Obavijesti

News

Komentari 95

Skandal u zdravstvu: Sestre ostaju bez dozvola za rad?

Skandal u zdravstvu: Sestre  ostaju bez dozvola za rad?
1

Komora medicinskih sestara pokrenula je ukupno 58 provjera, međutim, očekuje se da će ih biti oko stotinu. Hrvatske svjedodžbe zasad neće provjeravati

VIDEO

O problematičnim svjedodžbama iz Bosne i Hercegovine već se dugo govorilo, ali dosad institucije nisu obavile kontrolu. Moram iskazati žaljenje ako se i jedna medicinska sestra odlučila na takvu aktivnost.

Kaže nam to Ankica Prašnjak, čelnica strukovnog sindikata medicinskih sestara, koja podupire to što je Komora medicinskih sestara pokrenula opsežnu provjeru diploma i svjedodžbi.

Kako smo danas ekskluzivno objavili, provjere svjedodžbi medicinskih sestara koje su se prekvalificirale u školama u Srbiji i BiH već su dale rezultate. Zasad je, prema odgovorima, utvrđena opravdana sumnja za tri svjedodžbe, odgovorili su nam iz Komore medicinskih sestara, koju od rujna vodi Mario Gazić.

Skandal: Provjeravaju diplome čak 50-ak medicinskih sestara
Skandal: Provjeravaju diplome čak 50-ak medicinskih sestara

Među njima je i ona Sande Alić, jedne od liderica prosvjeda medicinskih sestara u listopadu, ali i slučaj sestre koja je navodno školovanje upisala godinu dana prije nego što je škola osnovana.

Iz Komore medicinskih sestara kažu da su pokrenuli ukupno 58 provjera, o očekuju da će ih biti ukupno oko stotinu.

- Zbog zaštite interesa pacijenata i javnosti te zakonske odgovornosti Komore pokrenuli smo u Komori proces provjere vjerodostojnosti svih svjedodžbi o prekvalifikaciji koje su izdale škole u BiH i Srbiji - priopćio je Gazić.

Hrvatske svjedodžbe zasad neće provjeravati iako smo u 24sata nakon objave priče dobili informacije i o sumnjivim diplomama medicinskih sestara u Istri.

Da bi oni koji imaju nevjerodostojne svjedodžbe bili kažnjeni, nužno je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja poništi svoja rješenja o nostrifikaciji kojim su sumnjive svjedodžbe priznate u Hrvatskoj. Tek tad Komora može poništiti i licencije. Ali kako smo jučer pisali, ministarstvo uopće ne ulazi u način na koji je svjedodžba stečena.

- Naša zakonska obveza je pokrenuti postupak oduzimanja licencije ako ministarstvo poništi rješenje o nostrifikaciji. Očekujemo da ministarstvo temeljito i odgovorno krene u provjeru svih takvih slučajeva - poručio je Gazić ministarstvu, bez čijih odluka nema mogućnosti kazne.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa