranje i pravilna ventilacija postaju problem tijekom oluja, rekla je.

Veoma prenosiva delta varijanta koronavirusa već je otkrivena u desetak zemalja Amerike, ali do sada je njezin prijenos u društvu bio ograničen, rekao je savjetnik za virusne bolesti PAHO Jairo Mendez.

Međutim, pronađen je u Argentini, Brazilu, Kanadi, Čileu, Peruu, Sjedinjenim Državama i Meksiku, gdje se proširio u Mexico Cityju, navodi PAHO.

S obzirom na prisutnost takvih varijanti, zemlje u regiji trebale bi pojačati budnost i razmotriti potrebu za ograničavanjem putovanja ili čak zatvaranjem granica, rekao je direktor hitnih zdravstvenih službi PAHO Ciro Ugarte.

Prema podacima Reutersa, do sada je u Latinskoj Americi i na Karibima zabilježeno najmanje 37.441.000 prijavljenih infekcija i 1.272.000 potvrđenih smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom, što je za trećinu više nego u Aziji i Africi zajedno.

Najčitaniji članci