Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Škotska vlada protiv Brexita: Odgođen novi krug pregovora

Škotska vlada preporučila je škotskom parlamentu da ne daje pristanak na zakon o izlasku Velike Britanije iz Europske unije jer bi on mogao umanjiti ovlasti škotskih vlasti

Britain's Prime Minister Theresa May leaves Number 10 Downing Street to attend Prime Minister's Questions at parliament in London
Foto: Toby Melville/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
2 komentara

Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija odgodit će novi krug pregovora o Brexitu za kraj mjeseca, nakon što britanska premijerka Theresa May održi ključan govor 21. rujna, rekli su briselski diplomati agenciji Reuters.

Dužnosnici na obje strane u utorak su rekli da se još trebaju i formalno dogovoriti o odgodi četvrtog kruga razgovora do posljednjeg tjedna rujna. No ljudi uključeni u pregovore rekli su da rade pod pretpostavkom da se to neće dogoditi.

Međutim, nešto kasnije iz britanske vlade je priopćeno da su se "Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska komisija dogovorili da će početi četvrti krug pregovora 25. rujna".

"Dvije strane su se dogovorile o datumu nakon razgovora visokih dužnosnika priznajući da će više vremena za konzultacije dati pregovaračima fleksibilnost za postizanje napretka u novom krugu pregovora u rujnu".

Govor Therese May u četvrtak 21. rujna još nije službeno najavljen. Dužnosnici EU-a, međutim, očekuju da će ona tada održati ključan govor i vjeruju da bi u njemu mogla naznačiti kakvu vrstu prijelaznih rješenja Britanija želi kada napusti Uniju u ožujku 2019., prije no što se u potpunosti ispregovara i primijeni dugoročni sporazum koji će obuhvaćati dogovor o slobodnoj trgovini.

Glavni pregovarač EU-a Michel Barnier je, kao i njegov britanski sugovornik David Davis, ministar zadužen za Brexit, umanjio je važnost točnog datuma razgovora u Bruxellesu.

Izvori iz EU-a dvoje da će May ovoga mjeseca biti spremna popustiti zahtjevima EU-a, prvenstveno onome da Britanija plati desetke milijardi eura prije izlaska. Ona će početkom listopada biti na za nju osjetljivoj konferenciji konzervativne stranke, prvoj nakon što je izgubila parlamentarnu većinu na prijevremenim izborima.

Škotska vlada protiv prijedloga zakona o Brexitu

Škotska vlada preporučila je škotskom parlamentu da ne daje pristanak na zakon o izlasku Velike Britanije iz Europske unije jer bi on mogao umanjiti ovlasti škotskih vlasti, u dokumentu podnesenom u utorak.

Protivljenje parlamenata u Škotskoj i Walesu ne bi značilo veto na Brexit, no izazvalo bi nove ustavne napetosti u zemlji kada bi ih britanska vlada ignorirala.

Škotska će surađivati s velškom vladom u pripremi amandmana na prijedlog zakona koji bi joj, ako se postigne dogovor, omogućili da preporuči njegovo usvajanje u regionalnim parlamentima, navodi se u dokumentu.

Zakon će ukinuti nadređenost europskog prava u Britaniji i pretvoriti sve postojeće europske zakone u britanske.

"Zajedno s velškom vladom, škotska vlada ne može preporučiti parlamentu da da pristanak na prijedlog zakona u njegovu sadašnjem obliku", navodi se u dokumentu.

"Škotska vlada također jasno ističe da rezultat istupanja iz EU-a ne bi smjela biti centralizacija vlasti u Whitehallu i Westminsteru. Međutim, prijedlog zakona to predlaže."

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message