Obavijesti

News

Komentari 0

Slabije avioprijevoznike bi nova ograničenja mogla upropastiti

Slabije avioprijevoznike bi nova ograničenja mogla upropastiti

Tijekom krize vlade su pokušavale održavati putničke veze između zemalja EU-a i Europskog udruženja slobodne trgovine. Međutim, tijekom vikenda Švedska je zabranila putovanja u susjednu Norvešku

VIDEO

Izgledi za oporavak europskih avioprijevoznika pogođenih koronavirusom pogoršavaju se iz dana u dan, posebno nakon što je britanski ministar sugerirao građanima da ne rezerviraju ljetne praznike, a Njemačka drastično ograničila putovanja.

POGLEDAJTE VIDEO Ograničavanje putovanja zbog novog soja virusa:

Pokretanje videa...

Novi soj korona virusa 01:24

Britanci "apsolutno" ne bi trebali rezervirati godišnje odmore, rekao je ministar nadležna za cijepljenje Nadhim Zahawi

- U bolnicama je trenutno još 37.000 zaraženih Covidom i prerano je planirati ljetne odmore - rekao je.

Dionice zrakoplovnih tvrtki bile su se ponešto oporavile nakon početka cijepljenja u studenom, ali u ovom su se tjednu našle pod pritiskom zabrinutosti da bi novi soj koronavirusa i nove blokade mogle ugroziti za taj sektor najvažniju ljetnu sezonu.

Iako su glavni prijevoznici osigurali likvidnost kako bi preživjeli pad još mnogo mjeseci unaprijed, kažu analitičari, najnoviji zastoji znače da će nekima vjerojatno trebati nova sredstva kako bi mogli preživjeli i sljedeću zimu, u najboljim uvjetima tešku, dok bi slabiji avioprijevoznici mogli propasti.

Ako vam nedostaju avioni, sada jeftino možete spavati u letjelici
Ako vam nedostaju avioni, sada jeftino možete spavati u letjelici

Uvođenje novih ograničavajućih mjera i zahtjevi za testiranjima uzrokovat će veće probleme tijekom ljeta, kao i slabiji oporavak potražnje nego što investitori trenutno predviđaju, smatraju analitičari. Izgledi za putovanja tijekom uskršnjih blagdana, koji ove godine padaju početkom travnja, već se smatraju gotovo beznadnima.

German Bundestag

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je parlamentarnim zastupnicima naglasila da "ne smije biti nikakvih turističkih putovanja", dok je vlada objavila oštrije mjere.

Tijekom krize vlade su pokušavale održavati putničke veze između zemalja EU-a i Europskog udruženja slobodne trgovine (EFTA-e). Međutim, tijekom vikenda Švedska je zabranila putovanja u susjednu Norvešku u nastojanju da zaustavi širenje novih sojeva covida 19, dok je Belgija zabranila sva nebitna putovanja.

Hrvati zbog korona krize sve manje kupuju nove automobile
Hrvati zbog korona krize sve manje kupuju nove automobile

Britanija također razmatra obavezno zatvaranje u "karantenske hotele" za neke međunarodne dolaske, po uzoru na neke azijske zemlje. Dionice EasyJet-a koje su izlistane na britanskoj burzi i IAG-a British Airwaysa pale su za 14 posto u pet dana zbog novih zaključavanja, što je izbrisalo dio njihovih dobitaka nakon studenog. Ryanair je tijekom istog razdoblja izgubio šest posto.

I dok su proizvođače zrakoplova donekle zaštitile velike narudžbe prije krize, nekim dobavljačima i proizvođačima motora gori pod nogama. Rolls-Royce je u utorak dodatno smanjio svoje financijske procjene, predviđajući odljev gotovine od dvije milijarde funti u ovoj godini.

Britanski zračni prijevoznici i zračne luke upozorili su da će se daljnja ograničenja putovanja pokazati "katastrofalnima", pozivajući na paket pomoći po mjeri koji bi im pomogao da prežive dulju krizu.

Nova ograničenja prijete i radnim mjestima i isporukama tereta, uključujući i medicinske opreme, priopćilo je udruženje Airlines UK. Ključna uloga zrakoplovnih kompanija u distribuciji cjepiva također pomaže nekima da ublaže posljedice zaključavanja. (tk)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.