Obavijesti

News

Komentari 8

Skratio je Drugi svjetski rat, a bez njega ne bi imali računala

Skratio je Drugi svjetski rat, a bez njega ne bi imali računala
3

Uz sve njegove zasluge, život Alana Turinga završio je tragično. Jedini krimen matematičkog genija bila je činjenica da je bio - drugačiji. A pomogao je stvaranju drugačijeg svijeta...

VIDEO

Svatko tko se ikad malo više bavio računalima zasigurno se susreo s imenom Alana Turinga, čovjeka čije će lice krasiti novčanicu od 50 funti.

- Kao otac kompjuterskih znanosti i umjetne inteligencije, ali i kao ratni heroj, Turing je dao dalekosežan doprinos - izjavio je Mark Carney, guverner Engleske banke prilikom objave ove informacije.

Ustvrdio je i kako Turingov rad ima nevjerojatan utjecaj i na današnji život. I rekao je prvu stvar.

Turingov stroj, Turingov test, Turingova "bomba". Pojmovi su možda nepoznati prosječnim ljudima, no itekao značajni.

computerhistory.org

Što je sve Turing napravio za nas? Pa, krenimo redom...

Turingov stroj je imaginaran stroj koji može uzvesti bilo koju kompjutaciju izvedivu na bilo kojem računalu. On je teorijski koncept koji je omogućio definiranje važnih koncepata, bez kojeg ne bi bilo modernih računala, pa tako ni mobitela. Zbog njegova rada, Turinga se smatra ocem modernog računarstva.

- Mogu li računala, odnosno strojevi, misliti? - pitanje je koje ljude muči godinama. Turing je to pitanje preformulirao pa se zapitao mogu li nas računala "prevariti" i proći test inteligencije? Preinačio je staru viktorijansku igru te tako osmislio Turingov test. Razgovarajući s dva sugovornika, sudac mora odrediti tko je od njih stvarna osoba, a tko računalo. Ako to ne može utvrditi sa sigurnošću, računalo je prošlo Turingov test.

Ovaj koncept posebno je važan danas, u vrijeme kada nam algoritmi, uz pomoć umjetne inteligencije, pronalaze za nas idealne proizvode ili nam, bolje od bilo kojeg liječnika, mogu reći imamo li rak ili ne. Budući da je među prvima pisao teorijske radove o njoj, dobrobiti umjetne inteligencije također možemo zahvaliti Turingu.

REUTERS/PIXSELL

No važan je i njegov doprinos završetku Drugog svjetskog rata. Dešifrirajući kod Enigme, Saveznicima je omogućio da presreću nacističke poruke. Povjesničari su izračunali da je, tzv. Turingova bomba, skratila trajanje Drugog svjetskog rata za dvije godine i spasila 14 milijuna života. 

Međutim, uz sve njegove zasluge život Alana Turinga završio je tragično. Jedini krimen matematičkog genija bila je činjenica da je bio - drugačiji. Iako je pomogao kreirati drugačiji svijet, Turingu je, zbog njegove homoseksualnosti, sud 1953. dao da izabere hoće li u zatvor ili na hormonalnu terapiju.

Tajne bilješke Alana Turinga prodali za sedam milijuna kn
Tajne bilješke Alana Turinga prodali za sedam milijuna kn

Kako nije želio u zatvor, počeo je uzimati terapiju za koju se tada smatralo da će izliječiti homoseksualnost. Pseudoznanstveno rješenje znanstveniku je pak prouzročilo mučne posljedice zbog kojih se 1952., u svojoj 42. godini, nažalost i ubio.

Jabuku je otrovao cijanidom i pojeo je. Iako to nije nikada potvrđeno, mnogi vjeruju da Apple upravo u spomen na smrt pionira računalne znanosti simbol odgrizene jabuke koristi kao logo.

Bila je potrebna čak 61 godina, da se kraljica Elizabeta II. ispriča zbog Turingove smrti. Legendarnog matematičara 2013. posthumno je proglasila i vitezom. 

Stavljanje njegova lika na novčanicu 50 funti trebalo bi biti svojevrstan omaž životu matematičkoga genija. I podsjetnik na njegove riječi: 'Samo oni koji mogu zamisliti bilo što, mogu kreirati nemoguće'.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.