Obavijesti

News

Komentari 58

Slavonija upada iz jedne katastrofe u drugu. I to postaje politički problem za Plenkovića

Slavonija upada iz jedne katastrofe u drugu. I to postaje politički problem za Plenkovića

Katastrofalna oluja, epidemija svinjske kuge, sada i ekološka katastrofa u Osijeku remete očekivanja HDZ-a da od Slavonije naprave izbornu utvrdu. Projekt Slavonija postao je Projekt spašavanja HDZ-a u Slavoniji.

VIDEO

Projekt Slavonija proteklih se godina promovirao kao stožerni, politički i izborni HDZ-ov adut u tom dijelu Hrvatske.

A danas, HDZ mora rješavati Problem Slavonija.

Nakon što je Projekt Slavonija od strane oporbe proglašen promašajem i PR projektom u koji je, prema pisanju medija, potrošeno 18 milijardi kuna, a unatoč tome u Slavoniji je nestalo skoro osam tisuća OPG-ova i iselilo gotovo stotinu tisuća stanovnika, sada su na ulasku u super-izbornu godinu svinjska kuga, katastrofalna oluja i ekološka katastrofa u Osijeku pretvorile Slavoniju u politički problem za HDZ.

Andrej Plenković ovih je dana bio spreman napadati sve koji su osporavali njegove velike uspjehe i poručivao kako nijedna vlada ne bi mogla napraviti ono što je u proteklih sedam godina napravila njegova. 

A što je s katastrofama?

Osječki župan: U petak šaljem zahtjev da se proglasi ekološka katastrofa na području županije
Osječki župan: U petak šaljem zahtjev da se proglasi ekološka katastrofa na području županije

Katastrofe s pečatom

Jer, Slavonija se već godinama, a ove godine naročito, valja iz jedne katastrofe u drugu. I svaka od njih nosi pečat HDZ-a i Plenkovićeve vlade.

Mjesta pogođena katastrofalnom olujom tjednima su prosvjedovala i negodovala zbog prespore reakcije Vlade u pomoći, sanaciji infrastrukture i obnovi kuća.

Zbog loše reakcije Vlade na epidemiju svinjske kuge nedavno se na Vinkovačkim jesenima ukazao transparent "Eutanazirajte HDZ". 

A ovotjedni požar u osječkoj komunalnoj tvrtki Drava International koji je izazvao ekološku katastrofu s potencijalnim dugoročnim posljedicama, također nosi otiske prstiju HDZ-ovih lokalnih dužnosnika.

Županija izdala dozvolu

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić bio je jučer prisiljen priznati da je županija prošle godine izdala 10-godišnju dozvolu za rad te tvrtke u kojoj se navodno skladištila 25 puta veća količina plastike od dozvoljene. Novinari su Anušića izvijestili kako su im iz Državnog inspektorata odgovorili da su u tvrtki bili devet puta zbog prijava o nepravilnostima i potom novinare uputili da "pitaju Osječko-baranjsku županiju".

"Dokumenti koje mi dobijemo na stol nisu oni kojima mi možemo analizirati je li ovdje sve u redu. Mi na temelju toga dajemo rješenje", branio se Anušić. "U prethodnih 10 godina se ništa nije dogodilo po pitanju niza prijava koje su podnošene".

I onda se dogodilo ono najgore. Dogodilo se ono što se naprosto moralo dogoditi. U županiji kojom drma HDZ. Tvrtka je privatna, ali su dozvole županijske.

Vjerovali ili ne! Tvrtka u kojoj je buknuo požar, već je prijavljena jer nema protupožarnu zaštitu!
Vjerovali ili ne! Tvrtka u kojoj je buknuo požar, već je prijavljena jer nema protupožarnu zaštitu!

Užareno područje

I tako, Slavonija se od predizbornog utočišta pretvorila u (doslovno) užareno  područje za Plenkovića i HDZ. 

Da se i ne govori o uhićenju vinkovačko-srijemskog župana Damira Dekanića, kao i o optužbama saborskih zastupnika da je novac za Projekt Slavonija završavao u džepovima HDZ-ovaca.

Slavonija, dakle, prolazi kroz razne katastrofe - prirodne, ekološke, demografske, političke - a sve na ovaj ili onaj nose pečat dominantnog HDZ-a.

Jedina utjeha za HDZ, premda ne i za Slavoniju, leži u činjenici da je i politička konkurencija također bila žrtva svojevrsne katastrofe. Danas je HDZ za mnoge na istoku Hrvatske jedina politička opcija. Pored onih koji su potencijalni partneri HDZ-a.

S druge strane, oni koji su glasali protiv HDZ-a u tisućama iseljavaju iz Slavonije.

Stoga, ova ekološka katastrofa u Osijeku trebala bi objektivno biti najgori zamisliv scenarij na ulasku u predizbornu godinu i izazvati paniku u Središnjici HDZ-a. Mnoga HDZ-ova postignuća kojima se Plenković hvali i na koje HDZ računa prekrio je gusti, otrovni dim iz odlagališta otpada u Osijeku.

Nakon Projekta Slavonija mogli bismo dobiti Projekt spašavanja HDZ-a u Slavoniji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature