Obavijesti

News

Komentari 56

Slavni revolveraš koji je volio prostitutku nadimka Veliki nos

Slavni revolveraš koji je volio prostitutku nadimka Veliki nos
1

Doc Holliday umro je 8. studenog 1887. godine Legendarni tuberkulozni revolveraš i kockar, zubar iz Georgije koji je u životu promijenio više revolvera nego plombirao zuba. Kartao je danonoćno, pio kao smuk...

VIDEO

Nije bio čovjek zakona, ali ni ubojica, nego vješti kockar iz nužde, filozof ispunjen gorčinom zbog perspektive rane smrti i najbrži i najhladniji revolveraš kojeg sam ikada sreo..., kazao je Wyatt Earp pred svoju smrt za svog prijatelja Doca Hollidaya koji je umro mlad, a Wyatt ga je nadživio čak 42 godine.

John Henry "Doc" Holliday rođen je u imućnoj obitelji u Georgiji na istoku SAD- a. Otac mu je bio bojnik u vojsci, a majka mu je umrla od tuberkuloze kad mu je bilo 15 godina. Ta će bolest, nažalost, obilježiti i njegov život. Završio je osnovnu i srednju školu te stekao klasično obrazovanje učeći latinski, grči i francuski jezik.

Studirao je stomatologiju, a diplomirao je već sa 20 godina. Zubarsku ordinaciju otvorio je u Atlanti. No uskoro se i on razbolio od tuberkuloze.

Doc Holliday

Liječnici su mu davali tek nekoliko mjeseci života. No on je odlučio da neće tako brzo umrijeti. U nadi da će mu drugačija klima produljiti život, Holliday se preselio na američki Divlji zapad. Jedno je vrijeme radio kao zubar u Dallasu, no ubrzo je postao kockar i revolveraš.

Htio je umrijeti u okršaju

Bio je jako mršav, na 178 centimetara visine imao je tek 70 kilograma. Da bi nekako suzbio strašni kašalj počeo je piti, a najdraži mu je bio brendi. Doc je bio pravi južnjački džentlmen, izgledao je uvijek besprijekorno, elegantan i dotjeran s finim manirima, a odlično je svirao klavir.

Bio je skroz neobična figura za tadašnji Divlji Zapad. Zahvaljujući svojoj inteligenciji, educiranosti i imidžu kojim je plijenio, postao je vrlo uspješan u kockanju. No, pio je kao smuk i bezglavo ulazio u brojne okršaje revolverima i noževima, jer straha od smrti zapravo i nije imao. Htio je poginuti u okršaju, a ne u mukama od tuberkuloze. Kao da je bio u stalnoj potrazi na nevoljama.. Cilj mu je bio "umrijeti s čizmama na nogama".

Doc Holliday

“Doc” Holliday postao je prijatelj slavnog šerifa Wyatta Earpa. Jednom je prilikom Earpu navodno spasio život. Holliday se 1880. godine preselio u poznati grad Tombstone u Arizoni, gdje je sljedeće godine na strani braće Earp sudjelovao u legendarnom obračunu kod O.K. Corrala.

Ova legendarna ličnost Divljeg Zapada umrla je od posljedica tuberkuloze u dobi od samo 36 godina. Smrt ga je zatekla u krevetu u sanatoriju, u gradu Glenwood Springs u Coloradu. Navodno su mu zadnje riječi, nakon pogleda na svoje bose noge u krevetu, bile: "Pa nek sam proklet...".

Ne zna se gdje mu je grob. Te 1887. godine zima je bila jedna od najhladnijih u povijesti Colorada. Zemlja je bila smrznuta
i nije se mogla kopati, pa je pokopan u prvu otvorenu raku na lokalnom groblju, s namjerom da ga premjeste na proljeće, ali je to kasnije zaboravljeno i on je ostao u nepoznatom grobu.

Građani Glenwood Springsa podigli su mu nadgrobni spomenika nakojem sitnim slovima piše: 'Ovo je spomenik Docu Hollidayu, koji je sahranjen negdje na ovom groblju, ali se ne zna točno gdje'.

Volio je "Nosatu Kate"

U Fort Griffinu, u Shanssey salonu, susreo je Kate, ženu koju su nazivali “Veliki nos”, po velikom nosu, ali koja je usprkos
tome bila vrlo lijepa. Kate je bila prostitutka i salonska plesačica, porijeklom Mađarica.

Ona će mu postati životna družica i doživotna suputnica iako je njihov odnos imao puno uspona i padova. I ona je kao i Doc bila spretna s oružjem, a navodno je spasila Docov život najmanje dva puta. Za razliku od Doca koji je skončao sa samo 36, ona je doživjela 90 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti