Obavijesti

News

Komentari 120

'Struja neće poskupjeti, bit će za građane jeftinija nego lani'

'Struja neće poskupjeti, bit će za građane jeftinija nego lani'
2

Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, potvrdio je da građanima neće poskupjeti električna energija u odnosu na 2016. godinu...

VIDEO

Ante Čikotić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, potvrdio je da građanima neće poskupjeti električna energija u odnosu na 2016. godinu zbog "aktivnosti aktualne Vlade".

POGLEDAJTE VIDEO:

- Pripremili smo niz paketa mjera kako bi spriječili poksupljenje struje. Činimo sve da se to ne prelomio preko leđa građana, napravili smo više modela. Naslijedili smo odluke bivše vlade iz 2013. i 2014. gdje se enormnim povećanjem ugovora za obnovljive izvore energije povećale potrebe za njihovim sufinanciranjem. Ova Vlada jest za poticanje obnovljivih izvora, ali ne na račun građana i industrije. 

Čikotić kaže da će u 2017. građani plaćati manju cijenu energije nego u 2016. i to prvenstveno zbog smanjenja PDV-a s 25 na 13 posto.

- Tražimo optimalan model prema kojem bi građani bili ti koji će najmanje ispaštati zbog loših odluke protekle vlade. 

Čikotić objašnjava da naknada koja se plaća u svakom kilovatsatu treba biti podignuta s 3,5 lipa na 5,5 do 7,5 lipa. Podsjetio je da je ona trebala poskupjeti na 12 lipa od početka 2017. godine, ali su to spriječili upravo reakcijom Ministarstva.

Prosječno kućanstvo troši oko 3000 kilovatsati mjesečno, ako bi naknada otišla na 6,5 lipa što je neki prosjek, godišnji račun bi se povećao za 90 kuna ili oko 7,5 kuna mjesečno. Kada se na to doda PDV od 13 posto, ukupno bi poskupljenje ove godine iznosilo nešto više od 100 kuna godišnje. 

Čikotić je obrazložio da će zbog smanjenja PDV-a, računi još uvijek biti manji nego u 2016. godini.

Dobrović: Građani neće osjetiti poskupljenje

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović izjavio je u srijedu kako će doći do povećanja naknade za obnovljive izvore energije (OIE), ali kako građanima cijena električne energije ne bi trebala rasti u odnosu na prošlu godinu, jer je poreznom reformom snižen PDV na isporuku struje krajnjim potrošačima. 

 "Morate znati da je PDV za građane pao s 25 na 13 posto i to daje prostor da ukupnog povećanja cijene struje u odnosu na dvanaesti mjesec neće biti. Radi se o povećanju u ovom dijelu koji se tiče naknade za obnovljive izvore energije i za one koji su u sustavu PDV-a će biti određenog povećanje cijene, a ovisno o modelu radi se o 4, 5, 6 posto, vidjet ćemo. Dakle, građani neće doživjeti poskupljenje struje u odnosu na lanjsku godinu", izjavio je Dobrović uoči konferencije "Central & Eastern European Gas Conference" u organizaciji Energy Delta Instituta.

Na upit za koliko će se povećati naknada za OIE, Dobrović je odgovorio kako ima više modela, da se o njima još raspravlja te da će odluka biti donesena vrlo brzo.

Za građane "neće doći do povećanja cijene struje računajući ovaj efekt PDV-a", ponovio je ministar na opetovane novinarske upite.

'Očekujemo dobre vijesti oko LNG terminala'

Za samu konferenciju, kojoj novinari nisu mogli prisustvovati, kazao kako je to važan događaj na kojem su se okupili svi važni igrači u plinskom sektoru, koji je posebno važan za Hrvatsku.

 "Mi smo u očekivanju dobrih vijesti oko financiranja LNG terminala koji predstavlja snažan korak naprijed u smislu osiguravanja sigurnosti opskrbe plinom, izlazak na tržište, stvaranje snažnih interkonekcija sa svim susjedima i pozicioniranje Hrvatske kao važne točke na karti EU", rekao je te je istaknuo da bi LNG terminal mogao biti u funkciji već 2019. godine.

Taj je projekt, ističe ministar Dobrović, posebno važan zbog "sigurnosti opskrbe za naše građane da ne bismo došli u situaciju za vrijeme jačih hladnoća, kao što je to bio slučaj sada u siječnju, da se zbog nedostatka plina desi šok na tržištu". "To se nije desilo ovih dana, međutim jačanjem ovih interkonekcija, stvaranjem novih izvora plina na našem tržištu će se u svakom slučaju stvoriti bolje prilike", kazao je. 

Jedan od najavljenih sudionika konferencije je i predstavnik američkog State Departmenta pa je novinare zanimalo znači li to da Hrvatska i dalje ima podršku SAD-a za provedbu projekta LNG terminala, odnosno može li se očekivati da će i nova američka administracija biti jednako predana podršci LNG-u kao i prijašnje.

"Mislim da oni gledaju s odobravanjem na ovaj projekt, dakle jačanje dobavnog pravca, a vjerojatno će i oni biti zainteresirani za isporuku plina", odgovorio je Dobrović, ističući da oko ovog projekta postoji opći konsenzus, jer ga i Europska komisija "vidi kao važno središte za opskrbu".

Osvrnuo se i na prošlog tjedna predložene izmjene Zakona o tržištu plina, koje predviđaju da od 1. travnja ove godine dođe do deregulacije tržišta plina te da se, uz ostalo, domaćim proizvođačima omogući da plin prodaju i na međunarodnom tržištu. Dobrović je kazao da ostaje za vidjeti kakve će promjene donijeti tržište, ali da je Hrvatska bila obvezna "smanjiti reguliranost cijene i zaštitu potrošača" te da se vjerojatno može očekivati "nekakva promjena cijene, ali to ćemo vidjeti kada dođe vrijeme".

Na novinarski upit o tome razgovara li se već s mađarskim MOL-om oko vrijednosti udjela u Ini koji Hrvatska želi preuzeti, pak, samo je kratko odgovorio: "Pripremamo se za razgovore".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza