Obavijesti

News

Komentari 66

Škot koji se borio za Hrvatsku želi preveslati Atlantski ocean

Škot koji se borio za Hrvatsku želi preveslati Atlantski ocean
4

ZA GUINNESSA : Škot Martin Cruickshank se 1991. uključio u obranu Hrvatske. Više nije u vojsci, ali duh mu ne miruje. Vesla preko Atlantskog oceana - cilj mu je Karipsko otočje

VIDEO

Hrvatski branitelj Martin Cruickshank otisnuo se sa sestrom Fennellom McAlister u čamcu 29. studenog prošle godine s otoka Gran Canarije. Namjerava preveslati Atlantski ocean do Barbadosa. Proći će 4819 kilometara, odnosno 2602 morske milje.

Martin se dugo pripremao za ovaj hrabri avanturistički pothvat. Pratio je struje u oceanu. Odlučio je na put krenuti krajem studenog prošle godine sa sestrom Fennellom McAlister. Ukrcao se u čamac koji nema jedra niti izvanbrodski motor. No na čamcu ima solarne ćelije i GPS kojim se prati njegova pozicija. Kad je krenuo s Gran Canarije, prvi dan je odveslao 26 kilometara, da bi već sedmi dan odveslao 96 kilometara. Do jučerašnjeg dana prošao je 3466 kilometara. 

Inače, Martin vesla pod zastavom Republike Hrvatske, a Fenella pod zastavom Ujedinjenog Kraljestva. Njihov čamac nosi i simbolični naziv Fifty/Fifty. Martin Cruickshank je rođen u Škotskoj, gdje je stekao vojnu naobrazbu. U jesen 1991. godine dragovoljno je došao u istočnu Slavoniju, gdje se uključio u obranu Vinkovaca i Hrvatske od agresije tzv. Jugoslavenske narodne armije i četničkih postrojbi.

Pripadnik je vukovarske 204A brigade i 5. gardijske brigade “Sokolovi”. Jedan je od nosioca obuke u tim postrojbama, a bio je veliki uzor svojim suborcima u vojničkom ponašanju, odgovornosti i izvršenju zadaća. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kad je došao u Hrvatsku, imao je vještine i znanje koje naši vojnici nisu imali. Bio je moralni vođa te dobar poticaj za naše izvidnike. Ovaj njegov potez je za svaku pohvalu - rekli su nam iz Hrvatskoga generalskog zbora. 

Martin je sudjelovao u borbenim akcijama u Bosanskoj Posavini, kao i na Južnom bojištu. Jedan je od nosioca obuke u gardijskom Središtu za specijalističku obuku dočasnika u Šepurinama kraj Zadra.  Oženjen je i živi u Velikoj Gorici.

Cijeli život je posvetio vojničkom pozivu i ekstremnim sportskim aktivnostima. Njegov poduhvat prati i organizacija The Ocean Rowing Society International. Ako uspije stići do Barbadosa, Martin i sestra će ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Tako bi Martin postao prvi Hrvat koji je preveslao Atlantik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a