Obavijesti

News

Komentari 68

Skidali križ s karlovačke crkve pa su ispod njega pronašli misteriozni svitak iz 1794.!

Skidali križ s karlovačke crkve pa su ispod njega pronašli misteriozni svitak iz 1794.!
5

Tijekom skidanja križa i jabuke s najstarije karlovačke crkve Presvetog Trojstva pronađen je svitak dužine 50-ak centimetara iz 1794. godine u kojem se nalaze vrijedni povijesni zapisi.

Na karlovačkom Trgu Josipa bana Jelačića od ranog jutra trajale su pripreme za uklanjanje križa i jabuke sa zvonika crkve Presvetog Trojstva oštećene u nedavnim potresima.

Poslu se pristupilo ozbiljno, sve se održavalo pod posebnim uvjetima i uz posebnu prometnu regulaciju te se i iz Grada molilo građane za strpljenje i za oprez. Skidanje križa obavljalo se uz dizalice nosivosti 60 i 180 tona, a akciju je koordinirala je karlovačka Javna vatrogasna postrojba.

Križ je, naime, visok oko 3,5 metara, širok 2,8 metara, a vrh križa je na visini od 57 metara.

Malo je tko je pomislio da bi skidanjem križa i jabuke moglo biti pronađeno nešto vrijedno, nešto što će oduševiti povjesničare, ali i građane Karlovca.

Karlovac: Počele turističke vožnje Žitnom lađom po Kupi
Karlovac: Počele turističke vožnje Žitnom lađom po Kupi

Upravo to se dogodilo. Pronađen je svitak iz 1794. godine koji se nalazio u jabuci ispod križa zvonika. Naime,  pronađen je tijekom rezanja stupa, a u njemu se nalaze povijesni zapisi o izgradnji, graditeljima te stanju u gradu kada se je križ ugrađivao na kupolu zvonika.

Svitak je predan fra Mati Bašiću koji nije krio oduševljenje što u rukama drži vrijedan povijesni zapis sa kojeg je već uklonio vanjski "omot" i naišao na staklenu valjkastu posudu u kojoj se nalaze zapisi zapečaćeni gipsom.

Svitak zapisa pohraniti će u sef te će biti predan restauratorima.