Obavijesti

News

Komentari 152

'Najosjetljiviji koji imaju kredit u švicarcima, neš' ti osjetljivije'

'Najosjetljiviji koji imaju kredit u švicarcima, neš' ti osjetljivije'
16

Sabor bi već sutra mogao izglasati Zakon prema kojemu će se prosječna kamata na stambene kredite u švicarcima smanjiti na 3,23 posto. U pozadini se čula Pusić

VIDEO

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost za izvanredno zaduživanje koje je obavljeno ovaj tjedan. Zadužili smo se za 1,74 milijarde dolara izdajući obveznice za 10 godina

- Iskoristili smo povoljni trenutak. Novac je isključivo za vraćanje starih obveza. Na početku sljedeće godine nam stiže na naplatu 1,15 milijardi eura duga i pokrit ćemo ih s ovim zaduženjem - rekao je zamjenik ministra financija Boris Lalovac. Iznos od 1,15 milijardi eura je samo glavnica, a Lalovac nije rekao koliko je dodatno potrebno dati i za kamate. Rekao je da se novac od novog zaduženja neće trošiti za ništa drugo i da će biti deponiran kod HNB-a.

Sabor bi već sutra mogao izglasati Zakon o potrošačkom kreditiranju?

Vlada je saborskim zastupnicima uputila amandman na prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju, čime se otvara mogućnost da Sabor već sutra izglasa ovaj dugo očekivani Zakon. Nakon dva tjedna dogovaranja, banke i Ministarstvo financija konačno su uz posredovanje HNB-a dogovorili da će prosječna kamata na stambene kredite u švicarcima biti smanjene i iznositi 3,23 posto. Ova kamata vrijedit će za sve dužnike kojima je 'švicarac' ojačao 20 posto u odnosu na prvo ugovorenu kamatu, rekao je zamjenik ministar financija Boris Lalovac. Izvijestio je da je ministarstvo dobilo pisanu obavijest od banaka koje time odustaju od bilo kakvih tumačenja ustavnosti navedenog Zakona, nakon što on stupi na snagu 1. siječnja 2014. godine.

- Bitno je da će građani već u veljači osjetiti manje rate kredita. Vlada je pokazala socijalnu osjetljivost i da se zakonskim regulativama može utjecati na određene tržišne elemente kada se treba pomoći najosjetljivijem dijelu građana. Kamo sreće da je ovaj Zakon bio 2009. godine - kazao je.

- Svima, pazite što potpisujete i budite suzdržani kad preuzimate obveze - dometnuo je premijer Zoran Milanović.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica Vesna Pusić promrmljala je "najosjetljivi koji imaju kredit u švicarcima, neš ti najosjetljivje".

'Hvalili su se da su uveli ćirilicu 2009., a sada su je opet izbacili'

- Vlada se 2009. godine pohvalila Vijeću Europe kako su u statut Grada Vukovara ugrađene odredbe o jednakopravnoj uporabi manjinskog jezika u tom gradu - rekao je ministar uprave Arsen Bauk. Vlada je usvajala izvješće o provedbi Europske povelje o primjeni manjinskih jezika. Zadnje takvo izvješće je bilo prije četiri godine i na njega se Bauk referirao. Tada je HDZ usvojio izmjene statuta, a ove godine su ponovno izbacili uporabu i proglasili Vukovar mjestom posebnog pijeteta. Sve zbog dvojezičnih ploča. 

- Mislite da će to čuti netko tko bi trebao čuti. Nadam se, nadam se - rekao je premijer Zoran Milanović.

Dat ćemo 48 milijuna kuna za referendum. Milanović ironično: Odlično!

Na prijedlog o 48 milijuna kuna sredstva koje će se utrošiti na predstojeći referendum koji je pokrenula inicijativa 'U ime obitelji', premijer Milanović ironično je komentirao 'Odlično!'.

'Ako ne uzmemo kriminalcima imovinu, nismo ništa napravili'

Vlada je prihvatila izmjene Zakona o državnom odvjetništvu prema kojem će glavni državni odvjetnik morati slati obavijest ministru pravosuđa u slučajevima u kojima će zastupati imovinske interese Hrvatske. Ministar Orsat Miljenić dodao je kako je nužno kriminalcima uzeti imovinu. Kaže kako bez toga 'nismo ništa napravili'. Važna je i izmjena u postupanju u građanskim stvarima Državnog odvjetništva. 

- Dosad nismo imali informacije o tim predmetima. Sada ćemo moći dati svoje mišljenje - rekao je ministar Miljenić.

Vojni i civilni invalidi rata ulaze u sustav zajamčene minimalne naknade

Novost u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji je da vojni i civilni invalidi rata ulaze u sustav zajamčene minimalne naknade. Osnivaju se centri za sveobuhvatnu skrb. 

Izvijestili su kako je u 2012. godini u slobodnim zonama bio zaposlen 7931 radnik, ukupni prihodi iznose 5,7 milijardi kuna, a 72 posto prihoda ostvaruju izvozom.

Ministar Grčić je rekao kako Hrvatska ove godine uplaćuje 50 posto cjelokupnog iznosa za program Unije zato što smo u EU ušli sredinom 2013. godine.

Pomažemo Filipincima, Bugarima...

Vesna Pusić predložila je pomoć Filipinima nakon razornog tajfuna od 380.000 kuna. Objasnila je i kako imamo dodatnu motivaciju, a to je poslovna suradnja. Pomoći ćemo Bugarskoj zbog velikog broja sirijskih izbjeglica s 30 tisuća eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 152

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak