News

Komentari 116

'Škverovi će graditi 15 milijardi kuna vrijedne vjetroelektrane'

'Škverovi će graditi 15 milijardi kuna vrijedne vjetroelektrane'

Viktor Lenac, 3. maj, Brodosplit i drugi imaju otvoren prostor. Vjetroelektrane na moru, ne na otocima, su posebno učinkovite, pa su i platforme rješenje, kaže Čačić

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u razgovoru za Novi list najavio je megaprojekt vjetroelektrana na platformama u Jadranu gdje bi se ostvarila sinergija brodogradnje i energetike. Čačić smatra da na nekoliko lokacija veličine manjih umjetnih otoka na otvorenom moru treba locirati područja vjetroelektrana. 

- Govorimo o dvije milijarde eura investicija bez off shore projekata. Brodogradilišta 3. maj, Viktor Lenac, Brodosplit i drugi tu apsolutno imaju otvoren prostor. Po preuzetim obvezama moramo napraviti 1200 megavata, a to je investicija od 1,5 milijuna eura za svaki megavat vjetroelektrana. Te vjetroelektrane na moru, ne na otocima, su posebno učinkovite, pa su i platforme na moru rješenje, rekao je Čačić za Novi list

'Stečaj Kraljevice za desetak dana'

Naglasio je da će uskoro biti imenovan ugledni stečajni upravitelj brodogradilišta u Kraljevici. Vlada je odredila da će radnici dobiti sve plaće prije stečaja, a otpremnine neće biti na bazi stečajnog zakona. Stečaj će biti pokrenut za desetak dana. 

Čačić je najavio kako bi projekt LNG-a na Krku trebao početi s izgradnjom u mandatu ove Vlade. Rekao je da je ponuđeno 10 milijuna kuna za otkup projekta, a iz tvrtke Adria LNG očekuju odgovor do kraja tjedna. 

'3. maj neće završiti u stečaju'

- Stav je da se u 3. maju ide u restrukturiranje same djelatnosti i u tom smislu oni imaju jaču poziciju kod novih ugovaranja - istaknuo je Čačić. Oni će prije 1. srpnja 2013. biti privatizirani, tu nema razloga za sumnju. Ako je Vlada rekla da 3. maj neće završiti u stečaju, onda će tako i biti.  

'Nije me briga što sam najnepopularniji političar'

Čačić kaže ne drži previše do razgovora s novinarima. Kaže da je svakog dana u Ministarstvu gospodarstva toliko odluka, sastanaka, događaja, predstavnika velikih tvrtki iz Rusije, Kine, Njemačke, Italije, SAD-a, itd., da bi trebao svakih sat vremena sazivati konferenciju za novinare ako bi želio javnost o svemu podrobno izvještavati. A za to nema vremena. I ne mari previše za to što je uvjerljivo najnepopularniji političar u Hrvatskoj. - Želim što više napraviti, a ne prikupiti što više političkih poena. Nažalost, u opisu mog radnog mjesta je da budem najnepopularniji političar u Hrvatskoj u vrijeme ekonomske krize, iako ova Vlada nije na nju utjecala niti do nje dovela - smatra Čačić.

>>> Više pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista.

Najčitaniji članci