Obavijesti

News

Komentari 17

Slavlje Ivice Todorića pokazuje da se Hrvatska koprca između korupcije i nekompetencije

Slavlje Ivice Todorića pokazuje da se Hrvatska koprca između korupcije i nekompetencije

Nakon što se žalio na korupciju, Todorić sada slavi zbog nekompetencije pravosuđa koje nije sposobno organizirati čak ni uvjerljivo financijsko vještačenje. I to je za Todorića desetljećima bila pobjednička kombinacija.

VIDEO

Ivica Todorić slavi svoju veliku pobjedu.

Ali to je kao udarac na prazan gol.

Svaka velika zvjerka, izrasla u političkoj ili ekonomskoj džungli u modernoj Hrvatskoj, mogla je biti sigurna da će u jednom trenutku, na jednom koraku, u jednoj fazi, na jednoj karici pravosudnog lanca, čitav proces puknuti i procedura se slomiti.

To je sada slavodobitno dočekao i nekadašnji vlasnik Agrokora, koji slavi odluku Visokog kaznenog suda da se odbije knjigovodstveno-financijsko vještačenje u slučaju "Veliki Agrokor" za izvlačenje 1,2 milijarde kuna.

Lanac ne može izdržati

To je u nekoliko svojih optužnica svojedobno dočekao i Ivo Sanader, dočekao je i nedavno iznova nepravomoćno osuđeni Branimir Glavaš, dočekao je Milan Bandić koji se iz pritvora i pod optužnicama vratio na dužnost gradonačelnika Zagreba, dočekao je u par navrata Zdravko Mamić sve dok nije pobjegao od presude, a sada je došao na red i Ivica Todorić.

Nekada pukne na Ustavnom sudu koji sruši presude i vrati postupke na početak. Nekad na Vrhovnom sudu koji sruši prvostupanjske presude. Nekad na Visokom kaznenom sudu koji odbije vještačenje. Nekad na nižim sudovima, a nekad u samom DORH-u koji, kao u slučaju Todorića, zabrlja s vještačenjem i vještakom koji to, po vlastitom priznanju, uopće nije.

Pa onda u sveopćem kaosu koji kod građana dodatno ubija vjeru u pravosuđe, ne možemo više biti sigurni je li problem u korupciji ili nesposobnosti.

Sad mu smeta korupcija

Recimo, Todorić je od ponosne objave 2020. godine da je "sve što je izgradio svojim potpisom predao hrvatskoj državi" uporno i na svakom ćošku govorio o političkoj korupciji koja mu je otela kompaniju, međutim mnogi će reći da je prethodnih godina upravo zahvaljujući toj korupciji preživljavao i gradio carstvo.

Todorić može biti sretan zbog činjenice da ga je spasila nekompetentnost pravosuđa koje nije sposobno organizirati čak ni uvjerljivo financijsko vještačenje.

Radi li se tu o namjeri ili pukoj nesposobnosti?

Ako je točno što kaže Todorić da je Vlada bila dovoljno korumpirana - i sposobna - da mu otme kompaniju, kako nije dovoljno sposobna da ga pošalje u zatvor?

Ili je to zapravo posljedica korupcije? Uništavanje, podrivanje, kontroliranje, eutanaziranje institucija?

Todorić onda doista može biti sretan zbog takvog vida korupcije u Hrvatskoj.

Najveći Plenkijev debakl

Andrej Plenković u mnogo je navrata isticao kako je spašavanje Agrokora, nakon njegove prijeteće propasti u rukama Ivice Todorića, bio najveći uspjeh njegove Vlade, iako je uslijed te pobjedničke operacije stvorio grupu Borg, smijenio Antu Ramljaka sa čela uprave kompanije i izbacio Martinu Dalić iz Vlade.

A sada se, u nastavku te operacije, Ivica Todorić izvlači od svih optužnica te računa na međunarodnu arbitražu koja bi se mogla pretvoriti u najveću katastrofu Plenkovićeve vlade. Naravno, i poreznih obveznika koji će sve to platiti.

Hrvatska se, dakle, koprca između korupcije i nekompetencije.

Ako su joj trebala puna desetljeća da se obračuna s političkim zvjerkama i ratnim zločincima, kako je mislila obračunati se s famoznim Gazdom?

Prvo moljaka, onda nariče

I to je ono na što je Todorić računao. I kad je političkim kanalima moljakao (ili ucjenjivao) Vladu da mu pomogne spasiti kompaniju, i onda kad je tu kompaniju ponosno predao Vladi za koju danas tvrdi da je korumpirana i nesposobna, i kad se spašavao od kaznenog progona tvrdnjama da je žrtva političke hajke korumpirane Vlade, i sada kad se izvlači od optužnica zahvaljujući nesposobnosti pravosuđa.

To je država u kojoj je Todorić cvjetao. Dok nije propao.

Država u kojoj je preuzimao socijalističke tvrtke, u kojoj je dobivao poticaje, u kojoj je izbjegavao poreze, u kojoj je dvorce pretvarao u hotele pa u rezidencije, u kojoj je imao svoj otok, svoju plažu, svoje ministre, svoje stranke, svoje političare...

I sada Todorić slavi zbog pobjede u takvoj državi.

Paradoksalno, u državi koja bi bila očišćena od korupcije i čije bi pravosuđe bilo kompetentno, a što Ivica Todorić svojim izjavama neizravno zaziva, upravo bi on najteže opstao.

Ovako, slavi pobjedu pravne države u državi za koju je govorio da je pod utjecajem političke korupcije. A dok on slavi, hrvatski građani očajavaju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17

VIDEO

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je
Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje
OBORINSKA MASA

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje

Što se tiče utorka, bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i jaki pljuskovima praćeni grmljavinom