Obavijesti

News

Komentari 1

Sjeverna Makedonija sprema se za nove, prijevremene izbore

Sjeverna Makedonija sprema se za nove, prijevremene izbore
1

Sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev rekao je u subotu da želi prijevremene izbore kojima će pokazati volju građana nakon samita u Bruxellesu

VIDEO

Čelnici zemalja članica Europske unije nisu se u četvrtak suglasili o prijedlogu da počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a nije prošao ni prijedlog da se otvore pregovori samo s Makedonijom, jer se tomu usprotivila Francuska. Za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica.

- Prije dva dana dogodila se velika nepravda u Bruxellesu, rekao je Zaev o neuspjehu europskih lidera da se suglase o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom, što su neki dužnosnici opisali kao "golemu, povijesnu pogrešku". 

Zaev želi da birači odluče o budućim koracima, rekao je te je predložio "prijevremene izbore, čim prije moguće".

- Građani će time dobiti mandat da odluče, rekao je na konferenciji za novinare u Skoplju.

Zaev je rekao da je "razočaran i ljutit" i svjestan da je narod ogorčen, ali je ipak pozvao birače da podpuru nastavak puta prema članstvu u EU i da se ne vrate sukobima i podjelama iz prošlosti.

Najavio je da će službeno predložiti predsjedniku Stevi Pendarovskom prijevremene izbore na sastanku sa svim političkim liderima u nedjelju poslije podne. 

- EU nije ispunio obećanje, rekao je Zaev. "Mi smo naše obveze odradili, postigli smo rezultate i reforme i riješili sporove s našim susjedima".

Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija pristala je promijeniti ime u Sjeverna Makedonija u dogovoru sa susjednom Grčkom koja ju je optuživala za svojatanje grčkog teritorija, čime je razriješena višedesetljena blokada puta prema članstvu u NATO-u i EU.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u petak da je francuska odluka o blokadi  "povijesna pogreška". 

Razočaranje su izrazili mnogi dužnosnici, među njima talijanski premijer Giuseppe Conte, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk koji je poručio i Albaniji i Sjevernoj Makedoniji da ne posustaju jer su one svoje zadaće ispunile, ali Bruxelles nije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...