Obavijesti

News

Komentari 86

Hrvati će od SAD-a dobiti još dva helikoptera 'Black Hawk'

Hrvati će od SAD-a dobiti još dva helikoptera 'Black Hawk'
6

Govoreći o stečaju Uljanika, premijer Plenković istaknuo je kako su Ministarstvo rada i HZZ pripremili timove koji se odnose na sva ona prava i mogućnosti koja pripadaju radnicima Uljanika. Očekuju odluku Kineza

VIDEO

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske će na dnevnome redu sjednice biti, među ostalim, i prijedlog zakona o Popisu poljoprivrede 2020. te Prijedlog odluke o donošenju Programa potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu. 

GLEDAJTE SJEDNICU VLADE: 

 

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na stečaj Uljanika.

- Nadležna ministrastva razgovaraju oko Jaružara i državnih jamstava koji se na to odnose, da se limitiraju troškovi za državni proračun. Ministarstvo rada i HZZ pripremili su timove koji se odnose na sva ona prava i mogućnosti koja pripadaju radnicima Uljanika, a ministarstvo gospodarstva vodi intenzivne razgovore kad je riječ o 3.maju. Očekujemo i konačni stav kineske kompanije koja je bila i u drugoj posjeti - istaknuo je. 

Podsjetio je na posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel prošlog vikedna s kojom je, kako je istaknuo, Vlada vodila  razgovore o hrvatsko-njemačkim odnosima koji su partnersko razgranati. Najavio je i dolazak nekoliko njemačkih ministara Hrvatskoj u idućih nekoliko mjeseci. 

- To potvrđuje da je Njemačka Hrvatskoj najbitniji vanjsko trgovinski partner sa više od pet milijardi eura robne razmjene 2018. godine, jedan od ključnih ulagača u Hrvatsku, zemlja iz koje nam dolazi 2,9 milijuna turista godišnje, zemlja s kojom nas veže izrazito važna kapitalna uloga Hrvata koji žive u Njemačkoj - istaknuo je. 

Osvrnuo se i na Dane otvornih vrata EU projekata i zahvalio ministrici EU fondova Gabrijeli Žalac na angažmanu. 

- Mislim da možemo konstatirati da smo napravili ogromne iskorake. 68 posto ugovorenih sredstava, do kraja godine nadam se i više od 85 psoto, 22 posto već isplaćenih. Cijela financijska perspektiva ide dobrim smjerom da se iskoristi svih 10,7 milijardi eura koje su nam na raspolaganju - istaknuo je. 

Vlada je usvojila  prijedlog zakona o Popisu poljoprivrede 2020. za koji je premijer istaknuo da je vrlo bitan Zakon u pogledu aktivnosti Državnog zavoda za statistiku, ali i ažuriranja što sve uopći postoji u hrvatskoj poljoprivredi. 

Zagreb: Vlada o Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja

Kako je obrazložio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, popis će se provesti do 1. do 30. lipnja 2020. godine.

- Popisat će se svako poljoprivredno gospodarstvo koje ima više od 0,4 hekatara korištene pljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica ili 0,1 voćnjaka, maslinika... Neće se popisivati povšine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 kvadrata - istaknuo je dodavši kako su sredstva za provedbu popisa u iznosu 34,1 milijuna kuna osigurana u okviru financijskog plana DZS-a.

Proizvođačima mandarina 20 milijuna kuna  

Usvojili su i Program potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu kojih, kako je istaknuo Tolušić, ima oko 2000, kao i 2000 hekatara koje su pod mandarinama i klementinama. U proračunu ministarstva poljoprivrede za to je osigurano 20 milijuna kuna. 

- Ova odluka je bitna za cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju, dolinu Neretve i ostala područja gdje se uzgajaju mandarina i klementina - istaknuo je Tolušić dodavši kako je mandarina jedan od naših proizvoda u kojem smo samodostatni, koji smo zaštitili na europskoj razini, po kojem smo poznati i van Hrvatske. 

- Ali proizvođači su se proteklih godina našli u poteškoćama zbog sankcija na ruskom tržištu gdje je zabranjen izvoz mandarina i sredozemne voćne muhe koja im nanosi štetu i uništava plodove - dodao je naglasivši da se zato Vlada odlučila pomoći proizvođačima, a donijeli su i Akcijski plan koji će im pomoći da postanu profitabilniji.

Ministar vjeruje da će im  potpora biti isplaćena već u lipnju, a najavio je krajem lipnja posebnu potporu i proizvođačima jabuka. 

Dobit ćemo još dva helikoptera 'Black Hawk' 

Ministri su izmijenili Zakon o obrani kojim se uređuje osnivanje međunarodnih zapovjedništava, među kojima Centar za obuku helikopterskih posada u Zemuniku postaje međunarodni Centar.

