Obavijesti

News

Komentari 0

Škaričić: Poskupljenje u splitskom Domu za starije zbog porasta cijena usluga

Škaričić: Poskupljenje u splitskom Domu za starije zbog porasta cijena usluga

Istaknuo je kako oni dosad nisu naplaćivali hladnjak u sobi, klimu niti prijevoz korisnika u bolnicu. Kako je rekao, nisu povećavana ni primanja zaposlenika u Domu

VIDEO

Smještaj u Domu za starije i nemoćne osobe Split poskupio je između 20 i 30 posto nakon porasta cijena usluga koje se pružaju korisnicima i radi usklađivanja s cijenama koje su u takvim domovima u drugim dijelovima Hrvatske, izjavio je u četvrtak ravnatelj tog doma Ivan Škaričić.

Osnivač Doma za starije i nemoćne Split je Splitsko-dalmatinska županija, a poskupljenja od 1. svibnja u prosjeku su 100 eura na mjesec. Među ostalim, u jednokrevetnoj sobi u Vukovarskoj ulici prvi stupanj korisnika sada plaća 472 eura na mjesec, a najteži, četvrti stupanj korisnika (dementni) 584 eura u dvokrevetnoj sobi.

Policajka iz Gospića promrzloj i prestrašenoj obitelji s djetetom ponudila svoj dom za noćenje
Policajka iz Gospića promrzloj i prestrašenoj obitelji s djetetom ponudila svoj dom za noćenje

"Naš dom nije povećavao cijenu svojih usluga od 2018. godine i bili smo jeftiniji od cijena usluga u takvim domovima u drugim dijelovima Hrvatske te smo ovim poskupljenjem uskladili svoj cjenik s cijenama domova za stare i nemoćne u drugim dijelovima Hrvatske", rekao je Škaričić za Hinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istaknuo je kako oni dosad nisu naplaćivali hladnjak u sobi, klimu niti prijevoz korisnika u bolnicu. Kako je rekao, nisu povećavana ni primanja zaposlenika u Domu.

"Zbog nižih cijena nego u domovima u drugim dijelovima Hrvatske, mi smo poslovali s gubitcima čije podmirivanje nam je pomagala Splitsko-dalmatinska županija kao osnivač našeg doma", rekao je Škaričić.

Jelena Burazin: Nekad plačem s djecom koja nam dođu u dom
Jelena Burazin: Nekad plačem s djecom koja nam dođu u dom

Podsjetio je kako se na tri mjesta, na Zenti i u Vukovarskoj ulici u Splitu te u Starom Gradu na Hvaru, uslugama Doma za starije i nemoćne trenutačno koristi 699 osoba, od kojih je 600 zahvaćeno pokupljenima, a ostalih 99 koje su u sustavu socijalne skrbi nisu zahvaćene novim cjenikom koji je stupio na snagu 1. svibnja na temelju odluke Upravnog vijeća prošlog petka.

Potvrdio je da odluku o poskupljenju nije donijela splitsko-dalmatinska Županijska skupština, nego je promjenom statuta omogućeno da tu odluku donese Upravno vijeće.

"Sve to je obavljeno u skladu sa zakonom", ustvrdio je Škaričić i dodao kako ne očekuje izražavanje nezadovoljstva korisnika Doma zbog povećanja cijena jer za to, kako je rekao, nema razloga budući da su sada cijene u tom domu podjednake onima u drugim takvim domovima u Hrvatskoj.

Dom za starije iz Zagreba iz kojeg sele ljude nije imao dozvolu za rad mjesecima
Dom za starije iz Zagreba iz kojeg sele ljude  nije imao dozvolu za rad mjesecima

Na upit kakva je struktura korisnika Doma za starije i nemoćne Split, Škaričić je odgovorio da u njemu boravi 101 dementna osoba "u pokretu", a one su najzahtjevniji korisnici jer je o njima nužna briga 24 sata na dan. Dodao je kako u Domu na tri mjesta boravi i 240 nepokretnih osoba o kojima je skrb također zahtjevna, a ostali su izvan kategorije "težih korisnika".

Kako se doznaje u stručnim službama Splitsko-dalmatinske županije, trenutačno je oko 500 osoba na popisu čekanja za boravak u Domu za starije i nemoćne osobe na ta tri mjesta.

U stručnim službama su rekli kako je poskupljenje u Domu za starije i nemoćne osobe Split bilo nužno zbog njegova opstanka jer su porasle cijene usluga.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda