News

Komentari 56

Škare-Ožbolt: Ja sam Mesiću 'predala' sporne dokumente

Škare-Ožbolt: Ja sam Mesiću 'predala' sporne dokumente

Vesna Škare Ožbolt je bila savjetnica predsjednika Franje Tuđmana. Kaže kako je ona predala Stjepanu Mesiću ključeve sobe sa 'spornim' dokumentima o Oluji

Stenogrami razgovora Franje Tuđmana s vojnim zapovjednicima i ministrima 1995. godine na Brijunima u javnost su procurili ubrzo nakon što je Stipe Mesić došao na mjesto predsjednika Hrvatske, piše Jutarnji list. Haaški sud je na temelju tih razgovora donio presudu generalima, a stenogrami su dostavljeni Carli Del Ponte mimo Vlade. 

Vesna Škare-Ožbolt je tada bila savjetnica predsjednika Tuđmana i zamjenica predstojnika Ureda predsjednika. Kaže kako je upravo ona predala Mesiću ključeve sobe s dokumentima. Ističe kako nakon predaje ključeva nije više imala pristup tim dokumentima. 

Del Ponte je dokumente dobivala neslužbenim kanalima, a točno je znala što tražiti od Hrvatske, kaže Škare-Ožbolt. Ivan Jarnjak pak smatra kako je ključno u svemu to što je Mesić dokumente otvorio za javnost, iako su oni imali oznaku državne tajne. Jarnjaka se inače spominje kao čovjeka koji je skupa s Miroslavom Tuđmanom napravio prvu selekciju transkripata, do kojih Mesić kasnije nije došao te se ni dan danas ne zna gdje su.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Najčitaniji članci