Obavijesti

News

Komentari 80

'Slavica nije ništa zataškavao, obavijestio je svoje nadređene'

'Slavica nije ništa zataškavao,  obavijestio je svoje nadređene'
1

U ožujku iduće godine na otoku Kornatu će se provesti djelomična rekonstrukcija stradavanja vatrogasaca i njihova spašavanja. Suđenje se nastavlja u ožujku

VIDEO

U ožujku iduće godine na otoku Kornatu će se provesti djelomična rekonstrukcija stradavanja vatrogasaca i njihova spašavanja. Tako je odlučilo Sudsko vijeće Županijskoga suda u Zadru u nastavku suđenja Draženu Slavici za kornatsku tragediju.

Na rekonstrukciju će biti pozvan i jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić i Joško Klarić koji je prvi došao do stradalih vatrogasaca. Osim njih poziv će biti poslan i spasilačkim ekipama HRZ-a i HGSS-a. Prvi put nakon gotovo deset godina na teren će ponovno izići i policijski službenici PU Šibensko-kninske, koji su radili očevid vatrogasne nesreće. Kako nisu bili ispitani u prethodnom postupku, njih će ispitati sudsko vijeće u ponovljenom suđenju. Prvi put će se također vještačiti i kanistri s benzinom te vatrogasne pumpe „patkice“ koje su na intervenciju nosili stradali vatrogasci. Vještačenje će biti povjereno stručnjacima s Instituta Ruđer Bošković.

A u srijedu se uvodnim govorom prvi put u novom postupku o točkama optužnice očitovao odvjetnik Dražena Slavice, Čedo Prodanović. Ustvrdio je kako će tijekom sudskoga postupka dokazati kako njegov branjenik nije odgovoran ni za jednu inkriminaciju iz optužnice. S

– Dražen Slavica nije odgovoran za slanje na otok maloljetnih gasitelja i civilnih ročnika, jer brigu o sastavu postrojbe, ekipiranosti, opremljenosti i stručnosti pojedinih vatrogasaca, njihovoj zdravstvenoj sposobnosti i slično je u ingerenciji  zapovjednika dobrovoljnih vatrogasnih društava, istaknuo je Prodanović.

Naglasio je kako čak i formalni propusti u tom smislu, ako ih je i bilo, nisu imali nikakve veze sa stradavanjem vatrogasaca. Kazao je da su jednako stradali gasitelji bez obzira na dob i stupanj uvježbanosti. Osim toga, naglasio je, kako Slavice ne može odgovarati za desantiranje, jer ga nije ni bilo. Isto tako Prodanović ističe da ne stoje optužbe o odgovornosti Slavice za povlačenje kanadera s Kornata i njegovo slanje na vodičko zaleđe. Odvjetnik je istaknuo kako je Slavica to učnio adekvatno i u skladu sa zakonom, rukovodeći se informacijama koje je dobivao od zapovjednika na terenu. Pritom je dodao kako veza s vatrogascima na Kornatu nije bila stalna i kvalitetna. Najmorbidnijom optužbom Prodanović je nazvao tvrdnju tužiteljstva da je učinio niz propusta u akciji spašavanja, koja je kasnila jer Slavica nije pravodobno obavijestio Centar 112. Prodanović je naveo kako je Slavica na vrijeme o tragediji izvijestio svoje nadređene.

– Štoviše, provlači se teza da je on namjerno zataškavao. Nema nikakvoga zataškavanja, nikakve opstrukcije ili nedoumica i sabotaže. To je potpuno neosnovano. Odmah nakon dojave o stradalima o tome je obavijestio Tomislava Vuku, da bi za samo nekoliko minuta u zrakoplovnoj bazi Zemunik bila izdana zapovijed o slanju helikoptera radi spašavanja. Sva ova terećenja su neosnovana jer je optuženik reagirao adekvatno i u skladu sa zakonskim ovlastima. Podsjećam i na sustav veza koji je bio u katastrofalnom stanju, istaknuo je Prodanović. 

Suđenje se nastavlja u ožujku iduće godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu