Obavijesti

News

Komentari 23

Skupili ih u SAD-u: 160.000 dolara donacija za naše bolnice

Skupili ih u SAD-u: 160.000 dolara donacija za naše bolnice
1

Sat vremena od razornog potresa u Zagrebu, Šibenčanin Ivan Milković pokrenuo je kampanju skupljanja novca u Amarici za pomoć oštećenima oblnicama i za pomoć u borbi s COVID-19

VIDEO

Hrvatski i američki sportaši, te mnogi drugi, donirali su čak 160.000 dolara za zagrebačke bolnice koje su oštećene u potresu. Novac je prikupljen preko udruge Udruga hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) i koristit će se kako bi se pomoglo u nabavci medicinske opreme i zalihe.

Donacijom od 125.000 dolara akciji prikupljanja novca pridružili su se tenisač Mario Ančić, potom bivši veslački olimpijac Ante Kušurin i njihovi partneri Dick Cashin te Steve Lunau u tvrtki One Equity Partners. Cashin je inače svjetski veslački prvak u osmercu 1974. godine, te olipijac iz 1976,  te Steve Lunau, bivši hokejaš. 

Ante Kušin objasnio je sudjelovanje Cashina i Lunaua u doniranju:

- Dick i Steve samo su sjajni momci, koji prepoznaju ljude kada im treba pomoć.

Prva tranša donacije već je prebačena u dobrotvorni fond "Hrvatska protiv coronavirusa" koji je osnovala i kojim upravlja hrvatska Vlada.

- Shvaćamo da je pomoć sada potrebna, posebno novorođenčadi i onima koji su najranjiviji. Zahvalni smo donorima na pružanju podrške, a njih je više od 400 donatora - rekao je dr. med. Steven Pavletić, potpredsjednik ACAP-a.

- Ovo su teška i neizvjesna ekonomska vremena za sve, uključujući i naše članove. Pokazivanje jedinstva i podrške u svim dijelovima Sjedinjenih Država bio je izvanredan - rekao je.

Ovo je prvi veliki napor u prikupljanju sredstava zaklade ACAP od njezina pokretanja prošle godine. Misija zaklade bila je namijenjena pružanju podrške različitim inicijativama kako bi potaknuli poslovni i obrazovni sustav u Hrvatskoj. Ali uslijed nedavne prirodne katastrofe i pandemije članovima ACAP-a u Sjedinjenim američkim državama postalo je jasno da trebaju hitno reagirati.

Posao prikupljanja novca potaknuo je Šibenčanin Ivan Milković, informatički poduzetnik i izvršni direktor prodaje Peritias u Zagrebu, koji je kontaktirao svoju kolegicu Mirjanu Joksović iz ACAP-ove sekcije u Silicijskoj dolini kako bi pokrenuo kampanju GoFundMe, koja se brzo proširila među članovima ACAP-a i drugim Hrvatima koji žive u SAD-u. Milković, bivši košarkaš, kontaktirao je košarkaše Roka Stipčević i NBA-ovca  Darija Šarića, koji su se tome pridružili akciji. Samo jedan sat od potresa koji je pogodio Zagreba, organizirali su doniranje kako bi se pomoglo.

- Kao dijete odrastao sam u Šibeniku za vrijeme Domovinskog rata i još se uvijek sjećam teških vremena i onoga što su morali proći naši roditelji. Htio sam nešto učiniti da vratim pomoć - kaže Milković.
Zbog roditelja i ratnim veteranima iz svoje obitelji Mirjana Joksović, rođena Karlovčanka, kaže da je osjećala duboku obvezu da ovaj put pomogne  bolnicama i njihovom medicinskom osoblju zbog njihova hrabra i nesebična rada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.