Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Sramotna odluka: Ukinuli su invalidninu teško bolesnoj Emi

Sramotna odluka: Curici iz Starčevljana su odstranili bubreg i jajnike, ima srčanu manu i usporen rast. No sama se odijeva i ide na zahod pa je smatraju zdravom

Željko Rukavina/24sata
Foto: Željko Rukavina/24sata
140 komentara

Roditelji šestogodišnje Eme Valo iz Starčevljana pokraj Bjelovara prošlog su tjedana dobili od Centra za socijalnu skrb rješenje kojim se njihovoj kćeri ukida pravo na osobnu invalidninu. U obrazloženju rješenja između ostalog se kao razlog navodi da “dijete sukladno dobi može samostalno obavljati osnovne radnje samozbrinjavanja (jesti, odlaziti na zahod, odijevati se) te da ponovno vještačenje nije potrebno jer se ne očekuje promjena u zdravstvenom stanju djeteta jer je ono trajne naravi“

Majka Dalia (38) i otac Dragoslav (48) kažu da će se žaliti na ovu odluku jer se stanje njihove kćeri od travnja 2006., kad je ostvarila to pravo, nije popravilo, nego samo pogoršalo.

- Emi je nakon rođenja dijagnosticiran Turnerov sindrom. Što znači manjak kromosoma. Ona umjesto xx što imaju djevojčice ima x0. Osim toga od 2006. je nekoliko puta operirana. Nema lijevi bubreg, a desni je oštećen, zbog čega ide na redovite kontrole u KBC Rebro. Odstranjeni su joj jajnici, a ima i srčanu manu. Pola života je provela po bolnicama. No to sve nije dovoljno komisiji koja u rješenju tvrdi, da je bitno što se sama može odijevati i jesti - kaže ogorčena majka.

Stanje s desnim bubregom je takvo da je Ema dvije godine nosila vanjski kateter. Majka se pita zašto se komisija nije konzultirala s liječnicima, niti je uvažila nalaz kirurga i endokrinologa i ostalih liječnika s posljednjeg liječenja u KBC-u Rebro u srpnju.

Turnerov sindrom joj je usporio i rast, zbog čega je na terapiji hormonom rasta. Na jesen bi trebala krenuti u prvi razred, no roditelji se boje da to neće biti moguće ne pomogne li hormon Emi da stigne vršnjake.

Teško bolesnoj Emi (6) ukinuli su invalidninu

Ema je na terapiji hormonom rasta jer zbog Turnerovog sindroma ne raste koliko bi trebala. Ima 6 godina, a visoka je manje od metra i ima 15 kila, kao dijete od 3-4 godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message