Obavijesti

News

Komentari 103

Sladoljev: Ministar pogoduje Oktalpharmi u kupnji Zavoda

Sladoljev: Ministar pogoduje Oktalpharmi u kupnji Zavoda
4

Srećko Sladoljev rekao je da se u Ministarstvu održao tajni sastanak s samo jednim ponuđačem gdje su možda otkriveni strateški važni i tajni podaci Zavoda

VIDEO

24sata u utorak je 4. siječnja, krivo objavio da su predstavnici Oktal Pharme bila na sastanku u Ministarstvu gospodarstva oko Imunološkog zavoda. Radi se o nenamjernoj grešci, prema riječima čelnika Novog sindikata, na sastanku su bili predstavnici Octalpharme, multinacionalne kompanije, a ne Oktal Pharme, veledrogerije, kako smo prethodno objavili.

Poznati zviždač dr. Srećko Sladoljev u utorak je na konferenciji za novinare zajedno s Novim sindikatom upozorio da se istoga dana u Ministarstvu gospodarstva održao tajni sastanak s predstavnicima tvrtke Octalpharma koji je također zainteresiran za preuzimanje IMZ-a.

- Troje zaposlenika IMZ-a je odbilo prisustvovati sastanku i to dvoje iz prerade plazme i povjerenica sindikata - kazao je Sladoljev. Pojasnio je da upravo ti ljudi znaju detalje o zalihama krvne plazme i tehnologiji njene prerade što su povlaštene informacije, odnosno poslovna tajna. Zaključio je da se očito Octalpharmi žele predočiti strateški važni podaci i pogodovati u kupnji IMZ-a.

Na isti sastanak nisu bili pozvani i ostali ponuđači i to Grad Zagreb, Jadran Galenski laboratorij, Biognost, fond Nexus s Pharmasom te Grifos. Svi oni dali su pismo namjere za IMZ.

Sladoljev se sa sindikatima uopće usprotivio da se Imunološki privatizira, odnosno da u njega ulaze strateški partneri. Smatra da to otvara mogućnost da za kratko vrijeme veliki svjetski igrači otkupe od strateškog partnera proizvodnju i prije svega soj koji posjeduje IMZ.

'Bandićeva ponuda je najprihvatljivija'

- Svi su se sjatili oko našeg soja. On znači svjetski monopol. Svjetska zdravstvena organizacija je još ranije nadgledala naše eksperimente i potvrdila da će ona predložiti da se kupuje taj soj - rekao je Sladoljev i dodao da se i Unicef založio za njihov soj. Zato je sindikatima i Sladoljevu najprihvatljivija ponuda Milana Bandića da Zagreb preuzme IMZ. Doduše, razrađuju i varijantu da se Zavod ponudi građanima da ga otkupe.

Sladoljev je potvrdio da su radnici njega predložili za budućeg direktora, ali on ima preduvjete. A to je da dobiju na godinu dana privremenu dozvolu za proizvodnju. Tijekom tog vremena mogli bi otkloniti sve zapreke u proizvodnju i dobiti dozvolu na još tri godine. A tada bi mogli izgraditi nove pogone i zadovoljiti sve standarde. Uz to je rekao da je sasvim izvjesno da će novi direktor ipak biti sadašnji predsjednik Nadzornog odbora, umirovljeni HNS-ovac.

Dodao je još i to, da ako ne dobiju dozvolu na godinu dana za preradu krvne plazme, da će propasti 30 tona tog materijala. Mogao bi nam se dogoditi slučaj kao u BiH gdje su gotovo izgubili dobrovoljne darivatelje krvi.

Potvrdio je i da je prošli tjedan osam sati davao iskaz u DORH-u i odgovarao na pitanja o mogućoj korupciji i kriminalu u Zavodu. Samo je rekao "sve ih je zanimalo."

Vrdoljak: Nova uprava će odlučiti kako dalje

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio da će se u četvrtak imenovati nova uprava Zavoda. Zato je pozvao sve potencijalne investitore da se od sljedećeg tjedna sa svojim ponudama jave novoj Upravi.

- Uprava će s Nadzornim odborom odlučiti o sljedećoj proceduri sukladno Zakonu o raspologanju državnom imovinom. Očekujem da će strateški partneri ući u Imunološki i da će pomoći u vraćanju dozvola i licenci, da ćemo imati samodostatnost krvnih derivata u Hrvatskoj te da ćemo zadržati virusna cjepiva - izjavio je Vrdoljak.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature