News

Komentari 76

Kanaderi bace vodu, ona ispari prije nego takne tlo, mještani u očaju: 'Kraj, sve je uništeno'

Kanaderi bace vodu, ona ispari prije nego takne tlo, mještani u očaju: 'Kraj, sve je uništeno'

Vatrogasci u nedjelju navečer nisu uspjeli staviti pod kontrolu šumski požar na grčkome otoku Eubeji, a hitne službe diljem zemlje i dalje se žestoko bore s više od deset požara.

Po izvještajima televizije vatrogasne jedinice, vojska i dobrovoljci ne uspijevaju nastaviti borbu s požarom koji bjesni u obalnome gradu Pefki.

POGLEDAJTE VIDEO: Fokus vatrogasaca u Grčkoj na Ateni, no Eubeja vapi: 'Sami smo, bliži nam se kraj'

- Na Eubeji imamo dvije glavne vatrene fronte, jednu na sjeveru i jednu na jugu - rekao je Nikos Hardalias, zamjenik ministra civilne zaštite.

Istaknuo je da jaki vjetrovi dodatno raspiruju požare i vatrene fronte i zbog toga ih nikako ne mogu staviti pod kontrolu.

- Prekasno je, sve je izgorjelo, sve je uništeno - očajan je Giannis Kontzias, načelnik općine Istiaia u sjevernom dijelu Eubeje.

Zatražio je još kanadera i helikoptera, međutim od toga neće biti ništa, jer kanaderi i helikopteri imaju problem u gašenju požara. Naime, dim je toliko gust i vidljivost je praktički nikakva.

Volonteri prevoze starije građane brodicama na sigurno 

"Nemamo vode!" izvikuju ljudi noseći dostupnu vodu u kolicima i kantama dok vatrogasna vozila pune gorivo. Volonteri su odvezli starije osobe do obale gdje će brodicama biti prebačeni na sigurno. Ostali do obale u strahu i očaju dovode svoje ljubimce, uglavnom mačke i pse. Požar je zahvatio i zapalio brojne kuće i drveće, a mještani pokušavaju posjeći stabla da bi spriječili širenje plamena.

POGLEDAJTE VIDEO: Satelitske snimke vatrene stihije

Grčka televizija Skai izvješćuje da satima nigdje nisu viđeni vatrogasni zrakoplovi. 

Gust dim prekriva čitavu regiju, dok jugoistočni vjetar raspiruje vatru prema sjevernome vrhu drugoga po veličini grčkog otoka.

Na Eubeji je ove sezone već bilo nekoliko velikih požara koji su se protezali u širinu i do sedam kilometara. Velika većina stanovnika je evakuirana. No mnogi su se žalili da su prepušteni na milost i nemilost sudbini jer je gašenje požara počelo tek u nedjelju.

Forest fires in Greece

"Sami smo. Bliži nam se kraj", rekao je za Skai Giannis Kotzias, gradonačelnik ugroženoga grada Istiaia, na sjeveru Eubeje. Većina stanovnika vjeruje da su 'ostavljeni' jer su vatrogasni zrakoplovi fokusirani na područja oko Atene.

No grčki dužnosnici brane svoje odluke, pozivajući se na ograničena sredstva.

"Nismo mogli biti istodobno posvuda. Zamislite samo što bi se dogodilo da su se požari koji su buknuli sjeverno od Atene proširili na gusto naseljena područja", komentirao je jedan vatrogasac.

Po nekim izvješćima stanje se sjeverno od Atene u nedjelju stabiliziralo, a vatrogasne ekipe su izvijestile da su uspjele ugasiti neke manje požare.

Kritike upućene vladi i premijeru 

Golemi požari i vladini potezi u ovoj izvanrednoj situaciji potaknuli su kritike vodećih grčkih novina 'To Vima'. Naime, prvi put u posljednje dvije godine list je kritizirao premijera Kiriakosa Micotakisa. List, koji obično podilazi grčkoj vladi napisao je da je "vlada prvi put postupno izgubila kontrolu" jer se usredotočila na Atenu, dok je Eubeja bila suočena s "katastrofom stoljeća".

Forest fires in Greece

No ostali su mediji pohvalili vladin sustav upozorenja stanovnika na evakuaciju uz pomoć tekstualnih poruka koji je na vrijeme aktiviran te se pokazao vrlo uspješnim. Naime, dosad nije zabilježen nijedan smrtni slučaj. 

Grčka ima jednu od najvećih europskih vatrogasnih flota zrakoplova i helikoptera, premda su neki među njima stari desetljećima. Ipak pomoć je stigla iz cijele Europe i s Bliskog istoka.

Europska unija u nedjelju je u Grčku poslala devet vatrogasnih zrakoplova, gotovo 1000 vatrogasaca i 200 vozila, koliko ih je trenutačno raspoređeno u Grčkoj.

Tijekom vikenda pristiglo je više ponuda za pomoć iz pet država članica.

Grčki vatrogasni zrakoplovi u funkciji su danju, a tijekom noći ih tehničari pripremaju za operacije sljedećeg dana.

Forest fires in Greece

Micotakis je više puta rekao da je prioritet spašavanje života, a ne imovine ili šuma. U Ateni živi oko četiri milijuna stanovnika, dok ih u Eubeji živi oko 220.000, a područje zahvaćeno vatrenom stihijom je vrlo gusta i neprohodna šuma.

Stanje je nešto bolje na Peloponezu. Ondje vatra gori južno od grada Megalopolisa, a još jedan požar izbio je na zapadnom dijelu poluotoka i kreće se prema unutrašnjosti, točnije prema šumovitom području Arkadije, nedaleko od Olimpije.

Najčitaniji članci