Obavijesti

News

Komentari 1

Slavko Tucaković: Uskoro novi Zakon o vatrogastvu

Slavko Tucaković: Uskoro novi Zakon o vatrogastvu
2

Glavni vatrogasni zapovjednik istaknuo je kako je preuzimanjem poslova vatrogastva ''ostvaren san vatrogasaca kojeg su sanjali 15 godina'', a najavio je i pripremu novog zakona

VIDEO

Nakon što je početkom godine Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) odlukom Vlade preuzela sve poslove iz djelokruga rada vatrogastva, te će od 1. siječnja 2020. postati središnji državni ured za vatrogastvo, u petak je u sjedištu HVZ-a predstavljen glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji je istaknuo da je preustrojem zadržan kontinuitet rada vatrogasne zajednice, te da je u pripremi novi Zakon o vatrogastvu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

05:07

''U prva dva mjeseca ove godine nije se osjetilo da je došlo do prekida rada Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i zadržan je kontinuitet rada, što je najbitnije. I dalje surađujemo s Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom obrane. Od početka godine imali smo 260 intervencija na požarištima i sedam podizanja kanadera, iz čega je vidljivo da je zadržan kontinuitet rada na terenu'', kazao je Tucaković.

Glavni vatrogasni zapovjednik istaknuo je kako je preuzimanjem poslova vatrogastva ''ostvaren san vatrogasaca kojeg su sanjali 15 godina'', a najavio je i pripremu novog Zakona o vatrogastvu kao i niz programa, aktivnosti i edukacija vatrogasaca i građana.

Tucaković je dodao da je prošle godine za redovne aktivnosti vatrogastva izdvojeno 19,5 milijuna kuna, a iz DUZS-a je u HVZ prešlo 112 zaposlenika, čime zajednica sada broji 131 zaposlenog.

''U ovoj prijelaznoj godini osigurano je 310 milijuna kuna za minimalno održavanje financijskog standarda prema Javnim vatrogasnim postrojbama, dok je Ministarstvo poljoprivrede prošle godine osiguralo 39 milijuna kuna za opremu'', kazao je.

Upitan za komentar prosvjeda pripadnika DVD-a Tisno zbog tromosti hrvatskog pravosuđa oko isplate odštete Frani Lučiću, jedinom preživjelom vatrogascu s Kornata, Tucaković je izjavio kako ne želi komentirati pravosudne odluke.

''Upravo kako se ne bi ponovila kornatska tragedija, ustrajat ćemo na izmjeni zakona'', poručio je.

Glavnog vatrogasnog zapovjednika predstavio je predsjednik HVZ-a Ante Sanader koji je podsjetio da je Vlada u prosincu usvojila izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, temeljem kojeg HVZ od 1. siječnja 2020. godine postaje središnji državni ured za upravne i druge stručne poslove koji se odnose na vatrogastvo.

''Prije nego postane središnji državni ured, HVZ je preuzeo poslove vatrogastva i državne službenike DUZS-a, koji je prestao postojati kao državno tijelo", podsjetio je Sanader.

To znači da je Vlada poslove iz nadležnosti državnog tijela, koji se odnose na vatrogastvo, povjerila udruzi, a ne državnom tijelu, kao što je bio slučaj do nedavno, istaknuo je Sanader dodavši da glavnog zapovjednika imenuje Vlada, a ne više DUZS.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...