Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
95 komentara

Skandal u zdravstvu: Sestre ostaju bez dozvola za rad?

Komora medicinskih sestara pokrenula je ukupno 58 provjera, međutim, očekuje se da će ih biti oko stotinu. Hrvatske svjedodžbe zasad neće provjeravati

Foto: PIXSELL
95 komentara

O problematičnim svjedodžbama iz Bosne i Hercegovine već se dugo govorilo, ali dosad institucije nisu obavile kontrolu. Moram iskazati žaljenje ako se i jedna medicinska sestra odlučila na takvu aktivnost.

Kaže nam to Ankica Prašnjak, čelnica strukovnog sindikata medicinskih sestara, koja podupire to što je Komora medicinskih sestara pokrenula opsežnu provjeru diploma i svjedodžbi.

Kako smo danas ekskluzivno objavili, provjere svjedodžbi medicinskih sestara koje su se prekvalificirale u školama u Srbiji i BiH već su dale rezultate. Zasad je, prema odgovorima, utvrđena opravdana sumnja za tri svjedodžbe, odgovorili su nam iz Komore medicinskih sestara, koju od rujna vodi Mario Gazić.

ISTRAŽUJU I LIDERICU PROSVJEDA Skandal: Provjeravaju diplome čak 50-ak medicinskih sestara

Među njima je i ona Sande Alić, jedne od liderica prosvjeda medicinskih sestara u listopadu, ali i slučaj sestre koja je navodno školovanje upisala godinu dana prije nego što je škola osnovana.

Iz Komore medicinskih sestara kažu da su pokrenuli ukupno 58 provjera, o očekuju da će ih biti ukupno oko stotinu.

- Zbog zaštite interesa pacijenata i javnosti te zakonske odgovornosti Komore pokrenuli smo u Komori proces provjere vjerodostojnosti svih svjedodžbi o prekvalifikaciji koje su izdale škole u BiH i Srbiji - priopćio je Gazić.

Hrvatske svjedodžbe zasad neće provjeravati iako smo u 24sata nakon objave priče dobili informacije i o sumnjivim diplomama medicinskih sestara u Istri.

Da bi oni koji imaju nevjerodostojne svjedodžbe bili kažnjeni, nužno je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja poništi svoja rješenja o nostrifikaciji kojim su sumnjive svjedodžbe priznate u Hrvatskoj. Tek tad Komora može poništiti i licencije. Ali kako smo jučer pisali, ministarstvo uopće ne ulazi u način na koji je svjedodžba stečena.

- Naša zakonska obveza je pokrenuti postupak oduzimanja licencije ako ministarstvo poništi rješenje o nostrifikaciji. Očekujemo da ministarstvo temeljito i odgovorno krene u provjeru svih takvih slučajeva - poručio je Gazić ministarstvu, bez čijih odluka nema mogućnosti kazne.
 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message