Obavijesti

News

Komentari 86

Sirijska televizija objavila prve snimke uništenih postrojenja

Sirijska televizija objavila prve snimke uništenih postrojenja
7

Sirijska državna televizija objavila je snimku na kojoj je, tvrdi, znanstveno-istraživački centar u Barzehu nedaleko Damaska kojega su pogodili saveznički projektili

VIDEO

Objavljene su prve snimke i fotografije uništenih postrojenja u Siriji. Sirijska državna televizija objavila je snimku na kojoj je, tvrdi, znanstveno-istraživački centar u Barzehu nedaleko Damaska kojega su pogodili saveznički projektili. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Na snimkama i fotografijama vide se ruševine te spaljena vozila. Sirijci tvrde kako su im uništeni laboratoriji te obrazovni centar.

POGLEDAJTE GALERIJU:

The destroyed Scientific Research Centre is seen in Damascus The destroyed Scientific Research Centre is seen in Damascus Syrian firefighters are seen inside the destroyed Scientific Research Centre in Damascus
7
| Foto: OMAR SANADIKI

Pentagon je objavio kako su ciljali tri glavna kemijska centra u Siriji. 

Stanovnike Damaska probudio je u subotu prije zore niz eksplozija koje su odjekivale cijelim gradom, jako glasne čak i po ocjeni ljudi koji su navikli na zvuk teškog bombardiranja.

Deset sati nakon što su projektili pogodili mete, dim se i dalje uzdizao s ruševina istraživačkog centra u četvrti Barzeh za koji Zapad tvrdi da je bio dio tajnog sirijskog programa kemijskog oružja.

Sjedinjene Države, Britanija i Francuska napali su mete širom Sirije kao odgovor na kemijski napad prije tjedan dana, no sirijska vlada, koju podržava Rusija, niječe da je upotrijebila ili da posjeduje takvo oružje.

Kina: Protivimo se upotrebi sile u međunarodnim odnosima
Kina: Protivimo se upotrebi sile u međunarodnim odnosima

Napad je Sirijski znanstveni istraživački centar gotovo sravnio sa zemljom.

Centar nije daleko od istočne Ghoute, područja s naseljima i poljoprivrednim zemljištima koje je bilo najveće uporište pobunjenika koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Posljednja skupina predala se nekoliko sati nakon navodnog kemijskog napada koji je doveo do savezničkog zračnog napada, na kraju vladine ofenzive u regiji koja je trajala sedam tjedana.

Stojeći pored ruševina, Saeid Saeid, voditelj Odjela za polimere u tom centru, rekao je da su u tim zgradama provodili istraživanja i proizvodili sastojke za lijekove koje se ne može uvesti, uključujući za liječenje raka i protuotrove.

Američki general marinaca Joseph Dunford, načelnik združenog stožera, rekao je u Washingtonu da je to bio centar za istraživanja, razvoj, proizvodnju i testiranje kemijskog i biološkog oružja.

Glasnogovornik Pentagona, general-pukovnik Kenneth McKenzie, rekao je da je na taj centar ispaljeno 76 projektila i da su "uspješno uništili tri zgrade u Damasku, jednom od najjače branjenih zračnih prostora na svijetu".

Karta američkih napada: Ove mete je Trump gađao u Siriji
Karta američkih napada: Ove mete je Trump gađao u Siriji

Miris požara i dima još se mogao osjetiti među ruševinama pet uništenih zgrada tijekom obilaska koji je za novinare organizirala sirijska vlada. Srušeni nisu samo kolni ulazi u centar i jedna zgrada koja je teško oštećena.

Druge zgrade uglavnom su sravnjene sa zemljom. Od nekih je ostao stajati samo jedan ugao, a betonske ploče koje su nekoć bile krovovi ili podovi vise pod čudim kutovima.

Od autobusa parkiranog u blizini nije ostalo puno više od metalnog kostura jer su mu stakla raznesena, a oštećene su i obližnje palme.

Među ruševinama na rubu lokaliteta mogu se vidjeti razbacani ostaci pougljenjenih knjiga, laboratorijskih maski i rukavica, dokumenata, paketa lijekova, stolica i papira, dok na drveću vise ostaci zelene i bijele laboratorijske odjeće koje je raznio vjetar.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca