Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
81 komentara

Široke ruke: Plenki Mraz nosi nam veće božićnice i nagrade

Trenutačno se na lijekove bez recepta plaća 25 posto PDV-a. Kao što je ranije najavljeno, od iduće godine sniženom stopom od 13 posto oporezivat će se svježe ili rashlađeno meso, riba, voće...

Foto: 24sata/24sata
81 komentara

Od 1. prosinca ove godine poslodavci mogu isplatiti veće nagrade radnicima bilo da je riječ o božićnici, regresu ili 13. plaći i na to neće platiti porez.

Neoporezivi dio za prigodne nagrade zaposlenicima povećava se s 2500 kuna na 7500 kuna, najavio je ministar financija Zdravko Marić. 
- Vjerujem da će ovo biti pozitivna vijest za poslodavce i zaposlenike te da će biti dobro primljena. Ovime otvaramo prostor poslodavcima i poduzetnicima da nagrade zaposlenike i vrednuju njihov rad - rekao je ministar Marić.
Novost je i da će se od iduće godine stopa od pet posto PDV-a primjenjivati na sve lijekove, a ne samo one na recept. Smanjenom stopom na lijekove bez recepta proračun će ostati bez 100 milijuna kuna.

Trenutačno se na lijekove bez recepta plaća 25 posto PDV-a. Kao što je ranije najavljeno, od iduće godine sniženom stopom od 13 posto oporezivat će se svježe ili rashlađeno meso, riba, voće, povrće i jaja te povezane usluge isporuke živih životinja i dječje pelene. Pušači trebaju računati na više cijene cigareta, a Marić navodi kako će poskupljenje biti manje od dvije kune. Koliko točno, za sada ne otkriva. 
- Prema našim izračunima ni u jednom od scenarija za koji se zalažemo ne bi trebalo doći do korekcije cijena za više od dvije kune. Prijedlog je da taj sustav bude usklađen već početkom 12. mjeseca ove godine - izvijestio je ministar financija. 
Na Vladi je usvojen proračun za iduću godinu kojim su rashodi povećani na rekordnih 140 milijardi kuna. Kad je vlada Andreja Plenkovića preuzela vlast, rashodi države iznosili su 120 milijardi kuna.

Pixsell/24sata PDV NA PET POSTO Kupujete lijekove bez recepta? Stiže pojeftinjenje od 10 posto

Gotovo sva ministarstva mogu biti zadovoljna jer su im proračuni povećani, a gubitnik je samo Ministarstvo turizma, i to za 16,8 posto. Najveći dobitnik je sustav zdravstva, koji će samo na ime doprinosa imati 1,35 milijardi kuna više nego ove godine. Više novca u idućoj godini Vlada je planirala i za sebe te Ustavni sud, a Sabor i Ured predsjednice raspolagat će manjim proračunom nego ove godine. Za iduću godinu predviđen je rast plaća, rast će blago i mirovine, a u fokusu će, kažu, biti i demografska obnova te sustav znanosti i obrazovanja.


- Želimo obećati manje, a realizirati više, to mora biti glavna misija svih nas - poručio je premijer Andrej Plenković. 
Proračunom za idući godinu predviđen je gospodarski rast od 2,9 posto te deficit u visini od 0,4 posto BDP-a. 
Premijer uvjerava da je proračun racionalan i kvalitetan. - Želimo provesti mjere koje su bitne za poticanje razvoja, ali i skrb za sve slojeve stanovništva. Ovaj proračun ima dimenziju društvene solidarnosti. Ne želimo socijalnu frakturu nego socijalnu koheziju - kazao je. 
Na Vladi je usvojen i rebalans proračuna, kojim najviše novca dobiva zdravstvo, a slijede MUP, demografija, a nisu zaboravljeni kultura, graditeljstvo, znanost, pravosuđe i regionalni razvoj

.
- Očekujemo da će proračunski manjak za ovu godinu iznositi dvije milijarde kuna. To je vezano uz jamstva za Uljanik. Vjerujem da ćemo na kraju, kao i prošle godine, ostvariti suficit, ali tu se svi zajedno moramo potruditi - rekao je premijer. 
Od svih svojih ministara Plenković očekuje vrlo restriktivnu politiku u idućih mjesec i pol te uštede na svemu na čemu je moguće kako bi proračunsku godinu završili što je moguće boljim rezultatom. Nije zaboravio reći da su jamstva u najvećoj mjeri davale ranije vlade.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message