Obavijesti

News

Komentari 2

Skupili preko 700 kilograma smeća iz mora i plaža u Splitu

Skupili preko 700 kilograma smeća iz mora i plaža u Splitu
5

Plastika čini oko 80 posto morskog otpada, a Mediteran je jedno od najugroženijih područja po toj studiji. Medunić Orlić kaže da se situacija na plažama znatno promijenila u proteklom razdoblju

VIDEO

Sudionici regate na Šolti prikupili su u ponedjeljak više od 700 kilograma smeća iz tamošnjeg podmorja i s plaža. Najviše je bilo plastičnog otpada koje i predstavlja najveću opasnost za morski svijet.

Po znanstvenoj studiji objavljenoj prošle godine u časopisu Science, do 2050. u svjetskim oceanima bit će više plastičnog otpada nego riba. Plastika čini oko 80 posto morskog otpada, a Mediteran je jedno od najugroženijih područja po toj studiji.

To je bio jedan od razloga da u akciji pod nazivom 'Cleaning Sailing Race regata' partneri postanu splitska udruga Sunce i Biotherm. Edukativno-ekološka regata start je imala u Marini Kaštela, a sudionici su bili raspoređeni na deset jedrilica. S morskog je dna otpad vadilo 12 ronilaca.

- Kao posljedica jačeg vjetra na plažama se nataloži otpad kojeg je naše more puno. Najgore je što je najveći dio tog otpada plastika koja se kasnije raspada u moru, a na kraju tog procesa smo upravo mi, ljudi, jer putem riba koje jedemo mikroplastika ulazi u naš organizam - rekla je u izjavi za medije Gabrijela Medunić Orlić, izvršna direktorica Udruge Sunce.

Medunić Orlić kaže da se situacija na plažama znatno promijenila u proteklom razdoblju.

- Prije dvadeset godina je, kada biste došli na plažu koja nije bila poznata svim domaćim ljudima i turistima, ona bila čista. Danas je situacija obrnuta. One javne plaže koje čiste komunalna poduzeća su čiste, a druge su pune otpada koje dolaze morskim strujama, a jedinice lokalne samouprave često nemaju resursa za njihovo čišćenje - dodala je Medunić Orlić.

Akciji na Šolti pridružio se i Güven Dalgiç, generalni direktor LUXE divizije Adria, filijale kozmetičkog diva L'Oreala, čiji je Biotherm brend.

Brinite o okolišu: Uz sebe uvijek imajte neku višekratnu vrećicu
Brinite o okolišu: Uz sebe uvijek imajte neku višekratnu vrećicu

- Kako zagađenje svih vrsta voda postaje sve više prepoznat globalni problem, treba ulagati u ovakve akcije, a posebno u Hrvatskoj koja je druga pitkom vodom najbogatija država u Europi - rekao je Dalgiç čiji se brend sličnim akcijama čišćenja podmorja i plaža pridružuje po cijelom svijetu.

Europska unija od 2015. nastoji ograničiti i iz uporabe ukloniti plastične vrećice, a europarlamentarci su krajem 2018. usvojili Direktivu Europskog parlamenta i Vijeća o smanjenju utjecaja plastičnih proizvoda na okoliš kojom se predlaže potpuna zabrana jednokratnih predmeta poput štapića za uši te plastičnog pribora za jelo i slamki koji ujedno čine gotovo najveći dio otpada na europskim obalama i u morima.

No, plastika je posvuda prisutna u okolišu, njezina proizvodnja eksponencijalno raste, a zbrinjavanje uvelike zaostaje.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.