Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Školski sindikalisti na sastanku kod Aladrovića: 'Sve ćete čuti'

Na pitanje novinara zaslužuju li učitelji veću plaću, ministar Aladrović je u ponedjeljak rekao da je Vlada pokazala volju da anticipira probleme koji su se pojavili i zahtjeve učitelja za povišicama

Zagreb: Dolazak ministara na sjednicu užeg kabineta Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15 komentara

Čelnici školskih sindikata u srijedu ujutro stigli su u Ministarstvo rada kako bi nastavili postupak mirenja s Vladom koji je započeo u ponedjeljak. Nakon razgovora s ministrom Josipom Aladrovićem, kojeg je Vlada imenovala svojim predstavnikom i pregovaračem u postupku mirenja, otkrit će jesu li postigli dogovor oko povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto ili sutra, u četvrtak, prosvjetari osnovnih i srednjih škola idu u štrajk.

ŽELE ŠEST POSTO POVIŠICE Marić hitno treba naći formulu za povećanje učiteljskih plaća

- Sastanak može trajati 15 minuta,  a može i šest sati. Danas ćemo sigurno zaključiti mirenje, uspješno ili neuspješno, o tome ćete dobiti informacije nakon sastanka - rekao je kratko čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjih školama,  Branimir Mihalinec, novinarima prije sastanka.

Na pitanje novinara zaslužuju li učitelji veću plaću, ministar Aladrović je u ponedjeljak rekao da je Vlada pokazala volju da anticipira probleme koji su se pojavili i zahtjeve učitelja za povišicama. Kazao je i da su plaće individualne.

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Osnovnu Å¡kolu Luka u Sesvetama KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: 'Oni učitelji koji daju najviše od sebe moraju biti nagrađeni'

- One su  naknade za rad. Ne možemo se odmaknuti od okoline u kojoj živimo. Ne možemo se odmaknuti od toga da su plaće, između ostalog, i dio gospodarskog razvoja države. Mogu samo potvrditi da rastu prosječne i minimalne plaće - rekao je tada.

Naglasio je i kako se politika plaća uređuje s nekoliko dokumenata i o njoj se konstantno razgovara. 

U slučaju nedogovora i sindikat Preporod, koji broji 9000 članova, donio je odluku da se iz jednakih razloga priključe postupku mirenja ili mogućem štrajku. Stoga će u 12 sati i njihova predstavnica doći na razgovor u Ministarstvo rada.

- Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod i Vlada RH, sukladno zakonu, provest će postupak mirenja u srijedu u 12 sati, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava - objavio je Preporod na svojim internetskim stranicama. Imenovana miriteljica tog sindikata za zastupanje u kolektivnom radnom sporu je Danica Lisičar.

- Iako zahtjev dvaju školskih sindikata smatramo skromnim, te iako smo u  štrajku koji smo proveli u studenom 2018. išli s višestruko višim zahtjevom, naš će zahtjev postavljen Vladi prije predstojećeg štrajka biti identičan zahtjevu većinskih sindikata. Ovakav stav proizlazi iz odluke Glavnog vijeća da neće biti nikakvog soliranja od strane našeg sindikata u predstojećem štrajku - dodali su iz sindikata Preporod.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message