- Svrha je obučiti posade višenamjenskog helikoptera kroz teorijsku i letačku obuku za provedbu nekonvencionalnih zadaća zračnih snaga. To je prvi put da bi se u Hrvatskoj formiralo jedno takvo zapovjedništvo - istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević. 

Najavio je i da će Hrvatska od SAD-a dobiti još dva helikoptera "Black Hawk", Crna jastreba, u vrijednosti 350 milijuna kuna te plan formiranja Centra izvrsnosti u Zemuniku.            

Predloženim Zakonom predlaže se i uređenje normativnoga okvira i pravila djelovanja u kibernetičkom prostoru za potrebe Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

Krstičević je potom predstavio i godišnje izvješće o obrani za 2018. godinu u kojem ni jednom riječju nije spomenuo propalu nabavku borbenih aviona F-16. 

- Zahvaljujući našoj Vladi obrambeni proračun je 2018. godine nastavio s rastom koji je započeo 2017. RH je jasno oprijedjeljena za ispunajvanje obaveza investiranja u obranu - istaknuo je. 

U 2018. gdoini, dodao je, obrambena politika bila je usmjerena na nastavak izgradnje obrambenih sposobnosti.

- HV brend je u međunarodnim misijama - istaknuo je dodavši kako je nastavljen rad na poboljšanju kvalitete života pripadnika HV-a.

- Ova Vlada je uspjela vratiti oduzeta i poboljšati postojeća materijalna prava pripadnika HV-a te je vojnicima olakšano planiranje života uvođenjem ugovora o radu na neodređeno vrijeme - naglasio je Krstičević dodaviši kako je vraćena vojska u Ploče i Varaždin.

Pokrenut je, dodao je, i studij Vojnog pomorstva, a intezivirane su i obuka i vježba vojnika. 

- Pripadnici naše vojske bili su na mnogim mjestima, angažirani na požarištima i drugim prirodnim nepogodama - rekao je istaknuvši združenu vježbu Velebit kao jednu od aktivnosti prošle godine.

Pokretanje videa...

05:21

Naglasio je i kako je Minstarstvo obrane po prvi put dobilo bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju.

Nakon sjednice Vlade novinarima je poručio kako sa SAD-om i Švedskom Vlada vodi pregovore o nabavci borbenih aviona te da su prilikom prvog procesa koji je propao dobili mnogo informacija i izvukli pouke.

Turistička zona na lokaciji Hidrobaza u Puli

Vlada je donijela odluku o pokretanju postupka za izgradnju turističke zone na lokaciji Hidrobaza u Puli. Za to će Ministarstvo državne imovine prvo objaviti javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za osnivanje prava građenja na tom zemljištu turističke namjene površine veće od 281 tisuća metara četvornih.

Turistička zona Hidrobaza planirana je Urbanističkim planom uređenja Štinjan na zemljištu u vlasništvu RH i vlasništvu Grada Pule kao zona ugostiteljsko-turističke namjene kapaciteta oko 1.200 kreveta kategoriziranih s minimalno 4 zvjezdice i kao zona ostale rekreacije.

- To je zemljište u suvlasništvu RH i Grada Pule, a početna vrijednost godišnje naknade za osnivanje prava građenja iznosi 2,3 milijuna kuna, koja će se revalorizirati svake tri godine. Rok za realizaciju izgradnje zone turističke namjene je pet godina kategoriziranih objekata s minimalno četiri zvjezdice - ministar državne imovine Goran Marić naglasivši kako će taj projekt, u slučaju realizacije, donijeti višestruke pozitivne efekte na gospodarstvo grada Pule.

Pravo građenja s najboljim ponuditeljem osnovat će se na rok od 50 godina, počevši od dana sklapanja ugovora o osnivanju prava građenja. Ovom odlukom određuje se i petočlano povjerenstvo za ocjenu ponuda u kojemu su predstavnici ministarstava državne imovine, turizma i kulture te Grada Pule, a time se nakon više neuspjelih pokušaja prodaje i traženja strateških partnera u proteklih gotovo 20 godina iznova aktivira taj proces.

Ispunjen prvi preduvjet približavanja Hrvatske euro području

Vlada je usvojila i prijedlog odluke o uspostavi bliske suradnje između HNB-a i Europske središnje banke odnosno ovlastila ministra financija za potpisivanje zahtjeva za uspostavu bliske suradnje između Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke.
Time je, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić, ispunjen i prvi pravni preduvjet približavanja Hrvatske euro području monetarnoj uniji. 

- Pristupanjem EU, Hrvatska se obvezala uvesti euro kao službenu valutu kada se za to ispune uvjeti. Jedan od koraka u tom procesu uvođenja eura je i omogućavanje bliske suradnje Hrvatske narodne banke sa Europskom središnjom bankom. Odlukom se daje ovlast ministru financija da zajedno sa guvernerom HNB-a supotpiše zahtjev za uspostavu bliske suradnje sa Europskom središnjom bankom - rekao je Marić.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...