Obavijesti

News

Komentari 0

Sj. Irska: Sud odbacio tužbu protiv Brexita bez dogovora

Škotski visoki prizivni sud presudio je u srijedu da je Johnsonova odluka da suspendira parlament pet tjedana nezakonita te da bi trebala biti poništena

Belfaški visoki sud odbacio je u četvrtak tužbu kojom se traži zabrana britanskog izlaska iz Europske unije bez sporazuma jer je on navodno protivan sjevernoirskom mirovnom sporazumu iz 1998. godine.

Slučaj je jedan u nizu tužbi širom Ujedinjenog Kraljevstva protiv strategije u pogledu Brexita premijera Borisa Johnsona. Johnson je rekao da Velika Britanija mora napustiti EU 31. listopada bez obzira na to je li osigurala dogovor o uređenom izlasku ili nije.

Merkel i dalje vjeruje da je moguć Brexit sa sporazumom
Merkel i dalje vjeruje da je moguć Brexit sa sporazumom

Škotski visoki prizivni sud presudio je u srijedu da je Johnsonova odluka da suspendira parlament pet tjedana nezakonita te da bi trebala biti poništena, presuda na koju će biti upućena žalba na vrhovnom sudu sljedeći tjedan.

Raymond McCord, jedan od troje ljudi koji podržavaju slučaj u Sjevernoj Irskoj, rekao je da će se boriti protiv odluke tužbom koja bi mogla biti saslušana u petak i nada se priključiti drugim tužbama na najvišem sudu Ujedinjenog Kraljevstva sljedeći tjedan.

McCordovi odvjetnici tvrde da bi Brexit bez dogovora prekršio Sporazum na Veliki petak iz 1998. koji je donio mir pokrajini pod britanskom upravom, no sudac Bernard McCloskey rekao je da slučaj "ušao u zabranjenu zonu nepravnoga".

Smatram da je ovaj slučaj bez ikakve sumnje političke naravi, zaključio je sudac McCloskey u presudi napisanoj na 68 stranica. 

"Praktično svi dokazi pripadaju svijetu politike, i nacionalne i nadnacionalne", istaknuo je.

BMW će na 2 dana oko Brexita zatvoriti tvornicu u Oxfordu
BMW će na 2 dana oko Brexita zatvoriti tvornicu u Oxfordu

Odvjetnik koji zastupa Johnsonovu vladu rekao je u ponedjeljak da pod člankom 50 Ugovora EU-a, obveza pregovaranja više je na Bruxellesu nego na državama članicama.

Britanski zakoni iz 2017. i 2018. "pretpostavljaju no ne zahtijevaju sporazum o povlačenju", rekao je odvjetnik Tony McGleenan.

Tužba u Sjevernoj Irskoj također je uključila i pitanje suspenzije parlamenta, ali sud je odlučio obuhvatiti širi slučaj protiv izlaska "bez dogovora".

Pokretanje videa ...